ניתוחים סטטיסטיים בווב והתפתחויות בשנת 2013

נתוני שימוש באתרי ווב  חשובים לבעלי האתרים כדי ללמוד דפוסי שימוש לצורך התייעלות . תוכנה שימושית, חופשית  ומוכרת היא Google analytics . בשנת 2013  היו שדרוגים לא מעטים בתוכנה.  ב- search engine watch התפרסמו לאחרונה מספר כתבות שסקרו את העדכונים בתוכנה במהלך שנת 2013.

העדכונים כללו – שיפורים במנשק המשתמש, דוחות חדשים כולל דוחות  רכישה  ודוחות  זמן תגובה של האתר עם המלצות לשיפור, פילטרים חדשים , APIs  חדשים, וגרסאות למובייל. ב- 2014 צפויים עדכונים נוספים.

פלטפורמה חופשית נוספת לניתוחים סטטיסטיים שהשבוע הושקה   גרסה שנייה שלה היא Piwik. תוכנה זו יכולה להוות אלטרנטיבה ל- Google analytics ולאחרונה היא הצהירה על גרסת המובייל שלה

מנועי חיפוש ייעודיים למלגות

קיימים ברשת מספר לא מבוטל  של מנועי חיפוש ייעודיים  למלגות.  בשימוש בהם חשוב להתחשב בכמה קריטריונים להערכה: עדכניות המידע,  שמירה על פרטיות, והמאפיינים הייחודיים של כול אחד.

בכתבה  מ- 12 בדצמבר 2013 אפשר למצוא מידע על  4 מנועי חיפוש חופשיים  למלגות :

Zinch ,   ScholarshipExperts , Peterson's ,  FindTuition.com.

בכתבה יש קישור לכתבה נוספת קודמת  בה אפשר למצוא השוואה בין 5  מנועי חיפוש נוספים ייעודיים למלגות

המנועים הם :  CollegeBoard.comCollegeNet.com , Fastweb , Scholarships.com, ScholarshipMonkey.com . ההשוואה מתייחסת לשלושת הקריטריונים להערכה: עדכניות המידע,  שמירה על פרטיות, והמאפיינים הייחודיים של כול אחד.

 

Google Scholar Library – אוסף אישי של מאמרים בגוגל סקולר

ב- 19 בנובמבר 2013  גוגל השיקה את Scholar Library – ספרייה אישית בה  אפשר לשמור מאמרים שאוחזרו מגוגל סקולר   ולארגנם בצורה רצויה  על פי קטגוריות שבוחר המשתמש. היתרון הגדול הוא אפשרות החיפוש בטקסט המלא של המאמרים ששמורים בספרייה. בתוצאות מוצג הקטע מהמאמר בו מופיעה מילת החיפוש.

משתמשים שיש להם פרופיל בגוגל סקולר,  בו מופיעים המאמרים שהם כתבו,  יראו את המאמרים האלה בספרייה האישית שלהם,  ואם הפרופיל שלהם הוגדר כציבורי הם יוכלו לראות בספרייה גם את המאמרים המצוטטים במאמרים שלהם.

הוספת פריט מידע לספרייה האישית נעשית על ידי לחיצה על save  בתוצאות החיפוש בגוגל סקולר,  הכניסה לספרייה האישית כמובן מחייבת הזדהות.  ברמת הספרייה כולה – בסרגל הצדדי של הספרייה האישית  אפשר לראות את הקטגוריות הנושאיות שהוגדרו על ידי המשתמש ולבחור את המאמרים בכול אחת מהקטגוריות. אפשר לחפש בכל האוסף.

ברמת הפריט – אפשר לראות את הפרטים הביבליוגרפיים של כול אחד מפריטי המידע שמופיעים בספרייה , מספר הציטוטים. אפשר לערוך ולמחוק , לשייך לקטגוריות רצויות ולייצא לתוכנות ביבליוגרפיות .

מידע נוסף אפשר למצוא  בטיפים לחיפוש של גוגל

תודה לד"ר רות הנדזל שהפנתה את תשומת ליבי לנושא.

טוויטר וספרות מדעית – ניתוח ציטוטים וציוצים בספרות ביורפואית

לאחרונה משתמשים במדדים שמבוססים על נתונים מהמדיה החברתית להערכת האימפקט המדעי בנוסף למדדים המסורתיים המקובלים . מדדים אלה ידועים בשם Altmetrics .

מעניין לדעת האם באמת המדיה החברתית מסיעת בהגדלת האימפקט המדעי ומה מידת הקורלציה בין מדדים מסורתיים להערכה מדעית  והמדדים החדשים  מבוססי מדיה החברתית

מחקר מעניין של קבוצת חוקרים מקנדה שהתפרסם לראשונה ב- 26 בנובמבר 2013 בכתב העת  Journal of the American Society for Information Science and Technology   בא לענות על שאלות אלה.  המחקר בדק עד כמה נעשה שימוש בטוויטר להפצת מידע על מאמרים בכתבי עת בספרות ביורפואית.

הניתוח התבסס על 1.4 מיליון פריטי מידע שמכוסים על ידי Pubmed  ו- Web of Sciencesc  בשנים 2010-2012 . נעשה ניתוח של מספר הציוצים שכוללים קישורים לפריטי מידע  אלה בהשוואה לציטוטים , כדי להעריך באיזו מידה  כתבי עת ותחומי מחקר מסוימים מיוצגים בטוויטר  ומה מידת הקורלציה בין הציוצים והציטוטים.

נמצא שפחות מ- 10% מהמאמרים שנבדקו  נכללו   בציוצים בטוויטר. כמו כן  נמצא קשר /מתאם  חלש   בין  מספר הציוצים של מאמר מסוים ובין מספר הציטוטים שלו

ממצאים אלו מאוששים את ההנחה שהמדדים המסורתיים להערכה מדעית שמושתתים על מספר ציטוטים   והמדדים החדשים שמושתתים על מדיה חברתית משלימים אחד את השני אך אינם מהווים תחליף זה לזה.

במאמר המלא אפשר למצוא פרטים נוספים על התפלגות הציוצים בטוויטר בין תחומי המחקר השונים בתחום הביורפואי וכתבי העת השונים ומה הגורמים לוירליות של מאמרים מסוימים

למאמר המלא

יוזמת SCOAP , פיזיקת החלקיקים והגישה הפתוחה

יוזמת  SCOAP –  Sponsoring Consortium for Open Access Publishing in Particle Physics  היא יוזמה להוצאה לאור  בגישה פתוחה  של CERN

במסגרת יוזמה זו מאמרים  מ- 10 כתבי עת שפיטים בתחום פיזיקת החלקיקים  (פיזיקה של אנרגיות גבוהות) יהיו זמינים לכול בגישה פתוחה החל מחודש ינואר הקרוב. באופן זה 60%  מהמאמרים  בתחום  מחקר זה יהיו נגישים בגישה פתוחה

הפרויקט התאפשר בזכות אמון שנבנה בשנים האחרונות בין הכוחות הפועלים:  ספרנים, מוסדות מימון ומו"לים למען שירות לאנשי מדע בתחום פיזיקת החלקיקים.

אמון זה הוליד את ההסכם על פיו ספריות וגופי מימון מ- 24 מדינות  יעבירו לטובת הפרויקט משאבים ששימשו בעבר למנויים לכתבי עת. למעלה מ- 150 מוסדות בארה"ב ייקחו חלק בפרויקט.

מו"לים גדולים – Elsevier ,  Institute of Physics Publishing ו- Springer   נרתמו אף הם ליוזמה לצד מו"לים נוספים the Chinese Academy of Sciences, Deutsche Physikalische Gesellschaft, Hindawi, Jagiellonian University, Oxford University Press, Physical Society of Japan, SISSA Medialab and Società di Fisica   .

מקווים שחברים נוספים יצטרפו בעתיד ליוזמה.

לכתבה בנושא

PubMed4Hh – אפליקציה ל- PubMed – פופולרית יותר מהמנשק הוובי

PubMed4Hh –  PubMed for Handhelds היא אפליקציה חופשית שפותחה על ידי NLM    כדי לאפשר גישה ידידותית למידע במאגר Pubmed  במכשירים ניידים  ושימוש במידע קליני  מבוסס ראיות  בעת הטיפול.

האפליקציה כוללת 6 מנשקים לחיפוש במאגר:  PICO , AskMEDLINE  , BabelMeSH     , CQs  ,Consensus Abstracs ו- Archive

PICO     מנחה את      המשתמש בתהליך הרכבת   שאילתה קלינית

Consensus Abstracts מציג את תוצאות החיפוש  בצורה ידידותית

AskMEDLINE   מאפשר לחפש בשפה טבעית  ואת תוצאות החיפוש אפשר לצמצם על ידי סוג פרסום

BabelMeSH       מאפשר לחפש ב- 12 שפות בנוסף לשפה האנגלית. תומך  בשפה התחבירית של PubMed

CQs  – Clinical Queries  כולל מנשק חיפוש מתקדם שמאפשר להגביל את החיפושים ב- PubMed לאספקטים שונים כגון דיאגנוזה  , סיבות וכו'  וגם ל- systematics reviews

Archive  – מאפשר לשמור את תוצאות החיפוש

אפשר להשתמש במנשקים השונים גם ללא שימוש מורכב בשפה התחבירית של Pubmed  , ומי שבכל זאת מעוניין יוכל למצוא מידע מפורט ועזרה ב- מדריך המקוון השלם

PubMed4Hh  היא אפליקציה חופשית וניתנת להורדה  מ- Apple App Store , Google Play Store ומאתר המוצר . באתר המוצר אפשר להתנסות גם באופציות החיפוש במנשקים השונים שצוינו לעיל.

מכתבה שפורסמה ב- 21  בנובמבר 2013 בנושא השימוש באפלקציה עולה שהיא הפכה לפופולרית יותר מהמנשק הוובי של Pubmed  ו- 97.8%    מהשאילתות באפליקציה הן למטרות   קליניות בעיקר לצורכי טיפול

כפתור הגישה הפתוחה – הגברת מודעות לגישה הפתוחה ושיפור גישה לחומרי מחקר

-ב- 18 בנובמבר 2013 צוות מפתחים הודיעו על  השקתו של כפתור  הגישה הפתוחה Open Access Button –  bookmarklet   שמטרתו לשפר מודעות לתנועת הגישה הפתוחה ולשפר גישה לחומרי מחקר.

אפשר להשיג את כפתור הגישה הפתוחה בכתובת  http://www.openaccessbutton.org . באתר זה נרשמים וגוררים את הכפתור לסרגל הסימניות בדפדפן. כאשר מגיעים לחומר  עם "חומת תשלום" – כלומר  הגישה לחומר מחייבת תשלום ,  מקישים על הכפתור כדי להפעילו. המשתמש מתבקש לכתוב את המיקום שלו , הסיבה  שבשלה הוא זקוק למאמר. הוא מתבקש גם לשתף את ההתנסות שלו  עם הכפתור ברשתות חברתיות  באופן זה  יהיה אפשר למפות את האימפקט האמיתי של "חומות התשלום" האקדמיות, לשפר מודעות לתנועת הגישה הפתוחה  וליצור שינוי חיובי.

לאחר מכן  מוצגות  למשתמש מספר אופציות לחפש את המאמר/חומר  בו הוא מעוניין דרך גוגל סקולר,  שליחת מייל למחבר  והיצע של  מאמרים שמציעה המערכת למשתמש,   בתוכו  יוכל המשתמש למצוא את המאמר הספציפי אותו הוא מחפש או מאמרים דומים בגישה פתוחה.

על הכפתור ואופן השימוש בו

כנס מחקר: מידע וידע 2013

ביום ד' 13.11.2013 התקיים באוניברסיטת חיפה כנס המחקר "מידע וידע 2013". הכנס אורגן ע"י החוג לניהול מידע וידע, הפקולטה לניהול של אוניברסיטת חיפה

על אופיו ומטרתו של הכנס אפשר לקרוא באתר הכנס . על פי מה שנכתב באתר הכנס:

"הכנס השנתי של חוקרי המידע והידע הוא הזדמנות למפגש חוקרים המתעניינים בחברת המידע על כל גווניה ומעוניינים לשתף בפירות מחקריהם בתחומים כגון: מידע בתחומי הדעת השונים, מידע ותרבות, אוריינות מידע, אחזור מידע, רשתות חברתיות, למידה והוראה בסביבות טכנולוגיות, כלכלת מידע, משחקים רציניים, ספריות וספרנים, ארכיונים וארכיונאים, מידע ועסקים, מידע וניהול, פילוסופיה של המידע, סוציולוגיה של המידע, ניהול ידע, מידע וארגונים, למידה ארגונית, Big Data, Data Science. הכנס הוא אינטרדיסציפלינרי ומיועד לחוקרים מרקע מגוון: מידע וידע, ספרנות, ארכיונאות, תקשורת, ניהול, סוציולוגיה, פסיכולוגיה, מערכות מידע, מחשבים וכיוצ"ב."

את רשימת ההרצאות והתקצירים אפשר למצוא  באתר של הפקולטה לניהול אוניברסיטת חיפה

לצערי,  לא השתתפתי  בכנס אך קיבלתי סקירה מפורטת  מהספרנית ורד רובין מהמכללה האקדמית בית ברל  שהשתתפה בכנס .

לקובץ הסקירה

תודה לורד רובין על הסקירה

שימוש ב- Facebook בספריות – תוצאות מחקר

מחקר מעניין  של דר נועה אהרוני  שהתפרסם ב- Aslib Proceedings 2012  בדק את השימוש בפייסבוק בספריות ציבוריות ואקדמיות  בארה"ב במטרה להבין את דפוסי השימוש בפייסבוק בספריות.  המחקר בדק את עמודי הפייסבוק של 20 ספריות בתקופה מאי עד יוני 2010 וכלל ניתוח סטטיסטי תיאורי וניתוח תוכן.

מממצאי המחקר –  נמצאו הבדלים מסוימים בין ספריות  ציבוריות ואקדמיות בשימוש בפלטפורמה – ספריות ציבוריות משתמשות בפייסבוק להודיע למשתמשים על הפעילויות השונות בספרייה  בעוד שספריות אקדמיות מתמקדות בהצגת אוספים, שירותים, טכנולוגיה והספרייה בכלל  .

לצד השינויים נמצאו דפוסי שימוש דומים בספריות   אקדמיות וציבוריות

ספריות משתמשות בעיקר  בסקציית המידע  למידע על הספרייה ובקיר .  במקום שני  מבחינת הפופולריות נמצאת סקציית התמונות. 40% מהספריות האקדמיות ו- 100%  מהספריות הציבוריות משתמשות בערוץ זה . סקציות אחרות בפייסבוק כגון אירועים פופולריות פחות.. .

לאור זאת מומלץ שספריות אקדמית וציבוריות כאחד  ינצלו יותר את הערוצים השונים שמציעה פייסבוק  וישתמשו יותר בפייסבוק  להצגת כלי חיפוש שונים . כמו כן  צוינה האפשרות  להשתמש באפליקציית הקטלוג  VISUAL BOOKSHELF

המחקר מצא עוד שספריות אקדמיות וציבוריות משתמשות בפייסבוק להעברת מידע למשתמשים יותר מאשר ערוץ לדיונים. הומלץ  לעשות שימוש בערוצי תקשורת נוספים שמציעה פייסבוק. לתקשורת ודיאלוג עם המשתמשים.

מידע נוסף במאמר המלא (למנויים)