חידושים בממשק המשתמש של "ויקיפדיה"

Wikimedia Foundation- הארגון שמפעיל את ויקיפדיה, הכריז כי בקרוב ולראשונה בתולדותיה, ויקיפדיה עומדת לשדרג את ממשק המשתמש שלה וכי ייערכו שינויים משמעותיים בממשק המשתמש של האנציקלופדיה הפופולארית, אשר מבוססת על תכנים שתורמים המשתמשים.
הידיעה מופיעה בעיתון  אנשים ומחשבים מה- ‏28 במרץ 2010.
העיתון מסתמך על ידיעה שהופיעה בבבלוג של Wikimedia Foundation  ובה מבטיחים  שהמשתמשים יחושו בשינוי משמעותי: "הניווט באתר יהיה פשוט יותר, תיבת החיפוש תועתק למקום שבו מצפים המשתמשים למצוא אותה – כמקובל באתרי אינטרנט אחרים, הארגון יהיה פחות צפוף  והתפקודים השונים יפעלו היטב ברמות שונות של אבחנה, בדפדפנים שונים ובממדים שונים של החלון".
יוחלף גם הלוגו הקלאסי בלוגו חדש, שיזכיר באופן כללי את הלוגו הישן והמוכר.
בחודשים האחרונים ערכו כמיליון משתמשים מבחני בטה לממשק החדש, וב-Wikimedia Foundation מתכוונים להשיק את הממשק החדש לציבור הרחב ב-5 באפריל.
במסגרת הפרויקט, ויקיפדיה עומדת להשיק בשנה הקרובה מנוע עריכת טקסט חדש (מבוסס rich text) ואפליקצייה לעריכת תמונות ווידאו שנמצאת כעת בבטא.

ראשיתה של ויקיפדיה כפרויקט בשפה האנגלית שהחל ב-15 בינואר 2001, נכון לשנת 2010 פועלים מיזמי ויקיפדיה ב-263 שפות שונות.

פוסט מענין שפירסמה בשבוע שעבר יפה אהרוני: כיצד ומדוע סטודנטים במכללות משתמשים בוויקיפדיה למטרות מחקר ?

Advertt ו- Easydefine- מילונים שימושיים חופשיים לשפה האנגלית

ברשת אינטרנט יש מספר לא מבוטל של מילונים לשפה האנגלית. לאחרונה נתקלתי בשני מילונים בעלי מאפיינים מיוחדים שיכולים לסייע בחיפוש. המילונים הם: Advertt ו-Easydefine.

Advertt הוא מילון–על חופשי למונחים בשפה האנגלית. Advertt  מציג הגדרות של מונחים בשפה האנגלית ממספר מקורות בו זמנית .

במספר מונחים שחיפשתי קיבלתי מידע והגדרות מ- Wikipedia, YourDictionary, Onelook, TheFreeDictionary וגם סרטי וידאו מ-YouTube .

כמו כן מוצעים מונחים קרובים למונח החיפוש.

יתרונו העיקרי של המילון – חוסך את החיפוש במספר מקורות.

גם Easydefine שם לו למטרה להקל על מלאכת החיפוש של המשתמש. הוא מאפשר להזין ברצף או בשורות נפרדות מספר מונחים בו זמנית, והוא מציג את ההגדרה של כל אחד מהמונחים. באופן זה המשתמש יכול להעתיק טקסט כלשהו לתיבת החיפוש ולקבל את ההגדרה של כל אחד מהמונחים בנפרד. ביטוי יש לתחום במירכאות ולשים מקפים בין מילות החיפוש.

כמו כן אפשר לחפש מלים נרדפות למונחי החיפוש.

באתר חיפוש מתקדם שמאפשר בין היתר להגדיר בכמה הגדרות מעוניינים לכל אחד ממונחי החיפוש .

ההגדרות שמציע המילון לקוחות מ-WordNet3.

אפשר לשמור את תוצאות החיפוש כקובץ וגם לשלוח אותם בדואל.

למילון Advertt
Easydefine

כיצד ומדוע סטודנטים במכללות משתמשים בוויקיפדיה למטרות מחקר ?

תוצאות סקר שבדק את דפוסי השימוש בוויקיפדיה של סטודנטים במכללות בארה"ב התפרסמו במאמר מעניין בגיליון מרץ 2010 של First Monday.

הסקר נערך באביב 2009, הופץ בקרב 27,666 סטודנטים ב- 6 קמפוסים בארה"ב ושם לו למטרה לבדוק  כיצד ומדוע סטודנטים משתמשים בוויקיפדיה בתהליך המחקר. נבדקו מספר משתנים כגון: תכיפות השימוש, המניע לשימוש, שלב המחקר בו נעשה שימוש בוויקיפדיה והיחס בין שימוש בוויקיפדיה ושימוש במקורות אחרים. כמו כן נבדקו מנבאים למידת השימוש בוויקיפדיה שקשורים לתחום המחקר.

מהממצאים עולה שסטודנטים רבים משתמשים בוויקיפדיה בשלב הראשוני של המחקר לצורך מידע רקע , אבל הרבה פחות מאשר שימוש במקורות אחרים כמו משימות הקריאה בקורסים, ובגוגל . נוהגים להשתמש בוויקיפדיה להשגת סיכום קצר של הנושא, והבנתם של מונחים בתחום .

הכיסוי הרחב של הוויקיפדיה ,נוחות השימוש בה, העדכניות והמובנות משמשים מניע לשימוש בה, תוך הכרה במגבלותיה בעיקר בכל הקשור לאמינות.

סטודנטים בחוגים ארכיטקטורה, הנדסה ומדעים נוטים להשתמש בוויקיפדיה לצורכי מחקר יותר מאשר סטודנטים בחוגים אחרים.

למאמר המלא

כתבי עת שפיטים ב"גישה פתוחה" של המו"ל Hindawi ופלטפורמת SAGE-Hindawi

למו"ל המסחרי Hindawi יש היום למעלה מ-200 כתבי עת שפיטים בגישה פתוחה.
אפשר לדפדף בכתבי העת על פי נושא ועל פי כותר (רשימה אלפביתית). כתבי העת מתמקדים במדע, טכנולוגיה ורפואה ומסווגים באתר על פי תחומי הדעת הבאים: חקלאות, ביולוגיה, כימיה, מדעי המחשב, רפואת שיניים, אקולוגיה, הנדסה, מדעי כדור הארץ, מדע החומרים, מתמטיקה, רפואה, מדעי המוח, סיעוד, פרמקולוגיה, פיזיקה ומדעי החברה.

אפשר לחפש בכל המאגר בטופס חיפוש בסיסי ומתקדם. טופס החיפוש המתקדם מאפשר חיפוש בכל השדות והגבלת החיפוש למספר לא מבוטל של שדות: כותר ותקציר, תקציר, מלות מפתח, מחברים, שם כתב העת, שנה ועוד.

ל-Hindawi יש גם פלטפורמה משותפת של כתבי עת בגישה פתוחה עם המו"ל Sage – SAGE-Hindawi Access to Research . בפלטפורמה זו יש כתבי עת נוספים ב"גישה פתוחה" בנושאים: ביולוגיה, כימיה, רפואת שיניים, רפואה ווטרינריה.
גם בכתבי עת אלה אפשר לדפדף על פי נושא ועל פי כותר, ואפשר לחפש בטופס חיפוש בסיסי ומתקדם.

יש לציין שלא כל כתבי העת החופשיים בשתי הפלטפורמות שהוזכרו לעיל נמצאים במדריך של כתבי העת החופשיים – DOAJ, ששם לו למטרה לכסות את כל כתבי העת ב"גישה הפתוחה".

כך למשל,  בבדיקה שערכתי – מתוך 21 כתבי עת של Hindawi בקטגוריה "ביולוגיה" –  7 כתבי עת,  שהם שליש מכתבי עת אלה,  לא נמצאו ב-DOAJ . בפלטפורמה SAGE-Hindawi Access to Research שיעור כתבי העת שנמצאו ב- DOAJ נמוך יותר–  8 מתוך  9  כתבי העת החופשיים בקטגוריה "ביולוגיה" לא נמצאו במדריך DOAJ.

אחוז כתבי העת בקטגוריה ביולוגיה בשתי הפלטפורמות שנמצאו גם ב- Pubmed Central  אפילו נמוך יותר.

השימוש בכתבי העת בשתי הפלטפורמות הוא חופשי במסגרת הרישיון הגמיש creative commons . אפשר לקרוא, להוריד, להדפיס, להפיץ ולעשות שימוש חוזר במאמרים כל עוד מצטטים אותם כראוי.

לכתבי העת החופשיים של Hindawi

 

 

DART-Europe – פורטל התיזות האלקטרונייות של אירופה

DART-Europe – פורטל משותף לתיזות באירופה הינו פרי שיתוף פעולה של ספריות מחקר וקונסורציום של ספריות למען שיפור גישה חופשית גלובלית לתיזות ולדיסרטציות של אירופה.
התיזות בטקסט מלא נגישות לכול בגישה חופשית.

DART-Europe כולל מידע ביביליוגרפי על כל אחת מהתיזות בהתאם למקור, וקישור לעותק/ים אלקטרוני/ים שלה. מידע-העל נאסף בפורמט של OAI Dublin Core תוך שימוש בפרוטוקול OAI-PMH .

בפורטל מנשק חיפוש בסיסי ומתקדם שמאפשר את הגבלת החיפוש על פי מחבר, כותר,תיאור, תאריך, אוסף,מוסד, שפה ומדינה.

קיימת גם אופציה לדפדוף על פי מחבר, מוסד, אוסף, מדינה, ושנה – משנת 1597 ועד היום.

ההיסטוריה של החיפושים בפורטל נשמרת כל זמן שלא סוגרים את הדפדפן.

מחברים שמבקשים להוסיף את מידע-העל של מחקריהם לפורטל נדרשים לעשות זאת דרך ספריית האוניברסיטה שלהם.

 

RankSpeed – כלי לחיפוש ודירוג אתרים ומוצרים תוך שימוש ב"ניתוח סנטימנט " של הבלוגוספירה

ניתוח המידע באתרים של רשתות חברתיות כולל טוויטר נעשה לפעמים באמצעות "ניתוח סנטימנט" – " Sentiment Analysis". שיטה זו מתבססת על הבנת היחס של כותב התוכן לאובייקט מסוים. ניתוח סמנטי כזה, שמכונה לעיתים גם "opinion mining" וגם "emotional polarity computation", מאפשר לנו לדעת מהו יחס הכותבים כלפי אותו אובייקט – מהו אחוז השבחים לעומת התלונות כלפי אותו אובייקט ובכך לקבל רושם כללי על איכותו של האובייקט ומאפייניו – טוב, מצוין , שלילי וכו'

RankSpeed הוא מנוע חיפוש שמסייע לאתר את האתרים והמוצרים הטובים ביותר על ידי ניתוח סנטימנט של הבלוגוספירה / טוויטרספירה.

אסטרטגיית החיפוש כוללת בנוסף למונח/מונחי החיפוש גם מונחים רגשיים סנטימנטליים שהמשתמש בוחר מתוך רשימה מוצעת או מונחים שהוא בוחר להזין כגון: מצוין, קל, שימושי , בעייתי וכו' .

RankSpeed מבצע ניתוח סנטימנט של הבלוגוספירה/טוויטרספירה, מחפש אחרי אזכורים של מונחי החיפוש, מנתח אותם סמנטית כדי להבין את היחס של הכותב כלפי אותו מונח/אובייקט , מדרג את תוצאות החיפוש על פי אזכורים של כל מונח רגשי שהוזן כמילת חיפוש : "מצוין", "שימושי" וכו' ומציג את אחוז המשתמשים שדעתם על המוצר/אתר היא כמונח הרגשי שהוזן בחיפוש "מצוין", "שימושי" וכו' .

מנוע חיפוש זה שמאפשר למשתמש לחוש את המצב ב"שטח", נמצא עדיין בגרסת ביתא ובשלב זה כפי שכתוב באתר המנוע, מאגר המידע של המנוע כולל אתרים ומוצרים פופולריים בלבד. גרסאות עתידיות של RankSpeed ישתמשו במאגר מידע גדול הרבה יותר.

לאתר המנוע
אודות המנוע

"יתרון הציטוטים" של ה"גישה הפתוחה" – סקירת מחקרים בנושא

תנועת ה"גישה הפתוחה" מגדילה את הנראות והנגישות למאמרים מחקריים. מכאן נולדה ההשערה שהגידול בנראות ובנגישות של המאמרים המחקריים יגדיל את מספר הציטוטים של מאמרים שראויים לכך. כמו כן יש לשער שלמשתנים מסוימים כמו דיסציפלינה וזמן פרסום תהיה השפעה על המשתנה התלוי – כמות הציטוטים.

ליתרון ה"גישה הפתוחה" בכל הקשור למספר הציטוטים מספר מרכיבים אפשריים:
• היתרון הכללי – יתרון זה נובע מהעובדה שמאמרים שראויים לציטוט הופכים להיות נגישים לקהל שלא הייתה לו קודם לכן גישה אליהם.
• היתרון שקשור לזמן הפרסום – לפרסום מוקדם יותר של מאמר ב"גישה פתוחה" יכולה להיות השפעה על דפוסי הציטוט.
• הטיה שקשורה לבחירת המאמרים – מחברים נוטים לפרסם ב"גישה פתוחה" את המאמרים הטובים שלהם יותר מאשר מאמרים לא מוצלחים ומכאן שיכולה להיות הטיה מסוימת במחקר.
• יתרון האיכות – מאמרים טובים יותר נהנים יותר מהיתרון הכללי של ה"גישה הפתוחה " מפני שהם ראויים יותר לציטוט ממאמרים פחות טובים.

ההשערה בדבר הקשר בין ה"גישה הפתוחה" וכמות הציטוטים נבחנה על ידי מספר לא מבוטל של מחקרים. חלקם התייחסו גם למרכיבים שהוזכרו לעיל.

בדוח טכני מעניין משנת 2010 סוקרת המחברת Alma Swan מאוניברסיטת סאות'המפטון עשרות מחקרים בנושא מאז 2004 ועד היום, תוך התייחסות למשתנים שאוזכרו לעיל. . הסקירה מוצגת בצורה טבלאית וכוללת את הפרטים הביבליוגרפיים של המחקר, המדגם, שיטות המחקר, האם סוננו ציטוטים עצמיים, האם נמצא יתרון מבחינת הציטוטים והאם הייתה התייחסות במחקר למרכיב/ים מסוימים של יתרון ה"גישה הפתוחה" שנמנו לעיל.

ממצאים מסכמים שראויים לציון – 27 מחקרים מצאו קשר חיובי בין ה"גישה הפתוחה" ומספר הציטוטים לעומת 4 מחקרים שלא מצאו קשר בין המשתנים. נמצא קשר בין הגידול במספר הציטוטים של מחקרים ב"גישה הפתוחה" ובין משתנה הדיסציפלינה . גידול גבוה יחסית במספר הציטוטים נמצא במאמרים ברפואה, פיזיקה ומדעי החקלאות.

גישה לדו"ח המלא ופרטים ביבליוגרפיים
לדו"ח המלא

תערוכת צילומים "צילומי לילה בת"א יפו" מוצגת בספרייה למדעי החברה ולניהול

תערוכת הצילומים "צילומי לילה בת"א יפו" של העמותה לאמנות הצילום תל אביב יפו, המוצגת בקומת הכניסה של הספרייה למדעי החברה ולניהול, בוחנת את חשכת הלילה, על האור והחושך, המסתור וההפתעה שבה. עיר גדולה כמו תל אביב-יפו היא פסיפס מורכב של צורות, זוויות וסיטואציות מגוונות. תערוכה קבוצתית זו, על פירושיו האישיים של כל צלם וצלם,  מביאה לידי ביטוי את אופיה העשיר והמגוון של העיר.

לרגל התחרות, יצאו צלמי העמותה לסיורי לילה בנמל תל אביב, בשרונה וביפו והשתתפו בהשתלמויות, הרצאות וסדנאות. צילומי הלילה דרשו מהצלמים להשתמש בציוד מיוחד ובחשיפות ארוכות. שלא כמו בצילומים הנעשים ביום, צילומי לילה מצריכים ציוד מיוחד, כל צילום דורש התמקדויות וחשיפות ארוכות. ובעידן הדיגיטלי של היום נוסף גם הצורך למנוע את ה"הרעש" הדיגיטלי בצילום. תאורות הלילה השונות, השילוב של אור וחושך, מושך צלמים רבים להפיק צילומים מיוחדים, מעניינים ורבי רושם.

למידע נוסף על התערוכה

הרצאות הכינוס ה- 14 של איגוד האינטרנט הישראלי זמינות לצפייה

הכינוס ה-14 של איגוד האינטרנט הישראלי "Web10 – עשור חדש נפתח" התקיים ב22-23 בפברואר 2010.
בכינוס הוצגו מודלים חדשניים וטכנולוגיות מתקדמות באינטרנט: מחשוב ענן, העולם הנייד ועוד..

כעת המצגות של המרצים וצילומי וידאו של המושבים השונים בכנס זמינים חופשי לצפייה בכתובת: www.isoc.org.il/conf2010

JISC Academic Database Assessment Tool –ADAT – כלי להערכת מאגרי מידע והשוואה ביניהם

ADAT הוא כלי ששם לו למטרה עיקרית לסייע לספרנים לקבל החלטות בכל הקשור לרכישת מנויים למאגרי מידע ביבליוגרפיים.

האתר מספק גישה למידע מפורט על מאגרי מידע ביבליוגרפיים ומאגרים בטקסט מלא. המידע כולל מידע כללי על כל אחד מהמאגרים ומאפייניו, ורשימת כותרים. המידע מסופק ישירות מהספקים הנוגעים בדבר.

המידע הכללי כולל אפיון של המאגר – כיסוי נושאי, סוגי מסמכים, תכיפות עדכון, מדיניות בחירה וארכוב, מידע ליצירת קשר ועוד .

המידע המתייחס לכותרים כולל מידע מפורט על הכיסוי מבחינת התכנים – כותרים מדעיים, מסחריים וכו' , הכיסוי מבחינת התאריך, ומידע על הכיסוי הגיאוגרפי כלומר מקום ההוצאה של הפרסומים.

באתר יש גם פונקציה להשוואת מאגרי מידע באופן אוטומטי. בהשוואה מקבלים מידע על מספר כותרים בכל מאגר, מידת החפיפה וכותרים ייחודיים לכל מאגר. המידע מוצג בצורה וויזואלית ואפשר לקבל רשימה מפורטת של כלל הכותרים בכל מאגר, רשימת הכותרים החופפים והייחודיים לכל מאגר. בהשוואה אפשר לבחור בין כלל הכותרים ובין הכותרים האקטיביים. קיימת אופציה לייצא את רשימות הכותרים לגיליונות אלקטרוניים.

כך למשל כדי להתנסות בכלי בחרתי להשוות בין Scopus ו- .Web of Sciences
תוצאות ההשוואה מבחינת הכותרים האקטיביים היו :– מספר הכותרים ב- Scopus – 18241 לעומת 11180 ב- Web of Sciences . מספר הכותרים החופפים 10004 . מספר הכותרים הייחודיים ל- Web of Sciences – 1176 ומספר הכותרים שייחודיים ל-Scopus – 8237.

מבחינת מספר הכותרים הכללי התוצאות היו: מספר הכותרים ב- Scopus – 26,863 לעומת 18123 ב- Web of Sciences . מספר הכותרים החופפים 13382 . מספר הכותרים הייחודיים ל- Web of Sciences – 4740 ומספר הכותרים שייחודיים ל-Scopus – 13480.

באתר שירות alert דרכו אפשר לקבל עדכונים הנוגעים לרשימת הכותרים במאגרי מידע השונים.

כמו כן קיימת אופציה להשוואת פלטפורמות שונות של מאגרי מידע כגון Ebsco ו-Proquest מבחינת המאפיינים הכלליים כגון: תמיכה באופרטורים בוליאניים, הגבלות לעידון השאילתה וכו'

קיימת באתר גם אופציה להשוואת פלטפורמות מסוימות של ספרים אלקטרוניים 

באתר מדריך מפורט על השימוש בו שניתן להורדה גם כקובץ PDF

כאמור המידע באתר מסופק על ידי ספקי המידע, וההצטרפות היא חופשית. ככל שמספר הספקים שיצטרפו יגדל, נוכל אנו המשתמשים להפיק יותר תועלת מהכלי שכן מספר מאגרי המידע שיכוסו על ידי האתר יגדל.

לאתר

ספרנים וספרים אלקטרוניים – סקר של HighWire Press

בספטמבר אוקטובר 2009 HighWire Press –  A division of the
Stanford University Libraries
  ערכה סקר בנושא עמדות של ספרנים בנושא ספרים אלקטרוניים עם דגש על אופן איתור ורכישה של ספרים אלקטרוניים. הסקר נערך באמצעות surveymonkey.com.
138  ספרנים מ- 13 מדינות ענו על הסקר. רובם עובדים במוסדות אקדמיים, אך היה ייצוג הולם גם למכללות, מוזיאונים, ספריות ציבוריות, ספריות בתי חולים וספריות לאומיות. תוצאותיו של הסקר פורסמו בפברואר 2010.

המשתתפים חזו גידול בחמש השנים הבאות בתקציבים המוקצים לרכישת ספרים אלקטרוניים במקביל להמשך רכישת ספרים בפורמט המודפס. רוב המשתתפים בסקר עובדים בספריות עם תקציב גדול למשאבים אלקטרוניים . 59% דווחו שתקציבם עולים על $250,000 . אבל ברוב המקרים התקציב המוקצה לספרים אלקטרוניים קטן. 44% ציינו שהספרייה שלהם מנויה על 10000 ספרים אלקטרוניים או פחות.

רוב תוצאות הסקר עולות בקנה אחד עם מחקרי שוק בנושא ספרים אלקטרוניים שנערכו בשנים האחרונות. ממצאיו העיקריים של הסקר הם:
• קלות השימוש ופשטות הם מאפיינים של ספרים אלקטרוניים שמוערכים ביותר. מאפיינים אלו, שקשורים למשתמש, לצד המחיר והמודל העסקי הם שיקולים חשובים ברכישת ספרים כאשר יש מספר מקורות לרכישה.
• מקורות מסורתיים לאיתור ספרים ממשיכים להיות חשובים גם ביחס לספרים אלקטרוניים. ספרנים מאתרים ספרים דרך ספקי ספרים או דרך "חבילות" . ספרנים סבורים שאיתור הספרים האלקטרוניים על ידי המשתמשים נעשה דרך קטלוג הספרייה או דרך מנועי חיפוש בווב
• גורם חשוב שמרתיע את השימוש בספרים האלקטרוניים הוא מגבלות שקשורות לשימוש בחומרים האלקטרוניים – Digital rights management DRM – כגון: הגבלות על הדפסה , השאלה בינספרייתית, הורדות, זמן גישה וכו'
• משתמשים מעדיפים ספרים אלקטרוניים בפורמט PDF
• מודל רכישת ספרים לתמיד – perpetual access – הוא המודל המועדף ביותר ואחריו מודל ה- pay per use

סקר זה מהווה רק חלק ממחקר כולל יותר של HighWire Press בנושא ספרים אלקטרוניים שיכלול גם ראיונות . אין ספק שמחקר כזה מהווה תרומה למחקרים הכמותיים והאיכותניים בנושא שוק הספרים האלקטרוניים שפורסמו עד כה .

לדו"ח המלא של של הסקר

מפגשי שיח בספרייה המרכזית: מוריס בלנשו – המפגש עם הסירנות

הספרייה המרכזית בשיתוף עם המרכז הישראלי לתיעוד אמנויות הבמה מקיימת סדרת מפגשי שיח בין יוצרים, סטודנטים וחוקרים מתחומי האמנות והתרבות. במסגרת זו מתקיימים מפגשים שוטפים אחת לחודש בחדר הסמינרים של הספרייה.

המפגש הראשון בנושא: מוריס בלנשו – המפגש עם הסירנות
יתקיים ביום ב', 15 למרץ 2010, בין השעות 17:30-19:15.

עילי ראונר ישוחח על הסופר והתיאורטיקן הצרפתי מוריס בלנשו.
בימים אלו עורך עילי ראונר, תלמיד מחקר במחלקה ללימודי פרשנות ותרבות באוניברסיטת בר-אילן, אנתולוגיה מכתבי בלנשו, בתרגומה של מיכל בן- נפתלי. האנתולוגיה עתידה לצאת לאור בקרוב בסדרת הצרפתים, הקיבוץ המאוחד.
לאחר ההרצאה יערך רב שיח בין משתתפי המפגש.

לקבלת פרטים נוספים ניתן לפנות לעידית רוזן או  לד"ר שלי זר-ציון

מאגר לנסיון-Cambridge University Press Ejournals

ספריות אוניברסיטת ת"א  וחברי מלמ"ד האחרים קיבלו לנסיון את כתבי העת האלקטרוניים של Cambridge University Press .

הגישה ל – 235 כותרים מתוך 250 שקיימים בחבילה תהיה פתוחה עד סוף מאי 2010.

גישה לכתבי העת :  http://journals.cambridge.org/

לדפדוף לפי נושא :  http://journals.cambridge.org/action/bySubjectArea

.

ODEPO וחומרי לימוד והוראה מקוונים

ODEPO -Open Database of Educational Projects and Organizations הוא מאגר וויקי של ארגונים שמספקים חומרי הוראה ולימוד מקוונים. המאגר, שהושק לאחרונה,  הוא פרויקט של Creative Commons.
נכון להיום המאגר כולל 1156 פרויקטים וארגונים . 19.8% מהם מוגדרים כחופשיים במסגרת הגישה הפתוחה ו- 13.3% משתמשים ברישיונות חלופיים של Creative Commons.

אפשר לדפדף במאגר על פי רשימה אלפביתית , אפשר גם לדפדף על פי מספר שדות: על פי סוג ארגון, סוג רישיון ואופן הגישה – חופשית או לא .

כל אחת מהרשומות במאגר כוללת מספר שדות: סוג רישיון, כתובת URL, ארגון, סוג ארגון, מקום, שפה ותגיות שמתארות את הפרויקט.

מטרתו של המאגר לספק לאנשי חינוך, חוקרים וסטודנטים פרויקטים תוכניות וארגונים שמתאימים לצורכי המידע שלהם. באמצעות המאגר אפשר להגיע להרבה חומרי הוראה ולימוד חופשיים.

משתמשים שרוצים לתרום למאגר – לערוך או להוסיף פריטים למאגר יכולים לעשות זאת באמצעות טופס באתר, לאחר הרשמה חינמית. עניין מיוחד יש בארגונים ופרויקטים שמעורבים בחומרים חופשיים וביצירה של OER

Atmospheric – רשת חברתית למדעי האטמוספירה – שירות חופשי של Proquest

Atmospheric היא רשת חברתית למדעי האטמוספירה שיכולה לשמש ככלי מחקר לחוקרים, אנשי סגל, ספרנים וסטודנטים בתחום מדעי האטמוספירה. הרשת היא שירות חופשי של Proquest בשיתוף עם AMS , ASLI ו- The Conference Exchange

הרשת מהווה מקור למידע בתחום שכולל:
• חדשות בתחום מדעי האטמוספירה מאתרים מכובדים בתחום כגון: AMS,
UCAR, Scientific American, ו- AAAS
• כנסים בתחום
• אפשרות לחפש במחקרים עדכניים מתוך MGA – מוצר שפותח במשותף על ידי AMS ו- Proquest
• קשרים ושיתוף מידע עם עמיתים בתחום

הרשת חדשה ונמצאת עדיין בשלב ביתא. עובדה זו מסבירה אולי את העובדה שחלק מהקטגוריות הנושאיות בדף הראשי ריקות. עם הזמן יש להניח שמספר החברים והמסמכים ברשת יגדלו.

 

 

סקר בינלאומי בנושא מִכּוּן בספריות

ספריות משקיעות רבות בטכנולוגיה במטרה למכן את שירותי הספרייה. התוכנה לניהול הפונקציות השונות בספרייה – קטלוג, השאלה,רכש וקטלוג הספרייה שנגיש לקוראים שידועה בשמה הכולל The Integrated library system – ILS מהווה ברוב הספריות את המרכיב העיקרי של התשתית הטכנולוגית של הספרייה, ויכולה לסייע או להפריע לספרייה במילוי משימתה לשרת את משתמשיה ביעילות.

סקר שביעות רצון של הספריות מתוכנות ILS שלהן, יכול לסייע לספריות לגבש אסטרטגיות מתאימות בכל הנוגע לבחירת התוכנה שמתאימה להן , במיוחד אם הן חושבות להחליף את התוכנה , כמו כן יש בו לדרבן את החברות השונות יצרניות/ ספקות התוכנות לשפר את מוצריהן.

סקר בינלאומי כזה נערך בתקופה 4 נובמבר 2009 – 11 בינואר 2010 . הסקר בדק את מידת שביעות רצונן של הספריות מהמערכות הממוכנות שלהן, ממידת התמיכה שמקבלות הספריות מיצרני/ספקי המערכות הממוחשבות ואיכותה. כמו כן הייתה התייחסות למידת העניין שיש לספריות במערכות ספרייה open source . התקבלו 2098 תשובות מ- 56 ארצות. ייצוג נכבד היה לארה"ב, אנגליה, קנדה ואוסטרליה.

תוצאות הסקר במלואן התפרסמו ב- Library Technology Guides
ממצאיו העיקריים של הסקר:
• מוצרים וחברות שהתמקדו בספריות קטנות ובנישות צרות יותר זכו לציונים גבוהים יותר מאלו שמעורבים בארגונים גדולים ומשרתים סוגים שונים של בספריות
• Apollo שמשמשת בעיקר בספריות ציבוריות קטנות זכתה לציון גבוה
• מוצרים וחברות שמשרתים ארגונים גדולים ומגוון רחב של ספריות זכו בד"כ לציונים בינוניים אך הטרוגניים. לציונים גבוהים יחסית זכו Millennium, Library Solution ו- Evergreen
• חברות שתומכות במוצרים של Open Source זכו לציונים נמוכים יותר מבחינת שביעות הרצון מאלו שתומכות במוצרים קנייניים.

מעניין מה היו הדעות לגבי Ex-Libris שתומכת באלף 500 ,ב- Voyager ובמערכות ספרייתיות גדולות ומסובכות? התשובות לגבי אלף 500 היו בטווח הבינוני של שביעות הרצון בכל הקטגוריות שנחקרו. 11.11 אחוזים מהספריות הנחקרות ציינו את כוונתן לעבור למערכת ILS חדשה. 45.19 אחוזים מהספריות שמשתמשות באלף 500 מעוניינות במנשק חדש – חדשות טובות בכל הנוגע ל- לפרימו .   Voyager קיבל ציונים נמוכים יותר מאלף 500 בכל הקטגוריות ..

פרטים על מערכות נוספות בשוק והחברות התומכות בהן אפשר למצוא בדו"ח המלא של הסקר

תמונות ממסיבת פורים שנערכה היום בספרייה למדעי החברה ולניהול

לצפייה בתמונות המסיבה שהועלו לפייסבוק של הספרייה:

תודות לאלכס הצלם שלנו ולאדל על העלאת התמונות לפייסבוק

מחשוב ענן בעולם העסקי והספרני – מונח אופנתי או מבט לעתיד

המונח מחשוב ענן הפך להיות מונח פופולרי מזה מספר שנים והניסיון להגדירו הוליד לא מעט הגדרות שונות.

כדאי להתעלם מההגדרות ולהתמקד בשינוי במשוואת טכנולוגית המידע . עולם המחשוב עובר מהמודל המסורתי על פיו רוכשים את השרתים, מחשבים אישיים ורישיונות תוכנה למודל חדש של טכנולוגית מידע – מחשוב ענן שנגיש באמצעות רשת האינטרנט. מחשוב ענן ידוע גם בכינוי SaaS – Software as a service . כינוי זה מלמד על מהותו. במקום לרכוש חומרה ורישיונות תוכנה מקבלים את התוכנה כשירותים ברשת האינטרנט ומשלמים עבור השימוש. כשם שאנו משלמים היום עבור צריכת החשמל כך נשלם עבור צריכת שירותי המחשוב.

למעשה הרבה לפני שהמונח מחשוב ענן הפך להיות פופולרי משתמשי האינטרנט היו מעורבים בסוגים מסוימים של מחשוב ענן – כגון: שירותי בנקאות מקוונים, שרותי דואר בווב – שהשימוש בהם נעשה ללא צורך במאגרי מידע או בתוכנות מקומיות במחשבים.

בנוסף לעלות הנמוכה יותר, לטכנולוגיה זו יכולים להיות מספר יתרונות נוספים ובראשם: קלות שימוש, תחזוקה, ותשתית מצומצמת יחסית. סיכום יפה ותמציתי של היתרונות אפשר למצוא במסמך אינפורמטיבי בנושא של internet.com שנכתב בחסות גוגל בשם: Cloud Computing  Latest Buzzword or a Glimpse of the Future. היתרונות הם:

Low start-up costs make cloud computing especially attractive to small businesses and entrepreneurs

Low cost for sporadic use. TurboTax online is free for “standard” taxpayers. Similarly, some cloud-based business services, such as Google Apps, do not  need to be purchased for one-time or
infrequent computing

Ease of management. No need to worry about keeping licenses current or purchasing additional hardware

Scalability. High-growth companies can easily expand the number of users and locations at modest cost

Device and location independence. The way you access a cloud could be your desktop. It could be someone else's computer. It could be a smart phone

Rapid innovation. Because vendors are able to roll out new features incrementally, they can respond to user needs more rapidly
.

כל אלה העצימו את הפופולריות של מחשוב הענן בקרב עסקים קטנים ובינוניים. על פי דוח של AMI-Partners שיעורי אימוץ טכנולוגיה זו בשנים 2004 ועד 2008 גדל ב- 21% בקרב עסקים קטנים וב- 31% בקרב עסקים בינוניים.
על פי סקר של חברת גרטנר  90%  מהמוסדות שהשתתפו בסקר מתכוונים לשמר או להגדיל את השימוש ב- SaaS .

על אותה מגמה של הגידול בשימוש במחשוב ענן דובר גם בכנס ה- 14 של איגוד האינטרנט הישראלי האחרון שהתקיים ב- 16 בפברואר 2010. למחשוב ענן יוחד בכנס מושב מיוחד –
"הענן שמייצר לנו גשם של הזדמנויות" וגם במושב "רשת האינטרנט העתידית" הייתה התייחסות לנושא.

ומה לגבי מחשוב ענן וספריות? מסתבר שגם הספריות לא נותרות מאחור.. והעתקת יישומי ספרייה מסורתיים לרשת יעמדו בראש סדר העדיפויות של OCLC השנה. כפי שפורסם בגיליון 14 מפברואר 2010 של OCLC eNews :

Cloud computing and moving traditional library applications to the network will be a key focus of OCLC this year indeed we continue to work closely in the U.S. with the Library Advisory Council and four pilot library groups to continue development of our Web-scale Management Services, a next-generation Web-based suite of library management services for metadata management, acquisitions, circulation, license management, and workflow
מחשוב הענן והשלכותיו לגבי הספריות היה אחד הנושאים המרכזיים בדיוני OCLC’s first Regional Council Meeting for Europe, Middle East and Africa שנערך בסוף פברואר 2010.

לאור התפתחויות אלה אפשר לומר שמחשוב ענן הוא לא רק עוד מונח אופנתי אלא מגמה עתידית. אבל תשובה ברורה על כך יענה רק העתיד.

מסמך אינפורמטיבי בנושא   – "Cloud Computing – Latest Buzzword or a Glimpse of the Future?"
מסמך אינפורמטיבי נוסף בנושא   Seeding the Clouds: Key Infrastructure Elements of Cloud Computing"
OCLC eNews בנושא מחשוב ענן וספריות
תודה וקרדיט למנהלת הספרייה מירה ליפשטיין על שהפנתה את תשומת לבנו לחדשות OCLC בנושא
מושב כנס איגוד האינטרנט ה-14  "הענן שמייצר לנו גשם של הזדמנויות" (על פי מה שנכתב באתר מצגות הכנס יועלו לרשת בקרוב)

חידושים ב"מפתח למאמרים בעברית" של חיפה

בבלוג "מידע במידה" מתייחסת אמירה קהת מאוניברסיטת חיפה, לחידושים במפתח המאמרים בשנים האחרונות.

בין היתר היא מתייחסת לפרויקט  JSTOR הישראלי, במסגרתו יש כוונה למפתח לא רק כתבי-עת משנת 1977 ואחורה עד לתאריך הופעתם, אלא גם לסרוק את המאמרים בכתבי-עת אלו ולהעמיד אותם לרשות מנויים העוסקים במחקר בקהילייה האקדמית.
במסגרת פרויקט "JSTOR הישראלי" התקבלו זכויות לסרוק כתבי-עת מסוימים בלבד.
חלקם כבר היו ממופתחים מיום הופעתם, למשל, "אופקים בגיאוגרפיה", "ציון", "היסטוריה" ו"מחקרי ירושלים…".
בשלב זה הסתיים מפתוח כתב העת "מגמות" – מיום הופעתו, ועתה עוסקים במפתוח כתב-העת "תרביץ" .
פרויקט הקישורים למאמרים בטקסט מלא שהחל ב-1996 ממשיך ונכון להיום במפתח כ-37,000 קישורים לטקסט המלא.

לידיעה המלאה