מקורות מידע וכלים חופשיים למורים ותלמידים בתחומי מחקר שונים

במסגרת סדרת פוסטים  שמתפרסמים  ב-   Educational Technology and Mobile Learning   ואשר כוללים רשימות של מקורות מידע וכלים חופשיים להוראה ולמידה  בתחומי מחקר שונים – התפרסמו  עד כה  רשימות של כלים ואתרי ווב חופשיים להוראה  ולמידה בתחומים  מדעים, מדעי החברה , מתמטיקה, שפות ומוסיקה .  הרשימות כוללות מקורות מידע  מגוונים לרמות חינוך שונות.

רשימות אלה כוללות מגוון  מקורות מידע וכלים חופשים –תמונות , תוכנות, מערכי שיעורים, מקורות מידע, פורומים , מצגות ועוד

 במסגרת רשימת המקורות למדעים  מן הראוי לציין את NSDL   –  הספרייה הלאומית הדיגיטלית למדעים – פורטל  שכולל מקורות מגוונים לחינוך והוראה בתחום המדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה. אפשר לחפש באתר וגם  לדפדף באוספים השונים. נכון לאוגוסט 2012 על פי מה שנכתב באתר  NSDL    כוללת 123 אוספים ו-125000 רשומות. האוספים נבחרים בקפידה על ידי מומחים שמונחים על ידי מדיניות ברורה

 על פי מה שנכתב באתר , NSDL   משתמשת בפרוטוקול  OAI-PMH    לאיסוף מידע על מהאוספים השונים. פרוטוקול זה שמאפשר חילופי מידע בין ספקי מידע וספקי שירותים  מבוסס על סטנדרטים אינטראופרביליים ומושתת על אינדקס מרכזי של מידע על.   אינדקס מרכזי זה של מידע על שנאסף מספקי המידע השונים  נמצא בשרת ספק השירות ואלו הטקסט המלא נמצא אצל ספקי המידע.

מנועי החיפוש הכללייים לא  מכסים באופן מלא אוספים שנתמכים על  ידי פרוטוקול  OAI-PMH      ולכן יש להניח שספרייה דיגיטלית זו כוללת חומרים איכותיים מהרשת הלא נראית  ומכאן גם חשיבותה.

מודל EBL להשאלה ורכש ספרים אלקטרוניים – הלכה למעשה

בזמנו כתבתי פוסט על מודלים חלופיים  להשאלה ורכש של ספרים אלקטרוניים. שהמשותף להם היא מתן גישה מידית וזמנית לספרים אלקטרוניים בשעת הצורך.

מודלים חלופים כאלה כבר קיימים כגון:  מודל pay-per-use  של    Ebook Library ,   MyiLibrary ו- ebrary.

דוגמה לאחת הספריות בהן מיושם כיום מודל pay per use     של EBL – Ebook Library  לתקופת ניסיון  היא     הספרייה ב-  University of Canberra.

על פי מודל זה  כ- 16000 ספרים אלקטרוניים מהדיסציפלינות השונות נוספו לקטלוג הספרייה אבל התשלום הוא רק על הספרים שבשימוש. ספרים חדשים שיוצאים לאור מתווספים לקטלוג.

כיצד  מתנהל מודל זה ?

  1. בשלב ראשון פרטי הספרים השונים הועלו לקטלוג הספרייה
  2. כאשר משתמש  מאתר ספר שנראה לו רלוונטי  למחקר הוא יכול לקרוא  חופשי ללא תשלום במשך 10 דקות . לאחר 10 דקות הוא יתבקש לענות על השאלה האם הוא מעוניין להמשיך לקרוא או להוריד את הספר. בשני המקרים תתבצע השאלה של הספר למשך 24 שעות . הספרייה תחויב  בתשלום אחוז מסוים ממחיר הספר תמורת  ההשאלה
  3. כאשר הספר מגיע למספר מסוים שנקבע מראש של השאלות הספר נרכש אוטומטית

פרטים נוספים אפשר למצוא במדריך הספרייה

דו"ח ALA – מצב הספריות בשנת 2012

דו"ח ALA  בנושא מצב הספריות בארה"ב ב- 2012 התפרסם באפריל 2012. הדוח כולל מידע על מצב הספריות השונות בארה"ב : ספריות ציבוריות, ספריות בתי הספר וספריות אקדמיות. דגש בדוח על  נושא הספרים האלקטרוניים ורשתות חברתיות

בהקשר של הספריות האקדמיות נושא מפתח הוא פיתוח אוריינות המידע של הסטודנטים.

Learning analytics  שמוגדר כ- "the interpretation of a wide range of data produced by and gathered on behalf of students in order to assess academic progress, predict future performance, and spot potential issues  "  יהיה נושא שבו יתמקד הממסד כולל ספריות אקדמיות בארבע חמש השנים הבאות. בהקשר זה ACRL  פרסמה ב- 2011 את Standards for Libraries in Higher Education שמדגיש את החשיבות של הערכת  התרומה של הספריות ליעילות המוסד.

ספריות אקדמיות עסוקות בהיערכות מחודשת של חלל הספריות , העברת אוספים והיערכות של צוות העובדים בסביבה אלקטרונית.  כמו כן ספריות אקדמיות מקבלות על עצמן תפקידים חדשים  בתחומים:  הוצאה לאור, וניהול מידע  באופן שיבטיח שהמידע המחקרי יישמר לטווח רחוק לשימוש חוזר ושימור  (data curation)

בספריות כולן – אקדמיות ואחרות גדל השימוש ברשתות חברתיות וכלים של ווב 2.0  כדי ליצור קשר עם המשתמשים . היישומים  פייסבוק וטוויטר נמצאו יעילים במיוחד   לא רק בהגדלת הנראות של משאבי הספרייה אלא גם ביצירת יחסי אמון  עם המשתמשים

 לגבי ספרים אלקטרוניים –  מספר הספריות בארה"ב שמשתמשות בספרים אלקטרוניים גדל בחמש השנים האחרונות מ- 38.3%  ב- 2007 ל- 67.2%  ב- 2011

 מחירי הספרים  האלקטרוניים עלו.  בנושא השאלה של ספרים אלקטרוניים – למרות שנתוני  ההשאלה של ספרים אלקטרוניים עדיין נמוכים בהשוואה לספרים המודפסים בהרבה ספריות חל גידול בנתוני ההשאלה של ספרים אלקטרוניים. מכשירים ניידים כולל קוראים אלקטרוניים ומחשבי לוח נמצאים ב- 27.8%  מהספריות . בהרבה מקרים השאלת ספרים אלקטרונית נמנעת בשל ענייני תאימות של קוראים אלקטרוניים, המורכבות בהורדת ספרים אלקטרוניים , נושאים שקשורים  לזכויות יוצרים וזמינות של כותרים פופולריים

לדוח המלא

נתונים מקושרים וספריות – OCLC , כנס IFLA 2012 , מצגות ועדכונים אחרונים

לאחרונה שומעים יותר ויותר על פרויקטים שתומכים בווב הסמנטי ובנתונים מקושרים. מטרת הנתונים המקושרים היא לאפשר שיתוף בין נתונים מובנים בווב באותה קלות שניתן היום לשתף מסמכים.

גם ספריות בעולם נרתמות לנושא. בפוסט ממרץ 2012  כתבתי על מספר פרויקטים של ספריות בתחום.גם Europeana הספרייה הדיגיטלית של אירופה – הצטרפה ליוזמות אלה.

 ב- 22  במאי ספריית  ספריית הקונגרס הודיעה על פרויקט   לתרגום MARC 21     למודל של נתונים מקושרים.

נראה שגם OCLC    נרתם לנושא.

  ב- 20 ליוני  OCLC  הודיע על צעדים ראשונים בכיוון  על ידי הוספת תיוג  ה– Schema.org  לרשומות שלו.   וכדי להבין יותר את הנושא וחשיבותו לספריות OCLC Research  הפיק לאחרונה סרטון  וידאו  בנושא נתונים מקושרים בספריות. סרטון הוידיאו בן 15 דקות  מהווה מבוא למושגים הבסיסיים בתחום ומדוע הנושא חשוב לספריות. על פי סרטון זה ספריות יצאו נשכרות מהשימוש בנתונים מקושרים : שימוש בנתונים מקושרים יגביר את הנראות של משאבי הספרייה, יאפשר יותר יישומים יצירתיים שיתבססו על מידע-העל של הספרייה ויפתחו הזדמנויות לקטלוג יעיל .

 בהקשר להדרכה בנושא מו הראוי  לציין את פרויקט  Learning Linked Data Project  בארה"ב  במימונו של  Institute of Museum and Library Services -IMLS

 לאור ההתפתחויות בנושא אין פלא שהנושא הוצג גם בכנס IFLA  2012     שמתקיים בימים אלו  בהלסינקי בירת פינלנד. OCLC   ארח ב- 13 באוגוסט 2012 במסגרת הכנס שולחן עגול בנושא הנתונים המקושרים. בדיונים בנושא השתתפו  נציגים מ-  British Library , OCLC    ,מרכז פומפידו, והספרייה הלאומית בשוודיה. קישורים  למצגות  בנושא של כל אחד מהנציגים    זמינות באתר:

 Making The connection: Linked Open Data at the British Library

The Digital Pompidou Center: Applying Linked Data Principle to Cultural Heritage Data

 Martin Malmsten, National Library of Sweden

 Library Linked Data Progress

האלגוריתם של מנוע החיפוש גוגל – עדכון

על פי מה שפורסם בבלוג של  גוגל , בכדי להבטיח  תוצאות חיפוש רלוונטיות ואיכותיות האלגוריתם של גוגל  משתמש בכ- 200 קריטריונים  להכללה ודירוג תוצאות החיפוש. ב- 10 לאוגוסט 2012  גוגל הצהיר על כוונתו להוסיף קריטריון חדש שקשור להפרת זכויות יוצרים והוא מספר הבקשות להסיר אתר מסוים  שקושר  לחומר שלכאורה מפר זכויות יוצרים. מן הראוי לציין בהקשר זה שמספר בקשות מסוג זה גדול. כך למשל רק ב- 30 הימים האחרונים גוגל קיבל  בקשות הסרה בשל בעיתיות בזכויות יוצרים לגבי  למעלה מ- 4.3 מיליון s 'URL .

אתרים כאלה  שלגביהם יש   מספר גבוה של תלונות על הפרת זכויות יוצרים ידורגו במקום נמוך בתוצאות החיפוש.  מנגנון דירוג כזה יסייע  למשתמשים לאתר חומר איכותי חוקי מבלי להפר זכויות יוצרים  בין אם זה שיר ב- npr music, מופע טלוויזיוני   מ– hulu או קובצי מוזיקה מ- Spotify

מן הראוי לציין שמהלך זה של גוגל הוא רק צעד נוסף  ומזערי בשורת צעדים שנקט לאחרונה  לשיפור תוצאות החיפוש  במסגרת   תפיסתו את מנוע החיפוש העתידי –  מנוע  מבין שנותן תוצאות רצויות.

צעדים קודמים היו השקת גרף הידע במאי 2012 וכוונתו המוצהרת מאוגוסט 2012 להרחיבו מעבר לארה"ב,   הוספת מידע מהמייל לתוצאות החיפוש, ואפשרות לשאילתות קוליות.

על פי  עמית סינגל  , SVP Google Search כל אלה הם רק צעדים ראשוניים  לקראת מנוע העתיד והצעדים החשובים עדיין בדרך .

ספרים אלקטרוניים והשאלה בינספרייתית – מודלים חלופיים

המשבר הכלכלי בשנים האחרונות נותן אותותיו  גם  בשירותים השונים של הספריות כולל שירותי ההשאלה הבינספרייתית.  העלות הגבוהה של מנויים בחבילות גדולות גורמת להרבה ספריות לעבור לשיטת רכש של כתבי עת בודדים עיקריים  כאשר ההשאלה הבינספרייתית ממלאת את הפערים.

ומה בדבר השאלת ספרים ?  וספרים אלקטרוניים?

 מחקר שהתפרסם ב- 2012  ובדק עלויות של השאלה בינספרייתית ב- 23  ספריות בצפון אמריקה מצא שהעלויות של הספרייה  להשאלה הבינספרייתית בשיטה המסורתית  גבוהות.  כך למשל עלות הספרייה להזמין ספר מגיעות ל- 9.62$  ולהשאיל אותו 3.93$.  במקביל הטכנולוגיה משנה את האופן בו אנשים נגשים למידע .   לאור המצב ספריות פונות לשיטות חדשות לפיתוח אוספים ואספקת תכנים כדי למלא את צורכי המידע של המשתמשים.

 ביחס להשאלת ספרים אלקטרוניים יש צורך בשיתוף פעולה בין המולים והספריות למודלים חלופיים שהמשותף להם היא מתן גישה מידית וזמנית לספרים אלקטרוניים בשעת הצורך.

 מודלים חלופים כבר קיימים כגון:  מודל pay-per-use  של    Ebook Library ,   MyiLibrary ו- ebrary.  חשוב   שמו"לים ואגרגטורים נוספים  יצטרפו למודל זה תוך שיתוף פעולה עם הספריות .

מאגרי מידע חופשיים בכימיה תרופתית

מידע רב  בנושא כימיה תרופתית –  תחום בכימיה שמתמקד בפיתוח תרופות  מצוי  היום ברשת במאגרי מידע חופשיים פתוחים לכול.  חשוב שחוקרים בתחום הכימיה התרופתית  יהיו מודעים לכך וינצלו את מלוא הפוטנציאל שבמקורות מידע אלה.

כדי לסייע  בכך  התפרסמה בכתב העת  journal of medicinal chemistry   ביולי 2012 סקירה מקיפה על מקורות מידע אלה.  הסקירה מתמקדת בשלושת מאגרי  מידע העיקריים :

BindingDB

ChEMBL

 PubChem

  כמו כן נסקרים מאגרים נוספים:

Binding MOAD

 ChemSpider

 DrugBank

 GRAC

 IUPHAR-DB

 PDBbind

 PDSP Ki

 SuperTarget

Therapeutic Targets Database

 ZINC

 למאמר המלא

Sunlight , מידע ממשלתי וספריות

Sunlight Foundation  , ארגון  בלתי מפלגתי ושלא למטרות רווח ששם לו למטרה  להנגיש  מידע ממשלתי  לציבור הרחב,   פתח בקַמְפֵּיְן  לשיתוף פעולה עם ספריות  אוניברסיטאיות.   מטרתו  של הקמפיין לאפשר גישה למידע ממשלתי לסטודנטים וחוקרים,  ובמסגרתו  ספריות מקטלגות  כמקורות מידע אלקטרוניים את מאגרי המידע של הארגון בנושאי פוליטיקה ומידע ממשלתי.

מאגרי המידע של  Sunlight Foundation  כבר מקוטלגים במספר ספריות אוניברסיטאיות בארה"ב כגון:  Stanford University, New York University ,University of Pennsylvania.  והארגון שואף להרחיב את שיתוף הפעולה שלו עם אוניברסיטאות נוספות .

מאגרי המידע  שמקוטלגים ביותר על ידי ספריות אוניברסיטאיות הם:

Scout , Influence ExplorerClearspending , Open Congress , Capitol Words – במאגרים אלו אפשר למצוא   מידע ממשלתי  חופשי –  תקנות  והצעות חוק  מכל 50 המדינות בארה"ב והממשלה הפדרלית, מידע על פעילות הקונגרס  ועוד.

לכתבה בנושא 

חיפוש תמונות בזמן אמת

הרבה תמונות עדכניות זמינות היום דרך רשתות חברתיות – Twitter , Facebook ,  Instagram   .בדרך כלל  במנועי חיפוש לחיפוש מידע חברתי  כמו   Bottlenose אפשר לחפש גם תמונות , אך  יש מנועי חיפוש ייעודיים לתמונות בזמן אמת דרכם אפשר לחפש תמונות חדשותיות  עדכניות .

 להלן מספר מנועי חיפוש כאלה:

 PigFOG –  כולל תמונות  מטוויטר ואתרים חברתיים נוספים. על פי מה שנכתב באתר הוא  מציג תמונות מ- twitter   בזמן אמת  בזמן העלאתם לאתר ,  ואפשר לסנן את תוצאות החיפוש על פי  מילות מפתח , מיקום ומשתמש טוויטר. משתמש ב  twitter api   , מציג תמונות מהאתרים :  twitpic,   yfrog, plixi, twitgoo. לצורך  הצגת מגמות  נעזר ב- What The Trend  ולהערות ב- Disqus

 Twicsy –  התמונות לקוחות מ- twitter. אפשר  להגביל מראש את התמונות על פי trending topics ו- top pics   על פי זמן , באופן זה אפשר לקבל תמונות עדכניות גם מהשעה האחרונה. אפשר למיין את תוצאות חיפוש על פי תאריך

Twitcaps – כולל תמונות מ- twitter ו- Instagram

Skylines – מחפש תמונות מטוויטר. מאפשר לחפש על פי hashtag וגם על פי מיקום

המידע על מנועי חיפוש אלה לקוח מתוך רשימה של 12 מנועי חיפוש לתמונות בכלל.

רשימה מעודכנת ומתעדכנת של מנועי חיפוש לתמונות אפשר למצוא בפוסט בבלוג "המרפסת של עמיקם סלנט"

 

מבחר ספרים חופשיים בהוצאת Microsoft

85  ספרים בהוצאת Microsoft , ברובם מדריכים לשימוש בתוכנות  וביישומים השונים,  זמינים עתה להורדה חופשית לשימוש אישי.  הספרים זמינים להורדה בשתי רשימות דרך  Microsoft SMS&P Partner Community Blog – By Eric .

אפשר למצוא בספרים אלו מדריכים   ל- windows 7   ו- windows 8 , מדריכים ל- office 2010 office 365   , SQL  server 2012 , SharePoint , Visual Studio, Windows Phone , Lync, Dynamics CRM,    , פיתוח יישומים לענן,  כלים חופשיים לכיתה  ועוד

לרשימה אחת  של ספרים

לרשימה שניה של ספרים

ספרי לימוד אלטרנטיביים – תועלת לסטודנטים ומעורבות ספריות אקדמיות

מחקר בנושא נשירה של סטודנטים ממוסדות להשכלה גבוהה מצא  ש- 2 מבין 6 הסיבות העיקריות לנשירת סטודנטים הן : משאבים פיננסיים וציונים נמוכים.

לספריות האקדמיות אין שליטה על עלות שכר הלימוד אך הן יכולות לסייע בכל הקשור במחקר ובעיקר בהקשר זה  בכל הקשור לספרי לימוד.  ספרי לימוד לא מצויים תמיד בספרייה לכל הסטודנטים וסטודנטים לא תמיד יכולים להרשות לעצמם לרכוש אותם.  העדר ספרי לימוד  משפיע כמובן על ההישגים האקדמיים  של הסטודנטים .

הודות לטכנולוגיה, לאוספים למקורות מידע פתוחים ספריות אקדמיות יכולות לתרום  לנושא על ידי שיתוף פעולה עם הסגל האקדמי  ליצירה או לשימוש בספרי לימוד חלופיים שעלותם לסטודנטים מסתכמת לכל היותר בהוצאות ההדפסה.  

ספרים חלופיים יכולים לשלב מקורות מספרי לימוד, מאוספי הספרייה המורשים, מספרי לימוד פתוחים מולטימדיה או חומרים עצמיים. המוצר הסופי הוא באחריות אנשי הסגל אך הספרנים יכולים לסייע באיתור החומרים וארגונם.

ואכן ספריות  אקדמיות מעורבות בפרויקטים כאלה. ב-  Temple University   למשל ספריות מעורבות  זו השנה השנייה בפרויקט Alternate Textbook Project.  במסגרתו  אנשי סגל מקבלים מענקים כדי לפתח ספרי לימוד חלופיים.  

פרויקט דומה   מוצע על ידי הספרייה ב-  University of Massachusetts Amherst  .  בכנס השנתי של ALA    ספרנים  מ-  California State University   תארו כיצד הם מעודדים אנשי סגל  לפתח ספרי לימוד אלטרנטיביים.

כול הצדדים המעורבים נמצאים נשכרים מפרויקטים כאלה :   הסטודנטים חוסכים, אנשי הסגל לומדים להשתמש יותר במשאבי הספרייה ובמשאבים חינוכיים פתוחים , תהליכי הלימוד וההוראה ומעמד הספרנים והתקשורת המדעית בקמפוסים משתפרים.

 לכתבה בנושא