Google מעבירה את Freebase ל- Wikidata

Freebase   הושק ב- 2007 כבסיס נתונים מובנים של הוויקיפדיה. הוא כולל מידע על ספרים, סרטים, אנשים, מקומות  ועוד.. בסיס הנתונים עבר לידי גוגל בשנת 2010 כאשר רכשה את Metaweb חברת ההזנק שעמדה מאוחרי הפרויקט.  Wikidata הוא פרויקט של Wikimedia  שהושק ב-2012,  דומה במהותו במידה מסוימת ל- Freebase וקשור לוויקיפדיה ולפרויקטים נוספים של Wikimedia .

ב- 16 בדצמבר 2014 גוגל הודיעה שהיא מעבירה את בסיס הנתונים  של Freebase ל- Wikidata  מתוך הכרה שבהיותו פרויקט של – Wikimedia  -Wikimedia  ראויה יותר ומתאימה  יותר להוביל בסיס ידע משותף.

במהלך שנת 2015 עד סוף יוני 2015  Freebase  יהיה זמין לקריאה בלבד ולאחר מכן יושבת .

Freebase  תמך  במתן גישה לנתונים למפתחים באמצעות API . לפני  השבתתו  של  Freebase  ב-30 ביוני 2015 כולל ה- API ,  גוגל תשיק API לחיפוש ישויות מ- Knowledge Graph .

על פי גוגל צעד זה מהווה תמיכה ב- Wikidata  מבלי לפגוע במפתחים:

“is the best first step we can take toward becoming a constructive participant in the Wikidata community, but we’ll look to continually evolve our role to support the goal of a comprehensive open database of common knowledge that anyone can use.”

מחדשות הגישה הפתוחה

  • Springer   ו- Simula השיקו סדרת ספרים חדשה  Simula SpringerBriefs on Computing  שמטרתה לספק מבואות למדעי המחשב. הסדרה מציגה את  המצב הקיים ומעלה שאלות חשובות בתחום. כול הספרים בסדרה הם בגישה פתוחה , מאפשרים שיתוף והפצה של מידע. Simula Research Laboratory    הוא ארגון נורבגי מוביל שמתמחה במחשוב. סדרת הספרים   תעסוק בנושאים שהם מתחום המומחיות של הארגון  כולל  טכנולוגית תקשורת, הנדסת תוכנה ומחשוב מדעי.   לכתבה
  • המו"ל   Wiley  תומך באוניברסיטאות במעבר לגישה פתוחה. אוניברסיטאות שמשלמות גם דמי מנוי לפרסומים ותשלום עבור מאמרים בגישה פתוחה יקבלו קרדיט על APC   (עלות הפרסום) בהסתמך על השנה הקודמת. הקרדיט על APC      יתאפשר  עבור פרסום ב-2 הפלטפורמות של Wiley  – פלטפורמת הגישה הפתוחה ופלטפורמת ה- OnlineOpen  –  אופצית הגישה הפתוחה ההיברידית של Wiley . לכתבה

Frontiers משיק כתבי עת בגישה פתוחה במדעי החברה והרוח

Frontiers – מו"ל בגישה פתוחה הצהיר ב- 17 בדצמבר 2014 על השקתה של  סדרה של כתבי עת בגישה פתוחה בתחומי מדעי החברה והרוח.  כתב העת הראשון  Frontiers in Digital Humanities יפרסם מאמרים בנושאים בהם מדעי המחשב  ומדעי הרוח מצטלבים.. כתבי עת נוספים בסדרה יהיו Frontiers in Economics  ו- Frontiers in Management

בשנה האחרונה Frontiers   השיק 20 כתבי עת חדשים בגישה פתוחה במדעים, רפואה והנדסה. עם  50 כתבי עת בגישה פתוחה ו- 26000   מאמרים שפיטים הוא נחשב לאחד  המו"לים המובילים בתחום הגישה הפתוחה.

לידיעה

למידע נוסף

כנס אווה מינרווה 2014 – דִּיגִיטִיזַצְיָה של מורשת תרבותית

כנס אווה  מינרווה 2014  התקיים השנה ב-11 בנובמבר 2014 בירושלים תחת השם  דִּיגִיטִיזַצְיָה של מורשת תרבותית.

בכנס הוצגו מגוון נושאים :

  • פורטל המוזיאונים הלאומי – מאפיינים עיקריים, סוגיות , תוכן ותצוגה , פירמידת התוכן של המוזיאון, הכשרת הצוות לעבודה בסביבה של מדיה דיגיטלית , הגדרת קהלי היעד , מיהם קהלי היעד ,  התאמת תכנים וכלים לקהלי היעד השונים – חוקרים, מרצים, סטודנטים, תיירים, מערכת החינוך , תהליך העלאת פריטים לפורטל המוזיאונים הלאומי, הפורטל כפלטפורמה לקידום מוזיאונים, הערכה של טכנולוגית מולטימדיה ומשחקים במוזיאונים  ופיתוח מערכות אינטראקטיביות ושיתופיות של מוזיאונים.
  • מדעי המחשב  בשירות מדעי הרוח,
  • פרוייקט ספרייה – ספרייה של טקסטים יהודיים
  • The Open Press Archive וכיצד נתונים פתוחים יכולים לתרום למורשת הדיגיטלית
  • Europeana – פרוייקטים והתקדמות , Judaica Europeana
  • המוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס,
  • שיתוף פעולה בינלאומי בשימור האמנות הוויזואלית
  • ספריות דיגיטליות ונתונים פתוחים מקושרים
  • כלי גילוי בספריות אקדמיות ועוד

למצגות הכנס

גם המצגות מצגות מ- 2011, 2012 ,  2013  זמינות באתר

תודה לחנן כהן  על המידע

כלים ואפליקציות לכול דבר

מספר האפליקציות ויישומי ווב 2.0    צוברים תאוצה

להלן רשימות של קישורים לכתבות שכוללות רשימות של  אפליקציות וכלים כאלה:

ברשימות אלו אפשר למצוא כלים ייעודיים/אפליקציות   למטרות שונות כגון: גילוי תכנים של מתחרים, מגמות, כלים של mindmapping , אצירה  ופרסום של תכנים, הקלטה והעלאת פודקסטים וקובצי וידאו, הפיכת משימות יומיומיות לאוטומטיות, חיפוש בכול המסמכים  מבוססי ענן, עריכה של מסמכי וורד, סריקת מסמכים, יצירת קולאג'ים, ציור, שמירה של מאמרים לקריאה בשלב מאוחר יותר, אתור מאמרים ושיתופם ועוד.

Nature.com – מאמרים חופשיים לצפייה

Macmillan Science and Education  אחד המו"לים המובילים הודיע ב-2 בדצמבר 2014 על יוזמה שתאפשר שיתוף מידע מדעי במישור הבינלאומי.

במסגרת יוזמה זו מנויים ל- 49 כתבי עת ב- nature .com יוכלו לשתף באופן חוקי את הטקסט המלא של מאמרים בעלי עניין עם עמיתים שאין להם מנוי דרך קישור לטקסט מלא בגרסה של קריאה בלבד. על כתבי עת נמנים  כתבי עת המצוטטים ביותר בעולם כולל כול כתבי העת מקבוצת  Nature Publishing Group -NPG ביניהם בנוסף ל- Nature  גם  Nature Genetics, Nature Medicine Nature Physics, ו- 15 כתבי עת יוקרתיים נוספים. יוזמה זו תהיה זמינה ללמעלה מ- 6000 אוניברסיטאות וארגונים ברחבי העולם ותשרת למעלה מ- 10 מיליון  מבקרים מדי חודש ב- nature.com . שיתוף זה הוא לשימוש אישי ולא מסחרי.

מדיניות זו באה להבטיח את חופש המידע לחוקרים לצד שמירת מקור ההכנסה – המנויים של מוסדות ואנשים פרטיים.

עוד במסגרת יוזמה זו תתאפשר גישה לאותם תכנים גם לקוראים של בלוגים  וערוצי תקשורת שונים שמדווחים על ממצאים של מאמרים שפורסמו ב- nature.com. .

הטכנולוגיה  מאחורי יוזמה זו פותחה על ידי Readcube  חברה שפתחה תוכנה מסייעת  להנגשת ספרות מחקרית . Readcube תשמש פלטפורמה לאירוח ולהצגת גרסאות ה-PDF של המאמרים /  .אם היוזמה תהפוך להיות פופולרית העניין יקדם גם את הפלטפורמה Readcube שגם בה Macmillan משקיע.

למרות שהמאמרים הם לצפייה בלבד אפשר להוסיף הערות/הארות ולשתפם. כמו כן אפשר יהיה לשמור את קובצי ה- PDF  על גרסה שולחנית חופשית של readcube בדומה לקובצי מוסיקה שנשמרים ב- iTunes.

Nature Publishing Group    פרסם אף הוא עקרונות ומדיניות חדשה לתמיכה ביוזמה שיתופית זו שתתעדכן בהתאם לשימוש ולמשוב במשך שנה.  התגובות על צעד זה מעורבות אפשר להשתמש ב- scishare # כדי לעקוב אחר ההתפתחויות..

תודה למירה ליפשטיין על המידע

עלות הגישה הפתוחה למוסדות האקדמיים

מחקרים רבים בנושא הגישה הפתוחה התמקדו בהערכה של התועלת המחקרית של הגישה הפתוחה או השוו בין העלות הכוללת של מסלול הזהב לעומת המסלול הירוק לעומת המודלים מבוססי המנוי.

לאור הגידול בדרישה של מוסדות מימון ממוסדות מחקר ליישם את מודל הגישה הפתוחה מעניין לדעת מה הן העלויות של מוסדות המחקר במילוי דרישות אלו.

ממשלת אנגליה מובילה בקידום המעבר לגישה פתוחה וזה מהווה גורם מרכזי במדיניות מימון המחקר שלה. Research Councils UK (RCUK)   ו- the Higher Education Funding Councils – שני גופי מימון עיקריים באנגליה הציבו במהלך השנתיים האחרונות דרישות חדשות ממקבלי המימון בכול הקשור לגישה הפתוחה . מדיניות זו מהווה לחץ על האוניברסיטאות למעבר לגישה פתוחה.

מעבר זה  הוא תהליך שכרוך בעלויות וזמן.  מעניין לדעת  מבחינה כלכלית כמה יעלה מעבר זה לאוניברסיטאות?

דוח עדכני שפורסם בנובמבר 2014 בא לתת מענה לכך.

על פי הדוח העלות של  ההיענות של האוניברסיטאות ומוסדות המחקר לדרישות מדיניות הגישה הפתוחה בשנה האקדמית – 2013-2014  הגיעה ל- 9.2 מיליון פאונד להוציא את עלויות ה- APC  – Article Processing Charges שהגיעו ל-11 מיליון פאונד

העלות האדמיניסטרטיבית של הנגשת המאמרים בצורה מקוונת מהווה פחות מ- 10%  מכלל העלויות, 0.8 מיליון פאונד למסלול הזהב ו- 0.1 מיליון למסלול הירוק, זמן יצירתו של מאמר בגישה פתוחה במסלול הזהב הוא למעלה משעתיים בעלות של 81 פאונד לעומת מאמר במסלול הירוק שנוצר במשך 45 דקות בעלות של 33 פאונד.

האחוז הגבוה ביותר של העלויות – 48%  הוא לזמן המוקדש על ידי הסגל לתמיכה יישום וניהול המדיניות – 4.4 מיליון פאונד

פרטים נוספים מעניינים בדוח המלא

מכשירים ניידים – ספרים אלקטרוניים, מוסיקה ותוכנה חופשיים

עם ריבוי השימוש במכשירים ניידים כדאי להתעדכן  בחומרים חופשיים שאפשר להורידם למכשירים באופן חוקי וללא תשלום

בכתבה מ- 24 בנובמבר 2014 אפשר למצוא המלצות  לחומרים חופשיים כאלה.

ספרים אלקטרונים – כדאי לזכור את פרויקט גוטנברג  שכולל למעלה מ- 46000 ספרים חופשיים. מקורות נוספים הם גוגל ספרים, Archive.org   , The online books page וספרים אלקטרוניים חופשיים נוספים מהחנויות של KINDLE   ו- Kobo. כמו כן  כדאי להכיר את האפליקציה overdrive  שדרכה אפשר לשאול ספרים אלקטרוניים מהספרייה. כיום למעלה  מ- 30000 ספריות מציעות את שירותי ההשאלה שלהן דרך אפליקציה זאת.

מוסיקה –  האפליקציה של  Tuneln רדיו והאתר  tunein.com מאפשרים גישה למעלה מ- 100000   תחנות רדיו ברחבי העולם כולו. מקור נוסף הוא אפליקציה חופשית  שניתנת להורדה מהאתר Songza – songza.com

תוכנה – Microsoft   וגוגל מציעים תוכנות חופשיות – Microsoft Office Online וגוגל  דרייב  – תוכנות שפועלות בתקשורת אינטרנט כלומר העבודה היא באופן מקוון.

חבילת  תוכנה נוספת שניתנת  להורדה ומאפשרת  עבודה בצורה לא מקוונת הוא Apach's OpenOffice  – openoffice.org . OpenOffice  תומכת בהרבה שפות, מערכות הפעלה וקבצים

חבילת תוכנה נוספת שתומכת במערכות הפעלה Windows, Mac and Linux היא LibreOffice

למשתמשי הסמרטפונים והטאבלטים –  Kingsoft Office היא אלטרנטיבה חופשית למיקרוסופט אופיס .היא מאפשרת ליצור לצפות ולערוך מסמכים מוורד, פוורפוינט ואקסל כולל תמיכה בקובצי PDF   . ניתן לשמור את הקבצים בטאבלט או בסמרטפון או לגשת אליהם משירותי ענן כגון Dropbox, Google Drive, Box ואחרים

סרטי קולנוע ותוכניות טלוויזיה –  זמינים באתרים כגון Hulu, SideReel,   iTunes, YouTube , Sony’s Crackle, Yidio, Vimeo’s Films Channel, SnagFilms and PopcornFlix.

האזנה  לפודקסטים ותוכניות רדיו אפשרית דרך    iTunes

לכתבה בנושא

SWIB14 – הווב הסמנטי בספריות

לאחרונה שומעים ויותר על פרויקטים שתומכים בווב הסמנטי ובנתונים מקושרים. מטרת הנתונים המקושרים היא לאפשר שיתוף בין נתונים מובנים בווב באותה קלות שניתן היום לשתף מסמכים ולאחרונה אנו שומעים על  ספריות שנרתמות לנושא.

מבחינת הספריות נתונים מקושרים אמורים להחליף את  MARC   כבסיס  למסגרת הביבליוגרפית החדשה של הספרייה. הנתונים המקושרים מהווים מהפכה  בארגון המידע ואמורים לענות על חסרונות של השיטה היום  שמארגנת את המידע בבסיסי נתונים יחסיים סגורים ודורשים תחזוקה שוטפת.

כנס SWIB      – Semantic Web IN Libraries   שמתקיים מדי שנה מאז 2009  שם לו למטרה לספק מידע  על ההתפתחויות בתחום הנתונים המקושרים בהקשר של הספריות ולאפשר חילופי מידע וניסיון בנושא.

השנה הכנס מתקיים בבון גרמניה בימים אלו – 1-3  בדצמבר 2014 . הכנס עוסק במגוון נושאים בתחום כגון:  RDFSchema.org , Wikidata ועוד.  ההרצאות משודרות בזמן אמת .

מידע, תקצירים ושקפים מהרצאות  משנים קודמות של הכנס זמינות באתר

תודה לטולי עמיכל על המידע על הכנס

לתוכנית הכנס

פורטל הנתונים הפתוחים של CERN

ב-20 בנובמבר 2014  CERN     השיקה את פורטל הנתונים החופשי שלה. פורטל הנתונים הפתוחים מהווה נקודת גישה לנתונים שנוצרים ממחקרים שמבוצעים ב CERN-  . ניתן למצוא בו תוצרים מכלל פעילויות המחקר, כולל תוכנה ותיעוד שנחוצים להבנה וניתוח הנתונים .

משתמשים בנתוני הפורטל מתבקשים לצטט את הנתונים כאשר הם עושים בהם שימוש חוזר. כדי להקל על המשתמשים יש באתר המלצות לציטוטים ופורמטים ליצוא לתוכנות ביבליוגרפיות.

הפורטל הוא פרי של שיתוף פעולה בין CERN , IT-CIS, GS-SIS,  ובשיתוף עם חוקרים רבים מקהילת הפיזיקה של אנרגיות גבוהות .

מצפים שהפורטל יהיה בעל ערך לקהילת המחקר ישמש פלטפורמה לשימור ושיתוף המחקר וישמש גם למטרות הוראה וחינוך כדברי בכירים ב- CERN :

"We hope these open data will support and inspire the global research community, including students and citizen scientists,"

"The development of this Open Data Portal represents a first milestone in our mission to serve our users in preserving and sharing their research materials. It will ensure that the data and tools can be accessed and used, now and in the future"