שילוב שירותי ווב 2.0 בספריות אקדמיות בעולם – מחקר המשך

תוצאות מחקר המשך מעניין ששם לו למטרה לבדוק את השילוב של שירותי ווב 2.0 בספריות אקדמיות בעולם , פורסם בגיליון יולי/אוגוסט 2011 של D-Lib Magazine .

מחקר מעקב זה הושתת על מחקר קודם משנת 2009 שהוצג בכנס IFLA באתונה , ומעניין להשוות את הממצאים של שני המחקרים.

במחקר קודם משנת 2009 נבדקו 6 שירותי ווב 2.0 – RSS , מסרים מהירים, נגני מדיית רשת , בלוגים, תיוג ורשתות חברתיות. מחקר זה משנת 2009 מצא שימוש נמוך בשירותים אלו, השירות היחיד מבין ששת שירותים אלה שנמצא בו שימוש רחב הוא ה-RSS , והתיוג נמצא בתחתית הרשימה מבחינת שימוש.

מחקר ההמשך נערך בתקופה נובמבר 2010 – פברואר 2011 . המדגם כלל אתרי ווב של 200 אוניברסיטאות ברחבי העולם שנבחרו כאוניברסיטאות הטובות ביותר לשנת 2008, והנתונים נלקחו מאתרי הבית של הספרייה המרכזית בכל מוסד. המטרה הייתה לתעד את השימוש ב-12 שירותי ספרייה – ששת השירותים שהוזכרו לעיל ונבדקו במחקר הראשון ושישה שירותים נוספים : פייסבוק, טוויטר, מנשק וובי למכשירים ניידים, שירות יעץ באמצעות SMS , יוטיוב, וסרגלי כלים לדפדפן. הממצאים לא כללו הערכה של איכות או יעילות השירותים אלא התייחסו ליישום שירותים אלה בספריות ומידת השימוש בהם על ידי משתמשי הספרייה וההתפתחויות בנושא.

ממצאי מחקר המשך זה: מבחינת יישום השירותים ושילובם בספריות חל גידול משמעותי בכל היישומים – בין הממצאים: בשימוש ב- RSS חל גידול של 19% . RSS הוא עדיין השירות הפופולרי ביותר מבין 12 השירותים שנבדקו – 157 ספריות מתוך 200 הספריות שבמדגם משתמשות בו. .

בתחום התיוג – חל גידול של 9.5 אך למרות גידול זה , כמו במחקר קודם גם במחקר זה נמצא שהתיוג עדיין נמצא בתחתית הרשימה מבחינת השימוש בו . רק 36 ספריות מתוך ה- 200 שבמדגם משתמשות בו.

52% מהספריות משתמשות ברשתות חברתיות – כולל פייסבוק וטוויטר, גידול של 27% ביחס למחקר קודם. טוויטר נמצא פופולרי יותר מפייסבוק – ממצא מפתיע במקצת בהתחשב במספר המשתמשים הכללי בשני היישומים . 30 ספריות משתמשות ברשתות חברתיות אחרות כגון פליקר ו- Delicious בנוסף לפייסבוק וטוויטר.

בתחום השימוש במסרים מהירים חל גידול של 8% . 93 ספריות מתוך הספריות שבמדגם משתמשות במסרים מהירים.

בשימוש בבלוגים חל גידול של 4% , הבלוגים מיושמים ב- 64 ספריות מתוך הספריות שבמדגם.

ממצאים מעניינים נוספים: יוטיוב מיושם ב- 50 ספריות, 77 ספריות יצרו מנשק וובי לאתר הבית שלהם אבל רק 17% מהן יצרו מנשק גרפי מיוחד למטרה זו. למעלה מ-% 35 מהספריות יישמו את גוגל ספרים כשירות בקטלוגים שלהם.

אך למרות הגידול המשמעותי בשילוב הטכנולוגיות בספריות – השימוש עדיין נמוך. כך למשל ב- 14 בפברואר 2011 נמצא ממוצע של 750 משתמשים שעשו "like " לדף הפייסבוק של הספרייה מתוך מספר כולל של 56247 משתמשים, ב15 בפברואר 2011 ל- 87 חשבונות טוויטר של ספריות היו בממוצע 520 עוקבים מתוך 45216 משתמשים.

לפרטים נוספים במאמר המלא..

Summon – הכלי לגילוי ידע של Serials Solutions – הרשימה המלאה של התכנים במאגר

Summon – אחד מארבעת הכלים לגילוי ידע המובילים בשוק , שזכה השנה בפרס CoDiE מטעם , Software & Information Industry Association -SIIA פרסם ב -21 ביולי 2011 את רשימת התכנים במאגר. הרשימה כוללת רשימה מלאה של מאגרי מידע וחבילות, כתבי עת ומו"לים ששירות זה מכסה..

רשימת המו"לים משתרעת על פני 99 עמודים והיא כוללת כפי שנאמר בידיעה החדשותית של Serials Solutions למעלה מ- 7000 מו"לים. רשימת המאגרים/חבילות משתרעת על פני 118 עמודים והמידע בה על כל אחד מהמאגרים כולל את שם המאגר, סוגי פרסומים במאגר, מה נכלל באינדקס – טקסט מלא/ מידע על , כיסוי ועד כמה יש חיפוש בטקסט המלא.רשימת כתבי העת משתרעת על פני 4274 עמודים והמידע בה על כל אחד מהמאגרים כולל מספר ISSN , כיסוי ומידע לגבי האינדקס של הטקסט המלא.

על פי מה שנאמר בידיעה החדשותית המאגר כולל גם חומרים בגישה פתוחה – 39 ארכיבים בגישה פתוחה 257 ו- מאגרים מוסדיים מ- 73 מוסדות שונים .

פרסום זה של המצאי ב- Summon חשוב , מכיוון שזהו אחד הקריטריונים החשובים שמנחים את הספריות בבחירת כלי לגילוי ידע . מן הראוי לציין שגם WorldCat Local פרסם את רשימת המצאי של הכלי לגילוי ידע . חשוב שמידע כזה יהיה זמין למשתמשים לגבי כל אחד מהכלים לגילוי ידע כאמצעי לקבלת החלטות רכש.

 

 

לרשימת התכניםמאגרי מידע וחבילות, מו"לים, כתבי עת

 

לכתבה בנושא

אמזון – מודל חדש להשכרת ספרי לימוד , המו"לים הגדולים – מודל כלכלי חדש

ב- 18 ליולי 2011 אמזון הודיעה על מודל עסקי חדש לספרי הקינדל שלה – השכרת ספרי לימוד לסטודנטים. שירות חדש זה יאפשר לסטודנט לשכור ספרי לימוד לתקופה שנעה בין 30 עד 360 ימים ולשלם על התקופה המדויקת שהוא זקוק לספר. הוא יכול להאריך את תקופת ההשכרה ליום אחד מספר פעמים שירצה בכך, או לרכוש את הספר.

על פי הידיעה באמזון באופן זה הסטודנט יוכל לחסוך עד 80% ממחיר הספר בגרסתו המודפסת. כך לדוגמה, ספר שבכריכה קשה עולה 184.99 $ אפשר לרכוש אותו בגרסת קינדל ב- 109$ ולשכור אותו במחיר התחלתי של 40.54 $. משמעות הדבר שמודל זה מכוון בעיקר לשוק הספרים היקרים בתחומי דעת כמו רפואה, ראית חשבון ומשפטים, שם החיסכון לסטודנט הוא משמעותי.

את הספר המושכר אפשר יהיה לקרוא במגוון פלטפורמות – PC , Mac , Kindle או מכשירים ניידים אחרים. אפליקציות חופשיות לקריאה בפלטפורמות השונות זמינות להורדה. באתר של אמזון אפשר למצוא קישורים לאפליקציות אלו.

כמו בכל ספרי הקינדל המשתמש יכול להוסיף הערות על דפי הספר. מאפיין זה יהיה זמין בכל הפלטפורמות כולל מחשבים אישיים, מחשבי לוח ואפליקציות לטלפונים חכמים. הגישה להערות תהיה אפשרית בכל עת , גם לאחר תקופת ההשכרה באתר kindle.amazon.com

את הספרים שזמינים להשכרה אפשר לחפש ב- Textbooks Store או מתיבת החיפוש באתר של אמזון, ולבדוק אם יש לספר גרסת קינדל זמינה להשכרה.

עשרות אלפי ספרים של מו"לים גדולים כגון: John Wiley, Elsevier ו- Taylor & Francis זמינים להשכרה על פי מודל זה. עבור המו"לים זהו מודל חדש להפצה . באופן זה נראה שכל הצדדים יוצאים נשכרים.

להודעה החדשותית של אמזון בנושא

לאתר של אמזון עם מידע על הנושא

תודה למירב תלרז על המידע בנושא בכתבה בניו יורק טיימס

I-SEARCH , SemWebVid הווב הסמנטי והחזון לעתיד

I-Search הוא מנוע חיפוש שפותח/מפותח במסגרת פרויקט מחקרי של האיחוד האירופי ואשר שם לו למטרה כפי שכתוב באתר לפתח מנוע חיפוש שמסוגל לקבל כשאילתה סוגים שונים של קובצי מולטימדיה ותכנים שונים – אובייקטים תלת מימדיים, תמונות דו- מימדיות, אודיו, וידאו, וצירופים שלהם ולאחזר תכנים רלוונטיים מהסוגים השונים של התכנים.

כיום כפי שנראה באתר הוא תומך ב-3 סוגי קבצים בו זמנית כשאילתה – – *.OFF אובייקטים תלת מימדיים, – *.JPG – תמונות דו מימדיות, ו- *.WAV – קובצי אודיו . ממעט החיפושים שערכתי, נראה שהוא באמת עדיין רק בשלבי פיתוח.

SemWebVid – Semantic Web Video הוא פרויקט במסגרת I-SEARCH שמטרתו להוסיף אוטומטית מידע על – כותרים, תיאור וכו' לקובצי וידאו תוך שימוש ב-RDF. הוא עושה שימוש גם בשירותי שפה טבעית בקוד פתוח כגון OpenCalais, Zemanta, and Alchemy כדי להעשיר את המידע ולחלץ זהויות. בשלב זה הפרויקט מתמקד ביוטיוב אבל המטרה היא להכליל את הפרויקט לכל פורטל וידאו אחר.

שני הפרויקטים עדיין בשלבי פיתוח, קשה להעריך את הביצועים, אבל הם יכולים אולי ללמד על הצפוי בעתיד בתחום תעשיית מנועי החיפוש , כדאי לעקוב… .

ANU השיקה אוספים דיגיטליים בגישה פתוחה

ANU – the Australian National University – האוניברסיטה הלאומית באוסטרליה הצטרפה החודש למוסדות אקדמיים אחרים דוגמת MIT ופתחה אוספים דיגיטליים לציבור הרחב. המאגר החופשי כולל 400 תזות , 4000 ניירות מחקר ולמעלה מ- 2000 תמונות . בהצהרת האוניברסיטה בנושא הגישה הפתוחה היא מציינת את הזכות לגישה פתוחה כאחת מזכויות האדם.

התוכנה שמשמשת את המאגר היא תוכנת הקוד פתוח DSpace . אפשר לחפש וגם לדפדף במאגר.

ד"ר Danny Kingsley המתאמת של מאגר המידע החדש דיברה על התחושה של התסכול הקיימת בקרב חוקרים בכל הקשור למודל הפרסום המסורתי . במסגרת מודל זה ישנם חוקרים שמשלמים הרבה עבור הפרסום של המאמרים שלהם בכתבי עת, ויחד עם זאת צריכים להמתין תקופת זמן די ארוכה מקבלת המאמר לכתב העת ועד פרסומו וגם המשתמשים משלמים עבור הגישה למאמרים. לדבריה על פי מודל הגישה הפתוחה המחקר צריך להיות נגיש חופשי לכול מרגע קבלתו לכתב העת. כמו כן הביעה תקווה שגם אנשים בתחום מחוץ לאקדמיה יפיקו תועלת מהמאגר החדש.

The American Customer Satisfaction Index יולי 2011 – צרכנים אינם שבעי רצון מ- facebook , שביעות רצון מבינג בעלייה

The American Customer Satisfaction Index שנוסד בבית ספר למנהל עסקים באוניברסיטת משיגן הוא אינדיקטור כלכלי לאומי שמשקף את שביעות הרצון של הצרכנים בארה"ב מאיכות המוצרים והשירותים . הדוח מסתמך על ראיונות של 70000 צרכנים מדי שנה ומודד את שביעות הרצון מלמעלה מ- 225 חברות ב- 47 תעשיות ו-10 סקטורים כלכליים ו-130 מחלקות ממשלתיות, סוכנויות ואתרי ווב. הנתונים מתפרסמים מדי חודש עם דגש על סקטורים אחרים מדי חודש. בחודש יולי הדוח התמקד ב- 3 תחומים ברשת האינטרנט – מנועי חיפוש, מדיה חברתית ואתרי חדשות.

מספר ממצאים מנתוני הדוח יולי 2011 :
בתחום מנועי החיפוש ופורטלים – מנוע החיפוש גוגל ממשיך מבחינת שביעות רצון הצרכן להוביל בתעשיית מנועי החיפוש עם ציון של 83 אך בינג שמדד שביעות הרצון ממנו רשם עלייה משמעותית של 7% משנה שעברה, צמצם את הפערים ונמצא צמוד כמעט לגוגל עם שביעות רצון של 82 .

בתחום המדיה החברתית – וויקיפדיה נמצאת במקום ראשון עם ציון של 78 שביעות רצון ואחריה יוטיוב עם ציון 74 . פייסבוק עם ציון של 66 -למרות שיפור מזערי של 3% משנה שעברה עדיין נמצאת במקום הנמוך ביותר, לא רק בתוך הקטגוריה של המדיה החברתית בלבד אלא בין כל החברות שנמדדו בדוח – מה שפותח את הדלת לרשת החברתית החדשה של גוגל – גוגל +

בתחום אתרי חדשות – FOXNews.com מוביל עם ציון של 82 ואחריו נמצא ABCNews עם ציון של 77 . בתחתית תעשייה זו נמצאת HuffingtonPost.com .

לפרטים נוספים

להודעה החדשותית

גוגל והזיכרון שלנו – השלכות קוגניטיביות של מידע בהישג יד

מנועי חיפוש עם האלגוריתמים החכמים שלהם הפכו את המידע לנגיש וזמין. איננו צריכים להתאמץ כדי למצוא את מה שאנו מבקשים … לא זוכרים במדויק שם של חבר ילדות? , מחפשים מאמרים? , מחפשים שם של דמות ידועה שנמצאת על קצה הלשון? , – לא צריך לאמץ את הזיכרון במיוחד – קרוב לודאי שנמצא כל זאת אם נעשה חיפוש פשוט בגוגל.

האם למידע זה שנמצא בהישג יד יש השלכות על תהליך הזיכרון שלנו?

מאמר מכתב העת science מ-15 ביולי 2011 מתאר ניסויים שנערכו כדי לבדוק את הנושא.

4 ניסויים שמו להם למטרה לבדוק האם למידע בהישג יד שמספקת רשת האינטרנט יש השלכות על הזיכרון שלנו והאופן בו הוא עובד .
הניסויים מצאו :

• כאשר אנו מתמודדים עם שאלות קשות ועם הצורך למצוא מידע אנו נוטים לחשוב על מחשבים (ניסוי 1 )

• אנו נוטים לשכוח פריטי מידע שאנו חושבים שבעתיד  יהיו נגישים לנו חיצונית (במחשב, במנוע החיפוש) ונוטים יותר לזכור פריטי מידע שאנו חושבים שלא יהיו נגישים לנו – ימחקו. (ניסויים 2 ו- 3)

• וכאשר אנו מצפים למצוא גישה עתידית למידע אנו נוטים לזכור יותר את הכלי שיאפשר גישה למידע ואת המקום בו מאוחסן המידע (ספרייה במחשב בה שמרנו את המידע לדוגמה) יותר מאשר את המידע עצמו. (ניסוי 4)

ממצאים אלו מלמדים שתהליך הזיכרון האנושי מסתגל ומתאים עצמו לטכנולוגיות המידע החדשות . כפי שאנו לומדים באמצעות הזיכרון מי יודע מה, בקרב בני המשפחה שלנו וחברינו לעבודה וסומכים על הזיכרון שלהם, כך אנו לומדים מה המחשב יודע וסומכים על "הזיכרון" שלו. הפכנו להיות תלויים בגדג'טים שלנו כשם שאנו תלויים במידע שאנו מקבלים מהחברים שלנו ואנו חשים אבודים כאשר הם אינם בהישג יד.

החוויה של איבוד החיבור לרשת האינטרנט הפכה להיות יותר ויותר לחוויה הדומה לאבדן של חבר. אנו חייבים להיות מחוברים לרשת כדי לדעת מה גוגל יודע.

רשת האינטרנט עם מנועי החיפוש דוגמת גוגל ומאגרי מידע דוגמת IMDB הפכה להיות מעין זיכרון חיצוני , מקום שהמידע מאוחסן מחוץ לנו – מעין בנק זיכרון אישי, מה שמכונה בפי פסיכולוגים Google effect.

למאמר

לפודקסט

National Academies Press וגישה חופשית לכול, לכול הספרים בגרסת PDF

 The National Academies Press  -NAP המו"ל של National Academy of Sciences, National Academy of Engineering, Institute of Medicine, and National Research Council הודיע בראשית יוני 2011 שהחל מה- 2 ביוני כל קובצי ה- PDF של הספרים שבהוצאתו, למעלה מ- 4000 ספרים, יהיו חופשיים להורדה ללא תשלום לכל המשתמשים ברחבי העולם.כמו כן יהיו חופשיים להורדה דוחות שתפרסם ההוצאה בעתיד.

National Academies Press שם לו למטרה לאפשר מקסימום הפצה של חומר מדעי תוך שמירה על איזון פיננסי. במסגרת יעד זה NAP החל כבר ב- 1994 להציע תכנים פתוחים ועד לפני הצהרה זו בראשית יוני 2011 , כל קובצי ה-PDF שלו היו זמינים להורדה חופשית במדינות המתפתחות ו- 65% מהם היו פתוחים לכל משתמש. כעת על פי דברי Barbara Kline Pope מנהלת ב- NAP , עם התפתחות המודל הכלכלי של המו"ל ,התאפשר לו מבחינה פיננסית להציע את כל קובצי ה-PDF לכול המשתמשים ברחבי העולם.

יש לציין שגרסת PDF קיימת לרוב הספרים של NAP , והם זמינים להורדה חופשית באתר הבית של NAP . באתר זה ובערוצים אחרים אפשר יהיה להמשיך ולרכוש ספרים של NAP בגרסה מודפסת.

לאתר – להורדת קובצי ה- PDF

להודעה בנושא

לשאלות נפוצות בנושא
לכתבה בנושא

דו"ח – חוקרים ופרסום בגישה הפתוחה

אוניברסיטת נוטינגהאם שבאנגליה ערכה במאי 2011 סקר ראיונות בנושא עמדות כלפי פרסום במסגרת הגישה הפתוחה. הסקר נערך בקרב 700 אנשי סגל בכלכלה וכימיה ב- 11 אוניברסיטאות ברחבי אנגליה. דוח ובו תוצאות הסקר התפרסם ב- 17 ביוני 2011

מממצאיו העיקריים של הסקר:
המציאות הכלכלית של קידום בעבודה והכרה הם הגורמים העיקריים שמשפיעים על ההחלטה של החוקרים היכן לפרסם את מחקריהם.
הובעה תמימות דעים שאם מחקר נחשב כחשוב ובעל ערך, או חשוב לקידומו של החוקר אזי הנטייה הכללית היא לפרסמו בעיתון קונבנציונאלי בעל אימפקט פקטור גבוה. פרסום בגישה פתוחה יישקל רק אם תהיה סיבה מיוחדת לכך כגון: פרסום מהיר.
ככל שהחוקר צעיר יותר חשוב לקורות החיים שלו שיהיו לו פרסומים בכתבי עת בעלי אימפקט פקטור גבוה והדעה הרווחת היא שבד"כ הם לא כתבי עת בגישה פתוחה. ההנחה, שכתב עת בגישה פתוחה הוא בעל אימפקט פקטור נמוך, רווחת בעיקר בקרב החוקרים מכימיה. .

אשר להיבט הנגישות לכתבי עת – לאנשי אקדמיה יש נגישות לכתבי עת שהאוניברסיטאות מנויות עליהם -הגישה לכתבי עת אינה מהווה עבורם בעיה, ולכן מבחינה מסוימת מערכת המנויים מהווה מעין "מסווה" ומונעת מודעות לחשיבות הגישה הפתוחה לכתבי עת.

לעומת זאת קיימת מודעות למאגרים המוסדיים . התחושה היא שחומרים במאגרים מוסדים מצוטטים יותר מאשר במאגרים שמחייבים מנוי.

באופן כללי המצב הנוכחי הוא שהאופטימיות הכללית הקיימת לגבי תנועת הגישה הפתוחה עדיין לא חלחלה לאקדמיה, ויש לה השפעה מועטה על הרגלי הפרסום של הסגל האקדמי. הגישה הפתוחה אינה עומדת בראש סדר היום שלהם כל עוד יש להם גישה לכתבי עת , והם מפרסמים בכתבי עת עם אימפקט פקטור גבוה.

ומה לגבי העתיד?
הדוח כולל מספר המלצות לשינוי המצב ביניהן:
הכללת הגישה הפתוחה בין הקריטריונים לקידום ודרישות העסקה באקדמיה
מתן יתר דגש בהסכמי מימון לנושא הפרסום בגישה פתוחה
שיפוט מאמר על פי איכותו ולא סוג כתב העת בו פורסם
פתיחת דיאלוג בנושא התועלת של תנועת הגישה הפתוחה בטווח הרחוק
כמו כן טוב יהיה אם אנשים מובילים בתחום שכבר אינם זקוקים לבנות את שמם ונושא הקידום כבר לא כל כך חשוב להם , יתחילו לפרסם בגישה פתוחה ובכך ישמשו דוגמה לשאר החוקרים. הצטרפות חוקרים בולטים בתחומם לצוות העריכה של כתבי עת בגישה פתוחה עשויה אף היא  להוביל לשינוי גישה ותדמית.

לדוח המלא

סקר של Project American life & Pew Internet – השימוש בטלפונים חכמים בארה"ב

סקר טלפוני מקיף בנושא שימוש בטלפונים חכמים בארה"ב נערך בתקופה 26 לאפריל – 22 במאי 2011 בקרב מדגם של 2277 מבוגרים , מעל מגיל 18. דו"ח ובו תוצאות הסקר התפרסם ב- 11 ליולי 2011.

הסקר בדק נתוני שימוש בטלפונים חכמים כולל מתאם עם נתונים דמוגרפיים: גיל , הכנסה, מוצא אתני, רמת השכלה, מיקום גיאוגרפי – אזורים עירוניים וכפריים.

מתוצאות הסקר:
• ל-35% מהאמריקאים המבוגרים יש טלפונים חכמים.
• השימוש בטלפונים חכמים גבוה בקרב משכילים, צעירים יחסית ואפרו-אמריקאים. כמו כן השימוש נמוך יותר בקרב כפריים מאשר עירוניים.
• 25% מבעלי הטלפונים החכמים משתמשים בטלפונים החכמים ולא במחשבים לרוב הפעילויות המקוונות שלהם באינטרנט
• הפלטפורמה הפופולארית ביותר היא אנדרואיד לאחר מכן iPhone ו- Bleckberry. נמצא מתאם בין הפלטפורמה ונתונים דמוגרפיים – השימוש באנדרואיד גבוה יותר בקרב אפרו-אמריקאים וצעירים לעומת זאת השימוש ב- iPhone וב- Blackberry גבוה יותר בקרב בעלי רמת הכנסה והשכלה גבוהים יותר.
•  כאשר המשתמשים התבקשו לתאר במילה אחת את תחושתם כלפי הטלפונים שלהם – 72% השתמשו במילה חיובית כגון: good, great, excellent, convenient,
16% במילה שלילית כגון: expensive, frustrating
ו- 12% במילה ניטרלית כגון: ok fair, adequate, fine

Facebook Search – חיפוש בפייסבוק מחוץ לפייסבוק

 לפייסבוק יש מנוע חיפוש משלה ומשתמש שנמצא בתוך פייסבוק יכול להשתמש במנוע חיפוש זה. במקביל קיימים מנועי חיפוש צד שלישי שמאפשרים לחפש בפייסבוק מחוץ לפייסבוק. באופן כזה גם משתמשים שאין להם חשבון בפייסבוק יכולים לחפש מידע מתוך פייסבוק.

אחד ממנועי חיפוש כאלה הוא Facebook Search . הוא כולל מידע מתוך פייסבוק שפתוח לציבור הרחב. מידע שהוגדר על ידי בעליו כפרטי ולא פתוח לציבור הרחב לא יופיע.

שלא כבמנועי חיפוש דומים, במנוע חיפוש זה אפשר להגביל את החיפוש לפוסטים, תמונות, אנשים, דפים, קבוצות ואירועים . הגבלות אלה חשובות מכיוון שהן מאפשרות למקד את החיפוש ולטייב את תוצאותיו . ממעט החיפושים שערכתי במנוע, הסקתי שהוא יכול לסייע במציאת דפים בנושא מסוים כגון דפים של ספריות, ואירועים כגון כנסים עדכניים בנושא מסוים.

למנוע החיפוש

search engines for internet explorer 43- מדריך ושער גישה למנועי חיפוש באינטרנט

פעמים אנו מעוניינים לחפש מידע בכמה מנועי חיפוש , לעתים אנו מעוניינים לשמוע תחנות רדיו ולא יודעים בדיוק היכן, מעוניינים במידע סטטיסטי בנושא מסוים ולא זוכרים בדיוק היכן לחפש , מעוניינים בתוכנה מסוימת להורדה ולא בדיוק זוכרים אתרים ייעודיים לכך וכו'. . במקרים כאלה 43 search engines for the internet יכול לעזור.

43 search engines for the internet  מהווה שער גישה למידע ברשת בתחומים שונים בכך שהוא מרכז במקום אחד מנועי חיפוש למטרות שונות ומאפשר חיפוש וגם דפדוף .

עמוד הבית כולל רשימה של אתרים פופולאריים ואתרים למטרות שונות: אתרי דוא"ל, משחקים, אתרי וידאו, מפות, נסיעות, טלפונים, חדשות בנושאים שונים.
כמו כן הוא כולל מדריך שמאפשר דפדוף במספר רב של קטגוריות: – אמנות, מחשבים, קניות, עסקים, שעות הפנאי, מוסיקה, יעץ, בריאות , מדעים, ספורט, תוכנה, חדשות, משפטים, נסיעות, אינטרנט,משחקים ועוד..

האתר מאפשר גם חיפוש – אפשר להגביל את החיפוש לתמונות, וידאו , חדשות, מזג אויר, מפות, משחקים, דוא"ל, רדיו וחיפוש על פי ארצות. בכל אחד מחיפושים אלה הוא מאפשר חיפוש כללי בכל הרשת כמו כן מציע למשתמש בחירה של מנועי חיפוש שונים לצורך אותו חיפוש. מנשק החיפוש המתקדם מאפשר גם הגבלה על פי פורמטים שונים של קבצים, חיפוש תמונות, וידאו, חדשות בלוגים, תוכנה, קניות, מרשמים, בריאות וגם כאן הוא מאפשר למשתמש בחירה של מקורות שונים לחיפוש.

על תחביר החיפוש אפשר למצוא מידע במסך ה-help. משם אפשר ללמוד שהמנוע תומך בין היתר בהגבלה על פי אתר ודומיין מסוים על ידי שימוש באופרטור site:

לאתר

פרויקט Google+ – הרשת החברתית של גוגל

בפוסט של הבלוג הרשמי של גוגל מתאריך 28 לחודש יוני 2011 הוצגה הרשת החברתית החדשה של גוגל- Google+. המערכת מופעלת עדיין במסגרת ניסוי בהיקף מצומצם על פי הזמנות . אפשר באתר הפרויקט להירשם ולחכות להזמנה.

סיסמתה של הרשת החברתית של גוגל "שיתוף כמו בחיים האמיתיים, מותאם לאינטרנט" " שתף באינטרנט את החיים שלך ממש כמו במציאות" מעידה על אופייה ומטרתה -" הפיכת החיבור עם אנשים באינטרנט לדומה יותר לחיבור איתם בעולם האמיתי.". רשת חדשה זו דומה וגם שונה במספר מאפיינים מהרשת החברתית פייסבוק.

ה-Wall של פייסבוק נקרא ב-Google+ בשם stream והוא ממלא אותה פונקציה כמו בפייסבוק אפשר לכתוב בו , להעלות תמונות וסרטונים ובו אפשר לראות את כל ההודעות של החברים.

circlesאלא שלא כמו בפייסבוק שאין אבחנה בין החברים כאן ישנם מעגלים – Circles. ההנחה היא שלא כל מערכות היחסים שוות. והשיתוף הוא סלקטיבי. בחיים אנו משתפים דברים שונים עם מעגלים חברתיים שונים כגון: בני משפחה, חברים לעבודה או ללימודים והבוס. לכן גם ברשת זו יש הפרדה בין מעגלים – קבוצות שונות של אנשים שאנחנו מאשרים כחברים. יש מעגלים מובנים במערכת והמשתמש יכול להוסיף מעגלים חדשים בהתאם לצרכיו. מעגלים אלה מאפשרים לחלוק מידע ולקרוא מידע באופן סלקטיבי על פי המעגלים השונים.

sparkמאפיין נוסף ייחודי הוא הניצוצות – sparks – בהנחה שתכנים מובילים לשיחה, המערכת כוללת את המאפיין ניצוצות – עדכונים מרשת האינטרנט על פי תחומי העניין של המשתמש- מעין שירות של Google alerts. באופן זה המשתמש יוכל תמיד לקרוא ולשתף מידע עם המעגלים הנכונים של החברים על פי בחירתו. למעשה יש בכך שילוב של מנוע החיפוש של גוגל ברשת החברתית החדשה.

מאפיינים נוספים הם:
zulaזולה / hangouts – אפשרות לניהול וידאו צ'אט עם מי שהמשתמש בוחר – יחיד או קבוצה, בתנאי שזה מעוניין גם כן – למעשה פגישה פנים מול פנים עם חברים שאף הם מעוניינים בכך. כפי שכתוב באתר:
"אחד הדברים הטובים ביותר בלהסתובב בחוץ זה להיתקל בחברים. עם זוּלה, הפגישה הבלתי מתוכננת מגיעה לאינטרנט בפעם הראשונה. תן לחברים שלך לדעת שאתה בזולה ותראה מי קופץ להיפגש פנים אל פנים. "

ו-mobile
אפליקציית Google+ לאנדרואיד כוללת גם את שירות ה-Huddle – פטפטת – אפשרות לדיון קבוצתי – שירות צ'אט עם אנשים בודדים או מעגלים,.כפי שכתוב באתר הפרויקט :
"שליחת SMS זה מעולה, אבל לא כשאתה מנסה לגרום לשישה אנשים לבחור סרט. 'פטפטת' פותרת את הבעיה על ידי הפיכת כל השיחות לצ'אט קבוצתי אחד, כך שכולם מגיעים להחלטה משותפת לפני שהאצבעות מתעייפות".

אפליקציית Google+ לאנדרואיד כוללת גם מה שמכונה instant load -העלאה מהירה – שמאפשר העלאה אוטומטית של תכנים שצולמו במכשירים ניידים לאלבום וירטואלי מתוך מטרה לאפשר ביתר קלות שיתוף תמונות ווידאו. ברגע שהמשתמש צילם תמונה או סרטון הם יעלו לענן ויהיו זמינים ב- Google+ כפי שכתוב באתר הפרויקט:
"צילום זה כיף. שיתוף תמונות זה כיף. העברת תמונות מהטלפון שלך לאינטרנט זה ההיפך מכיף. לכן יצרנו את 'העלאה מיידית': כדי שמעכשיו והלאה התמונות שלך יעלו את עצמן."

לאור הדברים נראה שגוגל מגייסת את הכלים המיוחדים לה כגון: מנוע החיפוש , Google alerts ומערכת ההפעלה למוביל שלה, לטובת הרשת החברתית החדשה שלה . כל זאת לצד מאפיינים אחרים, נראה שיש בהם לענות על המטרה המוצהרת " שתף באינטרנט את החיים שלך ממש כמו במציאות"

לאתר הפרויקט

שפות מבוקרות וניהול ידע בארגון

האם השפות המבוקרות נעולות באקדמיה? מהי הרלוונטיות של שפות מבוקרות לניהול הידע בארגון?

סקר שנערך ביוזמת Semantic Web Company בתקופה 5 לאפריל עד 18 למאי בקרב 158 משתתפים מ- 27 מדינות שם לו למטרה לבדוק נושא זה.

ממצאים עיקריים של הסקר :

• יש מודעות גבוהה לשפות מבוקרות בארגון. 85.4% מהנחקרים משתמשים בשפות מבוקרות בארגון.
• נמצא קשר חיובי בין גודל הארגון ומשך זמן השימוש בשפות מבוקרות – ככל שהארגון גדול יותר כן ארוך יותר זמן השימוש בשפות מבוקרות.
• טקסונומיות ואונטולוגיות נמצאו כמודל המידע המועדף
• חיפוש סמנטי הוא אחד מתחומי השימוש העיקריים של השפות המבוקרות. יישומים כגון מערכות המלצה, מערכות suggest ותמיכה בחיפוש רב לשוני לא נמצאו כל כך רלוונטיים
נתונים מקושרים מוערכים כנושא עתידי ואין ספק שארגונים יכולים להפיק מהם תועלת
• התזאורוס יסייע למנועי חיפוש בעתיד הקרוב לשפר תוצאות ומנועי חיפוש מבוססי תזאורוס יהיו מֵינְסְטְרִים בעתיד הקרוב
• קיימת מודעות לחשיבותם של תקנים לשפות מבוקרות כגון SKOS – תקן של W3C לייצוג שפות מבוקרות שהמטרה שלו לייצא שפות מבוקרות לווב הסמנטי

המסקנה המתבקשת מממצאים אלו היא ששפות מבוקרות אינן נעולות במסגרת האקדמית אלא קיימות גם בארגונים ולחיפוש הסמנטי ולנתונים מקושרים יש עתיד.

לתוצאות הסקר

Quixey – מנוע חיפוש פונקציונלי ליישומים במגוון פלטפורמות

Quixey הוא מנוע ייעודי לחיפוש יישומים שונים לפלטפורמות שונות – סמרטפונים, דפדפנים, יישומים שולחניים, והווב. צורת החיפוש שונה מהמקובל ומכונה באתר בשם "functional search" – על פיה המשתמש צריך להזין שאילתה שעונה על השאלה What do you want to do". כלומר חיפוש היישום/תוכנה הוא על פי מטרת השימוש ביישום והשאילתות הן בהתאם כגון : convert .flac to .mp3, take a screenshot, find games for 3 year olds וכו'

תוצאות החיפוש כוללות שמות של יישומים/תוכנות , תיאור כל יישום ומחיר. אפשר להגביל את החיפוש על פי אשכולות – יישומים חופשיים וסוג פלטפורמה כגון – Android, BlackBerry , Chrome add-ons, Firefox add-ons, iPad, iPhone , Mac , Palm, Web , Windows ועוד. כמו כן מוצעים חיפושים דומים.

על פי מה שכתוב באתר תוצאות החיפוש לקוחות מבלוגים, אתרים שמרכזים אפליקציות, מנועי חיפוש ועוד. שלא כמנועי חיפוש קונבנציונליים, Quixey מנסה להבין מה עושים היישומים השונים, כיצד אנשים משתמשים בהם ולאיזה APIs הם קשורים ובאופן זה מאפשר חיפוש יעיל של יישומים.הערה: כאשר בדקתי את המנוע הוא עלה בדפדפן Firefox אבל לא ב- IE .

למנוע החיפוש

הווב הנייד – ספריות וטכנולוגיות המכשירים הניידים

טכנולוגית הנייד ממשיכה לתפוס תאוצה בכל התחומים כולל תחומי ההוראה והמחקר.. כיצד נערכות הספריות לעידן החדש? מידע מקיף בנושא הנייד אפשר למצוא במדריך מקיף בן 60 עמודים :

On the Move with the Mobile Web: Libraries and Mobile Technologies

שעוסק בווב הנייד ויישומו בספריות. המדריך אמנם מסוף 2008 ומאז אין ספק שנוספו חידושים, אבל בכל זאת אפשר למצוא בו מידע רב וחשוב והקישורים לאתרים ולמקורות הרבים שהוא מפנה אליהם, כולל קישורים למקורות בהם אפשר להתעדכן,  יכולים לשפוך אור גם על החידושים שנוספו בתחום. .

המדריך כולל 6 פרקים:
What is the Mobile Web?
Mobile devices
What can you do with the Mobile Web?
Library mobile initiatives
How to create a mobile experience
Getting started with the Mobile Web

פרקים אלו כוללים סקירה על מכשירים ניידים – חומרה ותוכנה מערכות הפעלה ומאפיינים, יישומי מובייל ופעולות שאפשר לעשות באמצעות הנייד, החל במייל , מסרונים, מוזיקה ורדיו, תוכנה ומשחקים, רשתות חברתיות וחיפוש, וידג'טים – יישומים שאפשר להוריד למכשיר הנייד כדי לספק גישה למידע מבוסס ווב ללא צורך בדפדפן, ספרים אלקטרוניים, ספרי אודיו, מידע תיירותי, דפדפנים, חדשות, בלוגים, RSS , מיקרובלוגים ועוד..

במדריך אפשר למצוא גם מידע על אפליקציות ייחודיות ל- iPhone , ועל יוזמות של ספריות בנושא הנייד. ספריות רבות מפתחות גרסאות של מובייל לאתרי הבית שלהן. באתרים אלו הספריות מספקות מידע על שירותי הספרייה ואוספים, שעות הפתיחה של הספרייה, מספקות גישה לקטלוג הספרייה, מדריכי נושאים, כתבי עת אלקטרוניים, שירותים מבוססי מקום והכול מותאם למסך הקטן.

בנוסף לכך ספריות מציעות למשתמשים להשאלה באמצעות מכשירים הניידים אוספים דיגיטליים כמו ספרי אודיו, ספרים אלקטרוניים, וידאו ומוסיקה. כמו כן ספריות מספקות חומרי הדרכה מותאמים לניידים, כולל סיורי אודיו, הודעות SMS על אירועים חשובים, יעץ וירטואלי ושימוש ב- SMS , והשאלה במובייל.

לאחר סקירה על האפשרויות הטמונות בנייד המדריך דן בפיתוח אסטרטגיה מתאימה לשימוש במכשירים ניידים תוך התחשבות במאפיינים של המשתמשים – מאפיינים דמוגרפיים כגון גיל, התנהגות חיפוש ובאיזה סוג של מכשירים הם משתמשים.

המדריך דן גם באפליקציות שיכולות לסייע לבנות אתרי ווב לנייד – כגון Winksite ו- Mofuse שיוצרים גרסאות של אתרים לנייד מקובצי RSS . המדריך כולל גם טיפים לתכנון אתר נייד.

מדגיש שחשוב להתעדכן ומציע אמצעים להתעדכנות – פורומים, בלוגים, ואתרי ווב

כל אחד מהפרקים כולל הפנייה למקורות והרבה מהם כוללים קישורי ווב.