viaLibri – לחובבי הספרים – מנוע–על לחיפוש ספרים נדירים ולא רק…

לעתים אנו מעוניינים לרכוש ספר נדיר או ספר ישן במיוחד, וזקוקים למידע היכן ניתן לרכשו והיכן כדאי לרכשו מבחינת העלות? מידע כזה ניתן למצוא באתרים שמאגדים הרבה חנויות ספרים עצמאיות מרחבי העולם כולו כגון: AbeBooks.com ו- Alibris.

מנוע-על שמאפשר חיפוש בו זמני ב-18 אתרים מסוג זה ובכ-200 אתרים עצמאיים נוספים הוא viaLibri. ניתן לחפש על פי מחבר, כותר, מלות מפתח, שנה ומחיר ולמיין את התוצאות על פי מחיר, שנה, מחבר, כותר ומוכרי ספרים. התוצאות כוללות מידע על הספר, מחיר, וקישור לאתרי מוכרי הספרים.

כשאר מנועי–העל גם למנוע זה יתרונות וחסרונות.
 החיסרון של מנוע-על זה הוא העדר אופציות חיפוש מסוימות שקיימות בכל אחד מאתרי הספרים בהם הוא מחפש. כך למשל אני מעוניינת לדעת היכן בישראל ניתן לרכוש את ספרו של Gerhard Muenzner על מוסדות ההסתדרות בראשית דרכן. המנשק של viaLibri אינו מאפשר הגבלה לפי שדה "ארץ". מאפיין זה קיים למשל במנשק החיפוש המתקדם של AbeBooks.com. בחיפוש שם התקבלה רשומה אחת ומצאתי מיד שניתן לרכוש את הספר ב- Book Gallery שבירושלים במחיר של 30 דולר. בחיפוש ב-viaLibri התקבלו מספר רב של רשומות עם הפנייה לאתרי הספרים ומחיר הספר בכל אחד מהם, כולל הפניה ל- AbeBooks.com, אך לא יכולתי לקבל ישירות את המידע אותו רציתי- היכן בישראל ניתן לרכוש את הספר .

היתרון הבולט של viaLibri הוא החיפוש במספר רב של מקורות ואפשרות המיון על פי מחיר.
ובעידן המסחר האלקטרוני ואילוצים תקציביים יתרון זה הופך את המנוע לשימושי ביותר.

בנוסף לחיפוש-על באתרי ספרים קיימת באתר אופציה לחיפוש בקטלוגים נבחרים לאומיים, אוניברסיטאיים ואחרים מרחבי העולם.

כמו כן באתר קישורים שימושיים רבים שיכולים לעניין חובבי ספרים.

כל אלה הופכים את האתר לאתר מעניין ושימושי.

אל האתר

Socialmention וחיפוש באתרים חברתיים

Socialmention הוא מנוע-על שמחפש באתרים חברתיים כגון בלוגים, אתרי סימניות ושירותי מיקרו-בלוגינג. ניתן לצמצם את החיפוש לכל אחד מהסוגים הבאים: בלוגים, שירותי מיקרו-בלוגינג, אתרי סימניות, אתרי הערות (backtype.com ), אירועים (zvents.com), תמונות, חדשות ווידאו וניתן לחפש בכולם. ניתן להגביל את החיפוש גם על פי זמן ושפה.
במנשק התוצאות ניתן לראות את המקורות השונים מהם התקבלו התוצאות ומספר התוצאות מכל מקור.

המיוחד במנוע זההוא שניתן לקבל תוצאות בזמן אמת. משום כך ובשל אופיו ה"חברתי"  הוא  יכול לשמש ככלי מעקב לחברות וגופים אחרים המעוניינים לדעת מה חושבים וכותבים עליהם.. מבחינה זו שירות זה מצטרף למנועי חיפוש חברתיים קודמים כמו כמו Serph ו- Keotag וכלים נוספים שיכולים לשרת אותה מטרה.

לאתר המנוע
אודות המנוע

סטייל חדש ב-Image Search של גוגל

בחודשים האחרונים גוגל הכניסה מספר שיפורים במנוע חיפוש התמונות שלה. ראשית נוספה האפשרות להגביל את תוצאות החיפוש רק לתמונות שכוללות פנים (Faces). (ראו דוגמא לחיפוש כולל פנים וללא פנים).
הצעד הבא היה הוספת האפשרות להגביל את תוצאות החיפוש לתמונות שכוללות – Photo Content (אלמנטים צילומיים), תוך התעלמות מציורים ותרשימים שאין לך צורך בהם. (ראו דוגמא לחיפוש תמונות כולל צילום וללא צילום).
ביום שישי האחרון הכריז הבלוג הרשמי של גוגל על השקה של אופצית צמצום  תוצאות החיפוש ל-
Clip Art    ול- Line drawings (ציור קווי)

את החיפוש ניתן לבצע בשתי צורות:
1. במסך Advanced Image Search בחירה באחד מסוגי התוכן תחת Content types
2. .לאחר ביצוע החיפוש במסך הראשי,  במסך התוצאות  יש לפתוח את התיבה שמסומנת כברירת מחדל Any content

גוגל מציינת שהיתרון הגדול בשימוש בכל אפשרויות החיפוש אינה מחייבת הקלדה נוספת ! מילת החיפוש נשארת זהה, ורק בחירת הסגנון משנה את התוצאות.
חידושים אלו  עדיין  לא קיימים בגירסה העברית  של גוגל, אך אפשר לבצע חיפוש בעברית במימשק האנגלי.

JAIRO – פורטל המאגרים המוסדיים ביפן

JAIRO – Japanese Institutional Repositories Online הוא שירות חדש (הושק ב-22 באוקטובר 2008), שמאפשר חיפוש–על במאגרים המוסדיים ביפן. המאגרים כוללים חומרים שונים כגון: מאמרים מכתבי עת, תזות ודיסרטציות, ניירות עבודה מכנסים, מצגות, ספרים, דו"חות טכניים, חומרי הוראה ותוכנות. המכון הלאומי היפני לאינפורמטיקה National Institute of Informatics -NII אחראי על איסוף החומרים מהמאגרים המוסדיים השונים ביפן ועל בניית המאגר המשותף. נכון ל-24 לדצמבר 2008 המאגר המשותף כולל 568,305 רשומות מ-86 מאגרים מוסדיים.

מנשק החיפוש מאפשר חיפוש בסיסי ומתקדם. ניתן לחפש על פי השדות : כותר, מחבר, מילים, כתב עת ו- ISSN . ניתן להגביל את החיפוש מראש לטקסט מלא. כמו כן ניתן למיין את התוצאות על פי שנים ולהציגן בסדר עולה או יורד.

בפורטל יש נתונים על התפלגות התכנים של המאגר המשותף על פי סוג חומרים ( כגון: מאמרים מכתבי עת, מצגות, תזות, דוחות טכניים ועוד). ניתן לדפדף בכל אחד מסוגי חומרים אלו.

כדי להתנסות במאגר ערכתי מספר חיפושים. קיבלתי תוצאות רלוונטיות. אחוז ניכר מהחומר היה בשפה האנגלית. על פי נתונים סטטיסטיים של המכון הלאומי היפני לאינפורמטיקה, שכוללים גם התפלגות על פי שפה, עולה למשל, שמספר המאמרים מכתבי עת באנגלית עולה על מספר המאמרים ביפנית. עוד עולה מנתונים אלו ש- 28.9 אחוז מכלל המאמרים מכתבי עת הם בטקסט מלא.

יוזמה ברוכה זו במישור הלאומי מצטרפת ליוזמות קודמות דומות כגון Arrow  של אוסטרליה ו-Driver של מדינות אירופה.

אתר הפורטל –גרסה אנגלית
אודות הפורטל
נתונים סטטיסטיים על המאגר המשותף
מדריך לחיפוש בפורטל

פרוייקט גוטנברג וספרים אלקטרוניים במהדורת סלולר

פרוייקט גוטנברג הידוע  מאפשר מעתה לבעלי טלפון סלולרי, להוריד ולקרוא  ספרים אלקטרוניים הזמינים כחלק מהפרוייקט, באמצעות מכשירי הסלולר שברשותם. אפשרות זאת, המכונה  PG mobile , מהווה חשיפה  משמעותית לתכני פרוייקט חשוב זה.

הרציונל מאחורי ההחלטה התפרסם ב" Project Gutenberg News ".

ספרים הם מתנה נהדרת

ספרים מספקים לנו שעות של הנאה וניתן להתאים ספרים שונים, לאנשים אותם אנו אוהבים.
לכבוד השנה האזרחית החדשה, האתר Books are Great Gifts  מציין סיבות רבות, בחלקן הומוריסטיות  מדוע הספרים הם מתנה אידיאלית.
באתר מצורף סרטון וידאו  ובו סופרים ומפורסמים אחרים בארצות הברית מספרים מדוע כדאי לקנות ספרים:
* "דרך נהדרת להעביר זמן…" (ג'ון סטיוארט)
* "דרך נהדרת להתחלת שיחה…" (ברברה וולטרס)
* "ספרים משמשים כחברים נהדרים הנוצרים את סודותיך…"(מאיה אנג'לו)
* "ספרים אהובים על כולם…" (ג 'ולי אנדרוז)

הספרים הם גם מתנה נהדרת לחג החנוכה:
* ניתן להביא ספר לכל אחד מימי החג.
* 8 הנרות נותנים אור נהדר לקריאת ספרים .
* לאחר אכילת לביבות וסופגניות, מה שבאמת רוצים לעשות זה להשתרע עם ספר טוב.

נתונים על התנהגות המשתמש – סוג חדש של "open access"? – נתוני שימוש בקטלוג הספרים של אוניברסיטת Huddersfield חופשיים לכל – מדוע וכיצד?

ניתוח מגמות בהשאלה יכול לסייע לכל הגורמים – סטודנטים, מרצים וספרנים.

מה טוב היה לו סטודנט היה יכול לבצע שאילתה ב-  Online Public Access Catalog -OPACולקבל תוצאות מדורגות על פי קריטריון פופולריות, שנמדד על פי מספר השאלות על ידי עמיתים מקורסים דומים ברחבי העולם. תוצאות כאלו היו יכולות לסייע גם למרצים בבחירת הספרים שהם ממליצים לסטודנטים.

מה טוב היה לו היה קיים כלי לפיתוח אוספים שהיה מתבסס על מגמות השאלה של ספרים במישור האזורי, הלאומי והבינלאומי.

מה טוב היה לו היה קיים שירות של ספריות להמלצות על ספרים, שמתבסס על המלצות של משתמשי הקטלוג – שירות שלידו שירות ההמלצות של Amazon היה נותר חיוור.

על מטרות אלו חשבו באוניברסיטת Huddersfield כאשר זו פתחה לכל תחת רישיון Open Data Commons/cc0 את נתוני ההשאלה של הספריות שלה.

נתוני השאלה אלו כוללים נתונים על 80,000 כותרים שהופקו ממאגר של כ- 3 מיליון פעולות השאלה בתקופה של 13 שנים. ניתן לסווג את הנתונים על פי שני סוגים עיקריים:
• נתוני השאלה – על פי שנים , בית ספר/חוג , וקורסים אקדמיים. נתונים אלו יכולים בראש וראשונה לעניין ספריות אקדמיות אחרות.
• נתונים על המלצות ספרים. הספריות באוניברסיטת Huddersfield הוסיפו מאז 2005 מספר מאפיינים לקטלוגים שלהם לטובת הסטודנטים. אחד המאפיינים המצליחים ביותר (שני בהצלחתו לאחר בודק האיות) הייתה התוספת בסגנון של Amazon – " מי ששאל ספר זה … שאל גם ספר זה" . הנתונים על המלצות הספרים התבססו על מאפיין זה. כמו כן נכללו נתונים על מספר ההשאלות של הספר המומלץ לפני ההמלצה, בזמן ההמלצה ואחריה.

כאמור נתוני ההשאלה שנפתחו לכל הם רק תת קבוצה מכלל מאגר פעולות ההשאלה. הקריטריונים להכללת נתוני ההשאלה במאגר הפתוח הם: מספר השאלות משמעותיים של הפריט, וקיומו של מספר ISBN ברשומת MARC הרלוונטית. הנתונים פורסמו בצורת קובץ XML.

ומה בדבר הפרטיות – הפרטיות נשמרת והנתונים הם אנונימיים.

פרסום נתונים כאלה במסגרת מצומצמת של אוניברסיטה אחת יכול לכל היותר לעזור לקהילה של אותה אוניברסיטה, אבל ככל שמספר הספריות שיצעדו באותה דרך יגדל ויהיה שיתוף פעולה בתחום – כך ניתן יהיה לצעוד בבטחה לקראת המטרות במישור הבינלאומי שהוזכרו לעיל, ויתכן שמלאכתם של הסטודנטים, המרצים והספרנים במישור הלאומי והבינלאומי כאחד תהיה קלה יותר. אוניברסיטת Huddersfield קוראת לאוניברסיטאות נוספות ללכת בדרכה.

פעולה זו של ניתוח נתוני השאלה היא אחת מיני רבות במסגרת ניתוח התנהגות המשתמש למען שיפור שירותים. כמובן, שבנושא זה, מטבע הדברים, חלוקות הדעות. בסדנה שבה הוצגו הנתונים:
'Sitting on a gold mine' – improving provision and services for learners by aggregating and using 'learner behaviour data'
שהתקיימה ב-12 לדצמבר 2008 נדונו היבטיו השונים של הנושא. 

כתבה בנושא

?No News – Good News

אנו מוצפים בחדשות רעות. אין יום בו אנחנו לא נחשפים לידיעות כמו:  רצח על כבוד המשפחה, רקטות קסאם בשדרות, הבורסה יורדת, תאונת דרכים קשה ועוד ועוד. כמה פעמים החלטנו להפסיק להאזין לחדשות מידי שעה, לבטל את המנוי על העיתון עם כותרות הענק המבשרות על שערוריה חדשה ?

בחברת נטקראפט החליטו  להתמודד עם הבעיה ולנסות לשפר לנו את מצב הרוח.
הם הקימו את האתר Good News Bad News , כאן החדשות שנאספות ממספר אתרים נחלקות לשלוש קטגוריות:
 חדשות טובות    חדשות רעות   אתם תחליטו
הגולשים באתר יכולים לסמן ידיעה כטובה או רעה בעזרת הפרצופים שמוצמדים לה, ידיעות שכבר סומנו על-ידי גולשים יופיעו בעמודי החדשות הטובות או הרעות. הגולש יוכל לבחור לעצמו באיזה קטגוריה הוא רוצה לצפות ובאיזה סדר.
לאחרונה הכניסו מקימי האתר כמה שיפורים:

  • * החדשות מתעדכנות בכל פעם שנכנסים לאתר.
  • * ניתן לצפות בחדשות שקרו מ-24 השעות האחרונות.
  • * נוספו אנימציית תזוזה לכל כתבה בהתאם להצבעת המשתמש.
  • * חדשות שהצביעו עבורם לא יופיעו יותר בעמוד "אתם תחליטו".

אתר חדשות נוסף Great News Network  שם לו למטרה להציג רק את החדשות הטובות!
אתר זה הוקם ב-2003 ורואה את אחד מיעדיו העיקריים לספק חדשות טובות לגולשים כדי להחדיר בהם מוטיבציה לפעול ליצירת עולם טוב יותר. האתרים מסווגים על פי אזורים ועל פי קטגוריות: מדע, ארכיאולוגיה,איכות סביבה, סיפורי גבורה ועוד.
לגולשים ניתנת גם האפשרות להזין את האתר בחדשות טובות, לדרג את הידיעות הקיימות ולהציע את ה-TOP STORY למחר.
ניסיתי לבדוק מהן החדשות הטובות שמדווחות מישראל. אחת הידיעות האחרונות התייחסה לחשיפה של מקדש  רומי על ידי ארכיאולוגים ישראליים בציפורי.
האתר מפעיל אתר חדשות נוסף Great News Wire שמטרתו פירסום התפתחויות בתחום: המדע, רפואה, זכויות אדם, חינוך, שלום עולמי, איכות סביבה ועוד.

וכדברי עורך האתר:

"The Great News Network exists to provide that vital piece of the puzzle to the individual – stories of positive change happening here and now." – Ryan Logtenberg, Founder GNN

האוניברסיטה הפתוחה בישראל צורפה רשמית ל- OCWC

בתחילת דצמבר 2008 אושרה חברותה של האוניברסיטה הפתוחה בישראל ב–OpenCourseWare Consortium.
 OpenCourseWare Consortium הוא גוף בינלאומי שמאגד בתוכו למעלה מ- 200 מוסדות להשכלה גבוהה וארגונים קשורים מרחבי העולם שמשתפים פעולה בכל הקשור לפרסום חופשי דיגיטלי של חומרי הוראה על פי מודל משותף. החזון של קונסורציום זה הוא לקדם את החינוך ולהכשיר אנשים ברחבי העולם באמצעות חומרי הוראה אלו.
קונסורציום זה שם לו למטרה לקדם את השימוש בחומרי הוראה אלו ברחבי העולם, לפתח פרויקטים נוספים בתחום זה, ולהבטיח את קיומם של הפרויקטים בטווח הרחוק באמצעות דרכים להגברת יעילות וצמצום עלויות.

על מנת ליטול חלק בפעילויות הקונסורציום מוסדות חייבים לפרסם תחת שמו של המוסד חומרים מ-10 קורסים לפחות בפורמט שעונה על ההגדרות המוסכמות של opencourseware.
ארגונים,שאינם מפרסמים תכנים משלהם, אך פעילותם כגון תרגום והפצה מקדמת את מטרות הקונסורציום גם הם נוטלים בו חלק.

האוניברסיטה הפתוחה התקבלה כחברה בקונסורציום בעקבות ההתקדמות בפרויקט פא"ר ועמידתה של האוניברסיטה בתנאי ההצטרפות לקונסורציום.. פרויקט פא"ר הושק במאי 2008. עד כה האוניברסיטה פתחה במסגרת פרויקט זה חומרי לימוד בלמעלה מ-100 קורסים, ובהם כ-45 ספרי-לימוד אלקטרוניים וספרים קוליים בפורמט  MP3. הספרים ומגוון חומרי הלימוד פתוחים חינם למטרות הוראה ומחקר תחת רישיון creative commons. מאגר חומרי הלימוד בפא"ר יתרחב בעתיד. במהלך 2009 יפורסמו בהדרגה כל הספרים מ-50 קורסים.

אודות הקונסורציום
ברכתו של הקונסורציום להצטרפות החברים החדשים ובתוכם האוניברסיטה הפתוחה
רשימת המוסדות החברים בקונסורציום

כלים ביבליוגרפיים מבוססי ווב מהדור החדש ל"הפשרת" ספריות דיגיטליות

מאמר מעניין מגיליון אוקטובר 2008 של PLos Computational Biology עוסק בנושא כלים ביבליוגרפיים וספריות דיגיטליות. המאמר מתמקד בתחום ביולוגיה ויישומי מחשב אך הוא רלוונטי לכל תחומי המחקר. ההגדרה של ספריה דיגיטלית על פי מאמר זה היא: מאגר מידע שכולל מאמרים מדעיים וטכניים, פרסומים מכנסים וספרים ברי חיפוש ודפדוף, תוך שימוש בדפדפן אינטרנט. בהגדרה רחבה זו נכללים גם מאגרים ביביליוגרפיים מקוונים.

דוגמאות לספריות דיגיטליות שמשמשים חוקרים בתחום יישומי מחשב בביולוגיה הם:
ACM Digital Library
IEE Xplore
DBLP
Pubmed
Web of Knowledge
Scopus
Citeseer
Google Scholar
arXiv

הבעיה עמה מתמודדים החוקרים בשימוש בספריות דיגיטליות היא לא רק איתור החומר אלא ארגונו בצורה יעילה. כל התהליך של איתור החומר וארגונו מסובך ו"קר". המחבר מכנה את מרבית הספריות הדיגיטליות הנוכחיות כ"קרות". חסרים בהם המימדים האישיים, החברתיים והאינטגרליים. אמנם חוקרים משתמשים לא מעט בתוכנות ביבליוגרפיות מסורתיות לארגון החומר (כגון:BibTeX, EndNote, Reference Manager   RefWorks ), ובכך מתווסף לספריות הדיגיטליות ההיבט האישי, אבל עדיין תוכנות אלו חסרות את האספקט החברתי של יכולת לשתף את החומר עם עמיתים. לעומת זאת הכלים החדשים שמציע הווב לארגון החומר מספקים גם את ההיבט החברתי של האפשרות לשתף את החומר, ובכך הם תורמים לתהליך ה"הפשרה" של הספריות הדיגיטליות ה"קרות". הם מאפשרים למשתמש גם לתייג את החומר ולאחזר את החומר בצורה יעילה. מדובר באתרי סימניות כגון:
CiteUlike
Connotea
גם Hubmed בזכות מאפייניו הייחודיים תורם ל"הפשרה"

אלו הם כלים במסגרת הגל הראשון של כלי Web2.0 , Library2.0 או אפילו Science2.0 . בעתיד קרוב לודאי שיתווספו כלים חדשים. כך לדוגמה המרכז  למחקר ב-British Library בודק אפשרות לפיתוח כלים חדשים בתחום זה בגיבויה של Microsoft – כלי Web3.0.

עתיד הספריות הדיגיטליות והפרסומים המדעיים הכלולים בהם אינו בטוח. מה שבטוח הוא שאנו עדים להתפתחותה של ספרייה דיגיטלית יותר אינטגרטיבית, בעלת מאפיינים של פרסונליזציה, חברותית יותר ידידותית יותר ונגישה יותר. קרוב לוודאי שנראה בעתיד הרבה יישומי ספריות דיגיטליות שינצלו את המאפיינים החברתיים החדשים של פלטפורמות כמו Facebook ו- OpenSocial. הזן החדש של כלים ביבליוגרפיים תומכים ומסיעים לשינוי זה, והכלים החדשים המתפתחים ישלימו ויעצימו את המגמה. הכלים החדשים גם תומכים במגמה החדשה המסתמנת של אינטגרציה והסרת החיץ בין סוגים שונים של מידע וידע.

אך ספריות דיגיטליות "חמות" יותר לא יושגו על ידי כלי תוכנה בלבד. בתהליך זה חייבות גם הספריות הדיגיטליות לנקוט מספר צעדים ……

על כך במאמר המלא

ומשהו בנימה אישית… מהיכרות עם השירותים החופשיים לשמירה, ארגון ושיתוף מאמרים שהוזכרו במאמר כ"מפשירים" כגון: Citeulike ו- Connotea – הם אתרים מצוינים. בשל מאפייני השיתוף שלהם הם מהווים גם מקור לחיפוש מאמרים איכותיים, אך אין בהם, בשלב זה, כדי להחליף את התוכנות הביבליוגרפיות המסורתיות כגון: BibTeX, EndNote, RefWorks, שכן אין הם תומכים ביצירת רשימות ביבליוגרפיות. אך הם "עובדים" בשיתוף פעולה עם תוכנות ביבליוגרפיות מסורתיות ומאפשרים יצוא ויבוא הדדיים של רשומות. לעומת זאת Endnote Web, שירות של Web of Knowledge למנויים, יכול בנוסף לשיתוף הפעולה עם התוכנות המסורתיות גם לעמוד בפני עצמו בכל הקשור לניהול רשומות ביבליוגרפיות. יש בו כמעט את כל המאפיינים של התוכנות המסורתיות לצד המאפיין ה"מפשיר" עליו דובר במאמר- מאפיין ה"שיתוף". . יתכן שזה אחד הצעדים של הספריות הדיגיטליות לקראת ה"הפשרה" ואימוץ Science2.0 .

כחול על גבי לבן – מסמכים חשובים בתולדות מדינת ישראל

שיתוף פעולה בין גנזך המדינה למוזיאון ישראל הביא להצגת התערוכה "כחול על גבי לבן".
בתערוכה מוצגים מסמכים מקוריים, ייחודיים ונדירים בתולדות מדינת ישראל. רוב המסמכים שמוצגים שמורים בדרך כלל בגנזך המדינה – הארכיון הממלכתי של מדינת ישראל אשר מכנס תיעוד יקר ערך של מוסדות השלטון.
התערוכה ערוכה נושאים-נושאים. מסמכים עתיקים מוצגים בצד מסמכי המדינה ומאפשרים השוואות מרתקות.
בתערוכה מוצגים בנוסף למסמכים וחפצים מקוריים גם צילומים, סרטים ויושמעו הקלטות היסטוריות.

מתוך האוסף העשיר של הגנזך, הכולל מאות מיליוני פריטים, נבחרו לתצוגה מסמכים מעניינים במיוחד, חלקם תעודות מכוננות מההחלטות המכריעות בגורל המדינה והחברה, ובראשן מגילת העצמאות המקורית של מדינת ישראל שמזה כשישים שנה לא הוצגה בציבור, ותוצג בפעם הראשונה בליווי מסמכים נלווים כמו טיוטות נוסח, מכתבים וחפצים שונים כמו נרתיק הכסף בעיצוב "בצלאל" שנועד לאחסונה.

המסמכים נבחרו מתוך מאות מיליוני התעודות השמורות בגנזך והם עומדים בתנאי החשיפה הארכיוניים הן מבחינה ביטחונית ומדינית הן מבחינת השמירה על צנעת הפרט.

הצגתם של המסמכים בתערוכה נובעת ממרכזיותו של האירוע שהם מעידים עליו בתולדות המדינה.

מה תמצאו בתערוכה בין היתר ?
* הדגל האחרון של המנדט הבריטי 
* תעודה רשמית בדבר העלאת עצמותיו של בנימין זאב הרצל;
* דף מפרוטוקול משפט קסטנר;
* טיוטות למגילת העצמאות, בעת הדיונים על הנוסח הסופי בכתב ידו של דוד צבי פנקס
* הפקודה הרשמית להקמת צה"ל, עם תיקונים בכתב ידו של דוד בן גוריון
* חוק ביטול עונש מלקות
* דף מיומנו של אילן רמון עם ברכת קידוש יום שישי
 
התערוכה נאצרה ועוצבה בידי עדו ברונו בשיתוף צוות עובדי גנזך המדינה.

התערוכה נפתחה באוקטובר  2008  ותינעל ב- 7 בפברואר 2009

לאתר התערוכה
ערוץ ההיסטוריה 

GLOBE – שיתוף משאבי הוראה ולמידה במישור הגלובלי

GLOBE הוא אתר מעניין ושימושי לשיתוף משאבי הוראה ולמידה במישור הבינלאומי. האתר נקרא על שם הגוף שעומד מאחוריו  The Global Learning Objects Brokered Exchange – GLOBE שחברים בו מספר ארגונים ומוסדות במישור הבינלאומי בעלי חזון משותף – לאפשר גישה חופשית לחומרי הוראה ולמידה איכותיים.

 הארגונים שחברים היום ב-GLOBE הם:
Ariadne Foundation
COSL-The Center for Open and Sustainable Learning
education.au limited
European Schoolnet
III -Institute for Information Industry, Taiwan
KERIS-Korea Education & Research Information Service
LACLO -The Latin American Community of Learning Objects
LORNET
MERLOT- Multimedia Educational Resources for Learning and Online teaching, USA
והאופציה פתוחה בפני גופים נוספים להצטרף.

באתר יש אופציה לחיפוש בסיסי בלבד. בחיפושים שערכתי קיבלתי חומרים איכותיים ואתרים מעניינים ושימושיים, אבל הרושם הוא שהתוצאות אינן ממוקדות. חבל שמנשק החיפוש אינו מאפשר חיפוש מתקדם עם אופציה להגבלות, כדי למקד יותר את החיפוש. כאשר השאילתות היו ספציפיות יותר קיבלתי מספר קטן של תוצאות. אין ספק שכאשר מאגר המידע של חומרי ההוראה יגדל בעיה זו תיפתר. מכל מקום, היוזמה מעניינת חשובה ומועילה.

אל האתר
מידע על הגופים המשתתפים

מחדשות ה- Open Access – שיתוף פעולה בין DRIVER ו- DRF

DRIVER – Digital Repository Infrastructure Vision for European Research הוא פורטל של מאגרים מוסדיים של מספר מדינות באירופה, פרי יוזמתן של מספר מדינות באירופה במימונה של  הוועדה האירופית. כיום, כפי שמתועד באתר, הפורטל מאפשר גישה חופשית לכ-600,000 מסמכים מ-110 מאגרים מוסדיים ב- 25 שפות. החזון והיעד העיקרי של יזמי DRIVER הוא להקים תשתית אחת, שבאמצעותה יוכלו להעלות ל-Web את כל המאגרים המוסדיים באירופה, ובאופן זה ליצור מאגר ידע מחקרי אחד נגיש בגישת  ה-OPEN ACCESS..

DRF – Digital Repository Federation הוא איחוד של 86 אוניברסיטאות ומכוני מחקר ביפן ששם למטרה לקדם את המאגרים המוסדיים ותנועת ה- Open Access ביפן. ל- DRF ול- DRIVER חזון משותף והוא שתנועת ה-Open Access באירופה וביפן תתרום לתקשורת טובה יותר במישור האקדמי בעולם כולו .

בראשית דצמבר 2008 נחתם תזכיר הבנה בין DRIVER ו-DRF . שניהם הסכימו לשתף פעולה כדי לקדם תשתיות בנושא המאגרים המשותפים.

Masaaki Hemmi העומד בראש DRF – מאמין שהקואליציה בין DRF ו- DRIVER תוביל לתפוצה טובה יותר ורחבה יותר של מיזמים משותפים בין החוקרים יצרני החומר המחקרי, והספרנים שמנהלים מאגרים בכל רחבי העולם. נקווה שכך יהיה.

לכתבה בנושא

הספרייה הלאומית של ישראל הוסיפה 788.000 רשימות ל-OCLC WorldCat

          

ב-11.12.08 הספרייה הלאומית של ישראל ו-OCLC סיימו  עבודה על פרוייקט נסיוני שבו הוכנסו 788,000 רשומות ביבליוגרפיות ויותר ממיליון פריטים מהספרייה הלאומית לקטלוג -OCLC WorldCat.

תהליך ההעברה הושלם ואת הרשומות הביבליוגרפיות ופריטי האוסף של הספרייה הלאומית ניתן למצוא כבר עכשיו באינטרנט, באמצעות WorldCat.org .

להודעה מ-OCLC

ספריית הקונגרס ב-Flicker – תוצאות ניסוי

בפברואר 2008 דיווחתי בפוסט: "ספריית הקונגרס ב-Flicker", על פרויקט נסיוני של ספריית הקונגרס להעלאת כ-3000 תמונות היסטוריות לפליקר ופניה לקהל הרחב לתייג את התמונות ולתארן.
היום, כשנה מאוחר יותר מוציאה ספריית הקונגרס דו"ח ובו דיווח על התקדמות הפרויקט.
מסתבר שתגובת הקהל היתה מעל ומעבר למצופה. 24 שעות לאחר הפרסום היו למעלה ממליון כניסות לפרויקט, ואחרי שבוע המספר הגיע ל-3.6 מיליון כניסות !!

       

הסטטיסטיקה הבאה תוכל להעיד על מימדי  ההצלחה:

+  באוקטובר 2008 היו 10.4  מיליון צפיות בתמונות
+  79%  מתוך 4,615 התמונות סומנו כ-“favorite” (שולבו באוספים פרטיים בפליקר)
+  למעלה מ-15,000 מנויי פליקר בחרו את ספריית הקונגרס כ-“contact"
+  7,166  הערות נכתבו  2,873 על תמונות, על ידי 2,562 משתמשי פליקר.
+  67,176   תגיות הוספו על ידי  2,518 משתמשים יוניקים של פליקר.

ספריית הקונגרס מייחסת חשיבות רבה למציאת דרכים לשם הפיכת משאביה לזמינים, מועילים ושימושיים ולכן ניסויים מעין אלה, חשובים לה על מנת לחשוף את הקהל הרחב לאוספי הספרייה.
המסקנה אליה הגיעו בספריית הקונגרס היא, שלמרות שיש לא מעט סיכונים בקפיצה לעולם של ווב 2.0 תוך איבוד מידה מסוימת של שליטה -היתרונות גוברים על החסרונות.
הדו"ח ממליץ, שספריית הקונגרס תמשיך להיות מעורבת בקהילות ותחשף בעוד קהילות ווב 2.0  חברתיות.

הדו"ח המקוצר  »
הדו"ח המלא (55 עמודים) »
מידע נוסף אודות הפרויקט : שאלות נפוצות  »
לצפייה בכמה מהתמונות היותר פופולריות הקש על קישור זה »
ראיון בוידאו עם Helena Zinkham  הממונה על: Prints and photography division of USA's Library of Congress  »

לעיין במגזינים באמצעות Google Book Search

פרוייקט   Google Book Search אינו מוגבל עוד לספרים בלבד !
בימים אלו גוגל מכריזה על  יוזמה חדשה של הוספת ארכיונים של מגזינים (בנוסף למגזינים עכשויים) לאוסף המקוון שלה.
לעת עתה, גוגל נכנסה לשותפות עם  מספר קטן של מו"לים ומבטיחה להוסיף ולסרוק מאות מגזינים.
גוגל ספרים המורחב כולל כ-10 מגזינים וביניהם :
Bulletin of Atomic Scientists
Popular Science
New York Magazine
Popular Mechanics

בשלב זה לא ניתן לקבל את רשימת המגזינים שנכללים בפרויקט.

את המגזינים ניתן לחפש במימשק החיפוש של Google’s Book Search. התוצאות שיתקבלו הן מתוך ספרים ומגזינים כאחד.
בחיפוש המתקדם, ניתן להגביל את החיפוש לספרים ומגזינים או למגזינים בלבד.  את המאמר המבוקש  תוכלו לקרוא בפורמט ובעיצוב המקורי שלו כולל תמונות, בדיוק כמו בדפוס.  כמו כן תוכלו לעיין בכל החוברות של אותו מגזין על ידי לחיצה על הקישור: "Browse all issues" מימין למאמר.
כאשר לא מגבילים את החיפוש למגזינים בלבד, בצד התוצאה תופיע המילה “Magazine”.
אני חיפשתי כתבות על אלברט אינשטיין  וקיבלתי למעלה מ-600 כתבות מתוך מגזינים שונים.
שלא כמו בתוצאות שמתקבלות לגבי ספרים, תוצאות החיפוש  ב-Google's book search יניבו מאמרים בטקסט מלא, כשמילת החיפוש המבוקשת מוארת.

בעתיד מתכוונת גוגל לשלב בתוצאת החיפוש ב-google.com  גם תוצאות מתוך מגזינים.
גוגל החלה בפרויקט הדיגיטציה של ספרים ב-2004 על ידי שיתוף פעולה עם כמה ספריות. בזה לא מסתיים הפרויקט וגוגל מודיעה:

We think that bringing more magazines online is one more important step toward our long-standing goal of  providing access to all the world's information

לידיעה המקורית מתוך הבלוג של גוגל

Biznar ו-MedNar והתחזקות המגמה של מנועי-על ייעודיים חופשיים לתחום המחקר

 Biznar הוא מנוע חיפוש-על חדש לתחום העסקים. המנוע מושתת על טכנולוגית ה-federated search של Deep Web Technologies. הוא מחפש במספר מקורות איכותיים בתחום העסקים, כולל מקורות מהרשת הלא נראית, ומדרג את תוצאות החיפוש על פי אלגוריתם משלו. המקורות כוללים בלוגים, מחקר עסקי, חדשות ומידע ממשלתי. המשתמש יכול לחפש בכל המקורות או לבחור מספר מקורות מבין המקורות המוצעים. אפשר להגיע מרשימת המקורות המוצעים לכל אחד מהמקורות. ניתן לחפש בכל הטקסט של המסמכים או להגביל את החיפוש לכותר או למחבר. כמו כן ניתן להגביל את החיפוש על פי שנים.
בתוצאות החיפוש אפשר לראות את מספר הפריטים שאוחזרו מכל אחד מהמקורות בהם משתמש המנוע. אפשר גם לקבל שירותי עדכון. 

תאומו הרפואי של Biznar הוא MedNar –  מנוע-על רפואי  בעל אותו מנשק וטכנולוגיה של Biznar .     

שני מנועים אלו שנמצאים עדיין בשלב ביתא נוספו  למספר מנועי-על דומים בתחומים אחרים כגון:
Scitopia.org – מנוע-על שמשתמש במאגרי מידע של 21 אגודות מקצועיות בתחום המדע והטכנולוגיה . כולל מסמכים, פטנטים ומידע ממשלתי.

WorldWideScience.org – מנוע-על שמחפש במאגרי מידע בינלאומיים בתחום המדעים   

ו- Science.gov – מנוע-על למידע מדעי. מחפש בלמעלה מ-36 מאגרי מידע מדעיים של ממשלת ארה"ב והרבה אתרים איכותיים ומהווה למעשה את תרומתה של ארה"ב ל- WorldWideScience.org . 

 איכות החומר תלויה באיכות המאגרים בהם מחפשים מנועי החיפוש. מאחר שהמאגרים המשמשים לחיפוש נבחרים מראש יש להניח שהם איכותיים. חסרון שיכול להיות בחיפוש במנועי-על הוא זמן תגובה איטי מכיוון שלמנועים אין אינדקס משלהם והחיפוש מתבצע בזמן אמת במקורות השונים. ואכן, בחיפוש ב- Biznar כאשר כל המקורות נבחרו, לפעמים זמן התגובה היה איטי.
אבל החומר איכותי, ויש להניח שלא תהיה חפיפה בין תוצאות החיפוש של מנועי חיפוש אלה ובין תוצאות החיפוש של מנועי חיפוש כלליים מאחר שהם מחפשים במאגרי מידע שהם חלק מהרשת הלא נראית. יש לברך על מגמה זו של מנועי-על למידע מדעי, שכן אין ספק שהם מסייעים למשתמש שמחפש חומר מחקרי.

Deep Search: The digital future of findind out

   בתאריך 8.11.08 התקיים בוינה כנס –

 "Deep Search: The digital future of finding out" ,  שנערך על-ידי World-Information Institute, בשפה האנגלית והשתתפות בו הייתה חופשית.

אחת המטרות החשובות ביותר של הכנס הייתה להסביר על מאפייני החיפוש ב-Deep Search, כמו כן לשים דגש על מטרה נוספת, לא פחות חשובה, שקשורה למימד התרבותי  והחברתי של חיפוש מידע.

הכנס דן בהשלכות החברתיות והתרבותיות  של ים המידע הנגיש, שהולך ומתעצם מיום ליום, כגון –  כיצד צריך להראות המידע הדיגיטלי על מנת שיהיה נגיש וקריא? מה תהיינה ההשלכות על התקשורת הדיגיטלית? איך מתרגלים לכמות כה גדולה של מידע נגיש?  – שאלות אלו ואחרות, בהיבט של תרבות, קשורות לסיווג ולהצגת המידע ולא ניתן לפסוח עליהן, כיוון שמה שעומד לבחינה הוא איך אנו, כיחידים או כגופים וחברות, נקבל מידע על הסובב אותנו.

לינקים המובילים למידע נוסף על הכנס:

לתוכנית הכנס

לסרטוני וידאו של הכנס

אתר "עיתונות יהודית הסטורית"

העיתונות היהודית במגוון שפותיה היא מקור מידע ראשון במעלה להיסטוריה ולתרבות של יהודי העולם ושל ארצות מושבם בתקופה המודרנית. האתר "עיתונות יהודית היסטורית" מביא את מהפכת המחשוב לתחום זה, ומציע את האפשרות לבצע חיפוש מלא בכל המלל שפורסם בעיתון מסוים לאורך כל שנותיו. האתר מבקש להעלות על רשת האינטרנט את מרבית העיתונים וכתבי העת היהודיים שיצאו לאור בעבר, כולל עיתונים נדירים ביותר שהגישה אליהם הייתה עד כה בלתי אפשרית.

אתר עיתונות יהודית היסטורית הוקם בשיתוף פעולה בין הצוות של פרויקט דיגיטציה של אוניברסיטת תל-אביב לבין הספרייה הלאומית. הוא כולל גרסאות אלקטרוניות מלאות – ברות חיפוש בטקסט המלא של העתון – של עיתונים יהודים מתקופות ומקומות שונים(לא להתבלבל עם הפרויקט הקודם של הספרייה הלאומית – אתר עיתונות עברית היסטורית).

כרגע באתר 7 עיתונים ובקרוב יצטרף עיתון שמיני – "דבר".

האתר הוא בשלוש שפות: עברית, אנגלית וצרפתית.

ניתן להיכנס לאתר בכתובת http://jpress.tau.ac.il/view-hebrew.asp או דרך רשימת מאגרי המידע באתר הספרייה למדעי החברה ולניהול.

פרס פוליצר גם לפרסומים באינטרנט

 פרס פוליצר הוא פרס אמריקני שנתי לעיתונאות כתובה, ספרות, והלחנה. בתחום העיתונות הכתובה נחשב פרס הפוליצר ליוקרתי ביותר. פרסי פוליצר הראשונים חולקו ב־4 ביוני 1917, לאחר שהעיתונאי והמו"ל ג'וזף פוליצר ייסד בצוואתו את הפרס. הזוכים בפרס בן 10,000 דולר, נבחרים על  ידי ועדה עצמאית, בחסות הפקולטה לעיתונות של אוניברסיטת קולומביה, ורשימת הזוכים השנתית מתפרסמת בחודש אפריל. וועדת הפרס היוקרתי לעיתונות בארה"ב מכירה כעת בחשיבותה של העיתונות המקוונת, ותאפשר גם לכלי תקשורת המתפרסמים רק באינטרנט להגיש מועמדות, כך על פי הודעה באתר הרשמי של פוליצר. עד כה הפרס בכל הקטגוריות ניתן לכלי תקשורת מודפסים בלבד במשך עשרות שנים, ובשנים האחרונות גם לכלי תקשורת עם מהדורות מודפסות ומקוונות.

הידיעה שפורסמה ב"Ynet"