RadioSearchEngine.com – מנוע חיפוש לשידורים בתחנות רדיו בעולם

מעוניינים לשמוע מוסיקה שמושמעת בזמן אמת בתחנות רדיו ברחבי העולם?  – RadioSearchEngine.com יכול להיות  התשובה.

RadioSearchEngine.com הוא מנוע חיפוש /פורטל שהושק בינואר 2014   לחיפוש שידורים/ מוסיקה בתחנות רדיו ברחבי העולם. אפשר לחפש על פי יוצר מסוים, שם של יצירה, מופע, ג'נר  ולהאזין למוסיקה  שמושמעת בזמן אמת בתחנות רדיו ברחבי העולם. אם המוסיקה המבוקשת אינה זמינה בתחנות רדיו  – יוצעו למשתמש תחנות אחרות לבחירתו. כמו כן מוצעות למשתמש 20 שירים עכשויים.

מאפיין ייחודי למנוע החיפוש הוא נגן וובי מובנה בדפדפן שמאפשר לשמוע מוסיקה כמעט מכול תחנה בדפדפן ללא צורך לקפוץ מאתר לאתר . מאפיין זה נתמך טכנולוגית על ידי HTML5   ו- Flash.

על פי דברי היזם שעומד מאחורי המנוע Michael Robertson   מנוע החיפוש הוא מנוע אינדקס שמתעדכן מדי שניות וכולל כ- 40000 תחנות רדיו. מנוע החיפוש יעיל במיוחד לחיפוש מוסיקה פופולרית.

תקוותו של היזם היא שגורלו של מיזם זה   שמושתת על טכנולוגיה מוכרת ושגרתית של מנועי חיפוש יהיה שונה מגורלן של  מיזמים קודמים שלו MP3.com ו- MP3Tunes.com  שנתבעו על ידי תעשיית המוסיקה

למנוע

לכתבה בנושא

De Gruyter Open – פלטפורמה של ספרים וכתבי עת בגישה פתוחה

De Gruyter Open היא פלטפורמה חדשה  שמקבצת את כול הפעילויות במסגרת הגישה הפתוחה של  De Gruyter's publishing  תחת קורת גג אחת.

כיום הפלטפורמה  כוללת למעלה מ- 100 ספרים ו-350 כתבי עת חופשיים  בגישה פתוחה במסגרת הרישיון הגמיש creative commons – CC-BY-NC-ND.  כוונת המו"ל היא להרחיב את הפעילות מאירופה גם לארה"ב ולאסיה.

על פי הצהרת המו"ל יישמרו הסטנדרטים הגבוהים של הפרסומים בדומה לפרסומים אחרים שפיטים.

אפשר לדפדף בפרסומים על פי קטגוריות נושאיות ועל פי רשימה אלפביתית. קיימת גם אופציית חיפוש.

תודה למירה ליפשטיין על המידע

לאתר

אמנות הקיטלוג – מהדורה ראשונית סתיו 2013

פרופ' אלחנן אדלר וד"ר רחל קדר פרסמו לאחרונה מהדורה ראשונית של הספר האלקטרוני "אמנות הקטלוג".

השינויים בתחום הולידו את הצורך בספר,  כפי שנכתב בהקדמה לספר:

"לפני כמעט עשרים שנה הופיעה המהדורה השלישית של הספר הקיטלוג: ספר יסודות וכללים

שנכתב ע"י הח"מ יחד עם אביבה שיחור, בהוצאת מרכז ההדרכה לספריות בישראל.

ספר זה נכתב כאשר מחשוב הספריות בארץ היה רק בתחילת דרכו והתבסס על כללי הקיטלוג

האמריקניים AACR2 .

מאז השתנתה גם צורתו של הקטלוג וגם תוכנו, ולאחרונה גם השתנו כללי הקיטלוג האמריקניים

מ- AACR2 לכללי RDA – שינוי מהותי המשקף את האימוץ המודל התפיסתי של FRBR

(דרישות יסוד לרשומות ביבליוגרפיות).

כדי לספק לציבור הספרנים ותלמידי הספרנות בארץ כלי מעודכן המציג את הקיטלוג העכשווי

בישראל ובעולם אנו מתכבדים להגיש בזה ספר קיטלוג חדש: אמנות הקיטלוג. שינוי הכותר בא

להדגיש שבמיוחד היום הקיטלוג הוא לא "מדע" אלא "אמנות" שבה יש מקום לא מבוטל לשיקול

דעתו של המקטלג."

הספר אלקטרוני וחופשי לכול. כאמור זוהי גרסה ראשונית של הספר וכפי שכתבו המחברים הם ישמחו להערות והארות.  בדף של הספרייה הלאומית ממנו אפשר לגשת לספר  נמצא גם קישור לדף בבניה שכולל חומר הדרכה ל-RDA

תודה לילנה אלכסייב על המידע

לספר

Internet Librarian 2013 – מבחר מצגות

הכנס  Internet Librarian   2013  התקיים  השנה ב-28-30  באוקטובר 2013. זהו כנס Internet Librarian  השנתי ה- 17 בחסותה של Information Today's .

הכנס התמקד באסטרטגיות, שירותים וכלים  וכלל הרבה הרצאות במגוון נושאים :עתיד הספריות,  טיפים לחיפוש, נוכחות הספרייה בווב – עיצוב אתרים מחדש ועיצוב רספונסיבי, טיפים וטריקים, תכנים עדכניים, שימוש בסטטיסטיקות לשיפור האתר, מדיה חברתית , ביג דאטה וספריות, מכשירים ניידים וספרים אלקטרונים ועוד.

המצגות  של רוב ההרצאות זמינות להורדה באתר. בכנס השתתפו מרצים ידועי שם  בתחום כגון: Mary Ellen Bates ו- Grey Notess  והמצגות שלהם שכוללות טיפים לחיפוש יעיל  ניתנות להורדה מהאתר.

המצגת של Grey Notess כוללת בין היתר של מידע על כיוונים חדשים בגוגל- חיפוש סמנטי- ה- graph search והתמיכה ב- Schema.org , כמו כן במצגת מידע על כלים לגילוי ידע ומאגרי הספרייה

המצגת של Marry Ellen Bates כוללת טיפים לחיפוש יעיל בגוגל כגון Google Trends, depth articles וכוללת התייחסות לכלי חיפוש נוספים כגון: Blekko , Zanran ו- MillionTall.com

באתר אפשר למצוא גם קישורים לכנסים מהשנים הקודמות– 1997-2012  וגם שם יש מצגות שניתנות להורדה.

למבחר מצגות מכנס 2013

גידול דרמטי במשאבי הגישה הפתוחה –31 בדצמבר 2013

החל משנת 2005 מתפרסמים כל שנה מדי רבעון ( מרץ, יוני, ספטמבר ודצמבר) נתונים, ניתוח ופרשנות על הגידול במשאבי הגישה הפתוחה ב- The Imaginary Journal of Poetic Economics בסדרה Dramatic Growth of Open Access Series

להלן מבחר נתונים  מדו"ח 31   בדצמבר 2013 :

DOAJ      – המדריך לכתבי עת בגישה פתוחה גדל בקצב של 3.5  כתבי עת ביום.

מספר  המאמרים במדריך גדל מ- 200000  בשנת 2004 ל- 1.6 מיליון  היום.

מנוע החיפוש BASE    גדל בקצב של 45000 מסמכים ביום.

Internet Archives  ממשיך להרשים עם למעלה מ- 374 מיליארד דפי ווב.

Social Sciences Research Network    ממשיכה לגדול אף היא. כיום שותפים במיזם זה    כ- רבע מיליון מחברים.

הדו"ח כולל נתונים מפורטים על כול אחד מהמשאבים בגישה פתוחה ב-31 בדצמבר  2013 והגידול השנתי שלו. נתונים אלו זמינים גם בקובץ בפורמט csv  (נפתח באקסל)

כמו כן יש קישור מהכתבה לקובץ נתונים  על כול אחד מהמשאבים בשנים 2000 – 2013

מנוע החיפוש המדעי Scirus עומד להיסגר

כאשר נכנסים היום לאתר של מנוע החיפוש המדעי  Elsevier   – Scirus  מקבלים את ההודעה הבאה:

We are sad to say goodbye. Scirus is set to retire near the end of January, 2014. To ensure a smooth transition, we are informing you now so that you have sufficient time to find an alternative search solution for science-specific content. Thank you for being a devoted user of Scirus. We have enjoyed serving you.

הודעה זו מצערת. מנוע החיפוש Scirus  שהושק באפריל 2001 שירת אותנו נאמנה במשך כול השנים. הוא כולל כ- 575 מיליון פריטי מידע  – מאמרים מדעיים מכתבי עת ומאגרי מידע כולל  Pubmed, פריטי מידע מאגרים מוסדיים, פטנטים, אתרי ווב מדעיים ומנשק החיפוש אפשר מבחר הגבלות .

כנראה שהצהרה מפורשת של Elsevier   עדיין לא התפרסמה. באתר  בו מרוכזות הצהרות של Elsevier לא מצאתי הודעה על כך

מידע על המנוע, המנוע בחדשות  וציוני דרך  אפשר למצוא ב- Newsroom של המנוע

DRJI – מדריך לכתבי עת בגישה פתוחה

DRJI הוא מדריך לכתבי עת  DRJI     בגישה פתוחה . מבחינת מנשק המשתמש הוא מזכיר את DOAJ    המדריך לכתבי עת בגישה פתוחה   אלא שהאינדקס שלו הרבה יותר קטן.

DOAJ    כולל נכון להיום 9804 כתבי עת ו- 1573847 מאמרים בעוד DRJI    כולל 1873 כתבי עת  ו- 21675  מאמרים  . כמו  ב–DOAJ     גם ב- DRJI     קיימת אפשרות של דפדוף וחיפוש. אפשר לחפש מאמרים וכתבי עת.

ב- DRJI     אפשר לדפדף  בכול כתבי העת, ועל פי מספר פרמטרים :  תדירות פרסום  (חודשי, רבעון וכו')  , דיסציפלינה , מדינה , רישיון  (סוג הרישיון של  creative commons)  ושנה ראשונה של  הוצאה לאור .

מן הראוי לציין שרוב כתבי העת הם משנים אחרונות . כך למשל 267 כתבי עת  יצאו לאור לראשונה ב- 2013

מבדיקת חפיפה  קצרה  בין DRJI      ו- DOAJ   עולה שהחפיפה חלקית  בלבד.  יתכן שיש ליחס זאת להתפלגות שונה של כתבי העת על פי מדינות.

למדריך

הקשר בין שימוש בספרייה אקדמית והישגי סטודנטים – תוצאות מחקר וערכת כלים

נתונים כמותיים שיכולים להצביע על קשר בין  שימוש בספרייה אקדמית והישגים בלימודים של הסטודנטים  חשובים לתדמית של הספרייה ולהערכתה על ידי הנהלת האוניברסיטה והערכה כזו יכולה להיות מתורגמת בהקצאת משאבים לספרייה

מחקר למדידת האימפקט של הספרייה נערך  על ידי אוניברסיטת Huddersfield  באנגליה והשתתפו בו 33074   סטודנטים מ- 8 אוניברסיטאות באנגליה. המחקר נערך בתקופה פברואר – מאי 2011  והתפרסם  בגיליון נובמבר 2013  של College& research Libraries.

המחקר בדק את ההשערה  " קיים מתאם חיובי מובהק סטטיסטי בין הנתונים על פעילות בספרייה והישגי הסטודנט"  . נמדד הקשר בין המשתנים הבלתי תלויים מידת השימוש במשאבים אלקטרוניים, נתוני השאלה, וכניסות לספרייה  ובין המשתנה התלוי הציון הסופי של הסטודנט. במחקר נעשה שימוש בשיטות כמותיות ואיכותניות.

המחקר הצליח להוכיח קשר מובהק בין השימוש במשאבי הספרייה ורמת הציונים, אך בכול מקרה  מסקנות אלה אינן יכולות להוות אינדיקטור על קיומו של קשר סיבתי בין השימוש בספרייה והישגי הסטודנט.  מן הראוי לציין שנמצא קשר מובהק בין נתוני השאלה ושימוש במשאבים האלקטרוניים ובין הציון הסופי, לעומת זאת לא נמצא קשר מובהק בין מספר הכניסות לספרייה ובין הציון הסופי. את העדר הקשר המובהק הזה ניתן להסביר בכך שלא כול הכניסות לספרייה הן למטרות לימוד, חלקן לישיבה בחללים פתוחים, לקפה וכו'

כול נתוני המחקר נגישים חופשי . יתירה מכך ערכת כלים לספרייה שמעוניינת לערוך מחקר מעין זה זמינה חופשי אף היא. מטרתה לסייע למוסדות שמעוניינים לבחון את הנתונים שלהם ביחס להשערת המחקר. ערכת הכלים כוללת קוים מנחים בכול הקשור לנתונים הנדרשים, היבטים משפטיים בעיקר בכול הקשור לפרטיות, ניתוח הנתונים ומדדים מתאימים , קבוצות מיקוד ושאלונים, הצעות לניתוח נוסף, והפקת הנתונים.

למחקר יהיה שלב נוסף שמטרתו  לבדוק נתונים נוספים כדי לאפשר זיהוי  קשרים סיבתיים ואימפקט של הספריות בהיבטים נוספים  מעבר לציון הסופי

מידע נוסף ודיונים בתוצאות המחקר אפשר למצוא  בבלוג של הפרויקט

למאמר המלא

שינויים באלגוריתם של גוגל בשנת 2013

במסגרת ניסיונות לשפר את תוצאות החיפוש  גוגל מעדכנת ומשנה מדי פעם את אלגוריתם החיפוש של מנוע החיפוש שלה..

מאינפוגרף  שמתאר את השינויים והעדכונים באלגוריתם של גוגל בשנת 2013 מתאריך 30 בדצמבר 2013  אפשר ללמוד שהין 11 עדכונים משמעותיים בשנת 2013.

על פי מה שמצוין בכתבה ב- SearchEngineLAND האינפוגרף הנ"ל אינו מושלם/מדויק אבל הוא בהחלט יכול לספק תמונה על ההתפתחויות במנוע החיפוש בשנת 2013.

השינוי המשמעותי ביותר הוא האלגוריתם החדש של גוגל שמכונה "Hummingbird"  (קוליברי

) שעליו הוצהר ב- 26 בספטמבר 2013.  Hummingbird מתבסס על כ- 200 קריטריונים  במנגנון הרלוונטיות ודרוג תוצאות החיפוש וה-  PageRank הוא רק אחד מהם.

על פי דברי בכיר בגוגל  Amit Singhal  זהו השינוי הדרמטי ביותר במנוע החיפוש מאז 2001. בעוד  PandaPenguin ועדכונים נוספים היו רק בבחינת תיקוני מנוע  הרי Hummingbird    יכול להדמות יותר להחלפת מנוע , למרות שהוא  עדיין משתמש בחלקים הישנים- Panda ו- Penguin

החידוש החשוב ביותר ב- Hummingbird  הוא תמיכתו במה שמכונה " “Conversational search”  או  “entity search” על פיו גוגל מתיחס יותר לשאילתה בשלמותה במקום למילים בודדות בתוכה  כלומר המנוע מנסה להבין את המשמעות והחיפוש  הוא סמנטי יותר

הטכנולוגיה הסמנטית meaning technology   שיושמה ב-   Knowledge Graph  מיושמת עתה על  מיליארדים של דפי ווב.

האלגוריתם כונה Hummingbird  משום היותו  מדויק ומהיר.    דוגמאות לשינויים לטובה בתוצאות החיפוש בעקבות השינוי  ומידע נוסף אפשר למצוא בכתבה

The British Library ואוסף קובצי תמונות בפליקר

ב- 12 בדצמבר 2013  הספרייה הלאומית באנגליה הודיעה על העלאתו של אוסף תמונות בן למעלה ממיליון פריטים לפליקר . השימוש באוסף הוא על פי הרישיון הגמיש של Creative commons. האוסף חופשי לשימוש, ולשימוש חוזר

קובצי התמונות לקוחים מספרים מהמאות ה- 17, 18, 19    שעברו תהליך דיגיטציה על ידי מיקרוסופט והם כוללים מגוון חומרים מפות, מפות גיאולוגיות, תמונות ועוד.

העברת העכבר על התמונה מציגה מידע על מקור התמונה כולל  ציון עמוד. מידע על הספרים מהם נלקחו התמונות אפר למצוא ב- github.  בעתיד צפוי פיתוח נוסף לתיאור האוסף

מידע נוסף בהודעה על המיזם

לאוסף התמונות

Hshtags – מנוע חיפוש חברתי חדש

Hashtag   היא  דרך    לתייג  פריטי מידע ברשתות חברתיות   כחלק מנושא מסוים, על ידי הוספת סולמית לפני הנושא. השימוש ב-hastags  מקובל מאוד  בטוויטר.

Hshtags   הוא מנוע חיפוש חדש שהושק בספטמבר 2013 . כשמו כן הוא – הוא  מחפש  Hashtags והוא עושה זאת   במגוון פלטפורמות חברתיות:Facebook, Twitter, Instagram, Flickr, YouTube, Vimeo,  Tumblr

את תוצאות החיפוש אפשר לסנן על פי פלטפורמה  או על פי סוג חומר – חומר טקסטואלי, אודיו ווידאו.

על פי דברי מפתחת המנוע  המטרה הייתה לפתח מנוע חיפוש חברתי כולל והיא בחרה להתמקד בחיפוש ה-hshtags , בשל ההכרה ביכולתן של תגיות אלו לפתח שיחה ודיון ולרכז מידע על פי נושא

בתיאורה את המנוע אמרה:   “More than once I’ve heard ‘it’s the Google search of social media,’”  .

ממקצת החיפושים במנוע  התרשמתי שזמן התגובה הוא איטי . אפשרויות הסינון במיוחד על פי סוג חומר מסייעת מאוד.

למנוע החיפוש

Encyclopedia of Religion

הספרייה המרכזית רכשה את הגירסה המקוונת של Encyclopedia of Religion בהוצאת Macmillan .האנציקלופדיה מכילה ערכים בנושא דתות מונותיאיסטיות ודתות המזרח  וגם נושאים נלווים כמו למשל  דת והיסטוריה, דת ואמנות, דת  מגדר ופמיניזם,  דת ותרבות, דת  ופילוסופיה ,  דת ופולקלור,  דת ומיתולוגיה,  דת ואקולוגיה  ועוד.
נתן לאתר ערכים לפי תוכן עניינים  לפי מפתח אלפביתי  או בחיפוש  חופשי.
הערכים חתומים, בסוף כל ערך יש  קישורים לערכים נוספים, ביבליוגרפיה לעיון נוסף כיצד לצטט  והתובת הקבועה של הערך .
אפשר להאזין לערכים, להוריד אותם ל  MP3  להדפיס לשלוח בדואר אלקטרוני לשמור ולייצא לתוכנות ניהול מקורות מידע כמו למשל  RefWorks.
הערה :הגרסה  האלקטרונית המורחבת והמעודכנת  מחליפה את התקליטור מהד' ראשונה שהיה נגיש ביעץ מעמדה בודדת.
האנציקלופדיה נגישה מאתר הבית  וממערכת החיפוש דעת"א.

הספרייה המרכזית רכשה את הגרסה המקוונת של Encyclopedia of Religion בהוצאת Macmillan.

האנציקלופדיה מכילה ערכים בנושא דתות מונותיאיסטיות ודתות המזרח וגם נושאים נלווים  כמו למשל : דת והיסטוריה, דת ואמנות, דת מגדר ופמניזם,

דת ותרבות, דת  ופילוסופיה, דת ופולקלור, דת ומיתולוגיה, דת ואקולוגיה  ועוד.

נתן לאתר ערכים באמצעות תוכן עניינים , בעזרת מפתח אלפביתי  או בחיפוש  חופשי.

הערכים חתומים, בסוף כל ערך יש  קישורים לערכים נוספים, ביבליוגרפיה לעיון נוסף, כיצד לצטט  והכתובת הקבועה של הערך .

אפשר להאזין לערכים, להוריד אותם ל  MP3,   להדפיס לשלוח בדואר אלקטרוני לשמור ולייצא לתוכנות ניהול מקורות מידע כמו למשל RefWorks.

האנציקלופדיה היא חלק מהסדרה Gale Virtual Reference Library ולכן נתן לבצע חיפוש בו זמני  במספר אנציקלופדיות שהספרייה מנוייה כמו למשל  ב  Encyclopaedia Judaica וב Encyclopedia of Religion.

הערה: הגרסה  האלקטרונית המורחבת והמעודכנת  מחליפה את התקליטור מהד' ראשונה שהיה נגיש ביעץ מעמדה בודדת.

האנציקלופדיה נגישה מאתר הבית של הספרייה וממערכת החיפוש דעת"א.