ביום שלישי 25.6.13 התקיימה בספרייה למדעי החיים ולרפואה הרצאה "מנדליי – תוכנה לגילוי וניהול מקורות מידע – מרמת החוקר לרמת הספרייה".
המרצים עידן בריר מאוניברסיטת תל-אביב ואהבה כהן מהמכללה האקדמית בית –ברל – שניהם דוקטורנטים ויועצים של מנדליי בארץ סיפרו על ניסיונם האישי עם התוכנה החינמית . במהלך ההרצאה שמענו על היתרונות והחסרונות של התוכנה, התמודדות עם העברית ושימושים אפשריים בספרייה.
מנדליי היא רשת חברתית אקדמית שהושקה בשנת 2009 ומקבצת סביבה חוקרים מרחבי העולם כולו. היא כוללת גם שירות/כלי ביבליוגרפי בגרסה וובית ושולחנית עם אפשרות לסינכרוניזציה ביניהם ומאפשרת ליצור בסיס נתונים של מסמכים שונים. ככול התוכנות הביבליוגרפיות היא כוללת אפשרות לציטוט בפורמטים שונים ויצירה אוטומטית של ביבליוגרפיה .
יתרונותיה העיקריים של התוכנה נובעים מאופייה זה :
בסיס הנתונים של המסמכים נשמר גם במחשב האישי וגם בווב עם אפשרות לסינכרוניזציה ביניהם.
מנדליי בהיותה רשת חברתית שאליה החוקרים מעלים חומרים ומשתפים אותם מהווה למעשה מאגר מידע גדול וכלי לגילוי ידע
התוכנה יודעת לטפל יפה בקובצי PDF ולחלץ מהם את המידע הביבליוגרפי . אפשר לשמור את הקבצים במחשב האישי ולהשתמש בתוכנה השולחנית לארגון המידע וניהולו. התוכנה מאפשרת גם מעקב ויבוא אוטומטי של קבצים מספרייה במחשב האישי שהוגדרה למטרה זו.
לתוכנה תוסף שמאפשר ללכוד דפי ווב ואף לשמור במקרה של שינוי הדף את הגרסה המקורית לצד הגרסה העדכנית.
התוכנה חינמית ועל פי הבטחות תישאר כזו גם לאחר רכישתה על ידי Elsevier
חסרונותיה של התוכנה
התוכנה אמנם חינמית אך השטח שמוקצה למשתמש הוא 2GB . יש לציין שקיימת אפשרות תמורת תשלום לרכוש שטח אחסון נוסף
התוכנה מלכתחילה נוצרה על ידי סטודנטים מתחום המדעים וזה עדיין ניכר במאפייניה. עידן שעוסק במסמכי ארכיון הציג דוגמה ספציפית של חוסר התאמה לתאריך ההג'רי . כמו כן בנושא ההיסטורי הספציפי שבו הוא עוסק אחוז המסמכים ברשת החברתית של מנדליי מצומצם יחסית. דבריו נתמכים ומוסברים על פי דו"ח מחקר של מנדלי – פעילות מחקרית והקשר בין פעילות מחקרית ואינדיקטורים כלכליים. הדו"ח שכולל מגוון נתונים על הפעילות ברשת מספטמבר 2012 כולל בין היתר גם נתונים על התפלגות 2 מיליון החוקרים ברשת על פי דיסציפלינה אקדמית. על פי נתונים אלו – 31% שייכים לביולוגיה ורפואה, 16% מדעי הפיזיקה, 13% – הנדסה ומדעי החומרים, 10% – מדעי המחשב והמידע, 10% – פסיכולוגיה,חינוך ובלשנות , 7%- משפטים ושאר מדעי החברה, 5% – פילוסופיה, אמנות וספרות ושאר מדעי הרוח, 8% – כלכלה ומנהל עסקים. אהבה לעומת זאת הדגישה בדבריה שבנושאים אותם היא חוקרת בתחום מדעי המידע – קטלוג RDA – החומר הוא רב.
בהקשר זה חשוב לציין שפיתוח התוכנה בא לענות על דרישות וצורכי המשתמשים ולכן ככל שמספר החוקרים בתחום מחקר מסוים יגדל כן יש סיכוי שמאפייני התוכנה יותאמו לתחום.
התוכנה מהווה כלי יעיל לניהול ידע אישי ואפשר להשתמש בתוכנה בשני חלקיה השולחנית והוובית גם לצורכי הספרייה.
על כך ועל הבעיות בעבודה בעברית שמענו מפי אהבה . להלן דברים שכתבה בנושא:
בעיות בעבודה בעברית במנדליי
"למנדליי יש מספר בעיות בעבודה בעברית; החלק הארי נובע מבעיות קידוד של עברית במחשבים ואינטרנט ואינם ייחודיים לתוכנה.
הבעיה הראשונה היא בשליפה אוטומטית של מטהדטה. בדרך כלל האותיות המרכיבות מילה מוצגות הפוך, לדוגמה: ךופה.במקום הפוך. אפשר לתקן את המטהדטה באופן ידני, אבל בכך מוחמץ אחד מהיתרונות הגדולים של מנדליי – האוטומטיות.
בעיה נוספת בשליפת המטהדטה אין ליחסה למנדליי. הרבה קבצי PDF של מאמרים בעברית הם בעצם סריקות תמונה ולא סריקות מילים. מנדליי אינו מסוגל לקרוא תמונות כמילים, ולכן אין באפשרותו לשלוף מטהדטה מקבצים אלו.
השימוש בעברית כרוך גם במספר בעיות בהערות, שהוא כלי שימושי מאד בתוך "מנדליי דסקטופ". אפשר לכתוב הערות בעברית, אבל שימוש באותיות עבריות ואותיות לטיניות או אותיות עבריות ומספרים באותה השורה חותך את רצף השורה, כפי שפעם היה בתוכנות של Microsoft Office. מנדליי לא יכול, בשורה אחת, להתמודד עם הכיוונים ימין-לשמאל וגם שמאל-לימין. למרות שיש במנדליי אפשרות לייצא את ההערות לקובץ, עם או בלי הטקסט המקורי של המאמר, אותיות עבריות מוצגות כסימני שאלה, כך שהפונקציה למעשה לא קיימת עבור הערות בעברית.
הבעיה האחרונה בעבודה בעברית במנדליי היא העלאת מאמרים למאגר המידע. לוקח למערכת מנדליי הרבה יותר זמן להעלות, לקלוט ולהנגיש מאמרים בעברית; לעתים מאמר בעברית הופך לבר-חיפוש במאגר המאמרים רק לאחר חודשיים-שלושה ממועד העלאתו לספריית המשתמש..
למרות בעיות אלה .. יתרונות המערכת מאפשרות שימוש בה ככלי יעיל לשירות הספרייה
מנדליי ככלי לשירות הספרייה
בספריות המכללה האקדמית בית ברל משתמשים במנדליי ככלי לניהול ידע, ככלי יעץ, וכנקודת מפגש עם מרצים וחוקרים.
בקבוצה פרטית, שבה אפשר לשתף מסמכים, מקובצים חומרי הדרכה של הספרייה. השימוש בענן של מנדליי מאפשר לספרניות גישה לחומרים אלו מכל מחשב במכללה ומחוצה לה.
מנדליי גם תומך בשירותי היעץ מרחוק של הספריות: בקבוצה פרטית נוספת הצוות אוסף תשובות לשאילתות כדי לעשות בהם שימוש חוזר וכדי להימנע מלשלוח אותם המאמרים שוב לאותם השואלים.
לפני תחילת סמסטר משתמשת הספרייה בקבוצות ציבוריות כדי לבנות "מדפי יעץ וירטואליים": רשימות מאמרים בנושאים מסוימים בהתאם לקורסים שילמדו במכללה. לדוגמה, ספריית המדרשה לאומנות בונה מדפים לאומנים ואסכולות בתולדות האומנות והספרייה המרכזית בונה מדפים בנושא שיטות מחקר וסטטיסטיקה שימושית.
כשירות לסגל האקדמי, הספרייה המרכזית מציעה הדרכות פרטניות במנדליי למרצים ולחוקרים. הסגל האקדמי נהנה ממגוון האפשרויות שמציעה התוכנה : שמירה, מיון, ניהול ותיוג ומהכלים לציטוט ביבליוגרפי שהם התכלית של מנדליי, והספרייה זוכה לבנות עם הסגל יחסי עבודה על בסיס תמיכה במחקר"