Biznar ו-MedNar והתחזקות המגמה של מנועי-על ייעודיים חופשיים לתחום המחקר

 Biznar הוא מנוע חיפוש-על חדש לתחום העסקים. המנוע מושתת על טכנולוגית ה-federated search של Deep Web Technologies. הוא מחפש במספר מקורות איכותיים בתחום העסקים, כולל מקורות מהרשת הלא נראית, ומדרג את תוצאות החיפוש על פי אלגוריתם משלו. המקורות כוללים בלוגים, מחקר עסקי, חדשות ומידע ממשלתי. המשתמש יכול לחפש בכל המקורות או לבחור מספר מקורות מבין המקורות המוצעים. אפשר להגיע מרשימת המקורות המוצעים לכל אחד מהמקורות. ניתן לחפש בכל הטקסט של המסמכים או להגביל את החיפוש לכותר או למחבר. כמו כן ניתן להגביל את החיפוש על פי שנים.
בתוצאות החיפוש אפשר לראות את מספר הפריטים שאוחזרו מכל אחד מהמקורות בהם משתמש המנוע. אפשר גם לקבל שירותי עדכון. 

תאומו הרפואי של Biznar הוא MedNar –  מנוע-על רפואי  בעל אותו מנשק וטכנולוגיה של Biznar .     

שני מנועים אלו שנמצאים עדיין בשלב ביתא נוספו  למספר מנועי-על דומים בתחומים אחרים כגון:
Scitopia.org – מנוע-על שמשתמש במאגרי מידע של 21 אגודות מקצועיות בתחום המדע והטכנולוגיה . כולל מסמכים, פטנטים ומידע ממשלתי.

WorldWideScience.org – מנוע-על שמחפש במאגרי מידע בינלאומיים בתחום המדעים   

ו- Science.gov – מנוע-על למידע מדעי. מחפש בלמעלה מ-36 מאגרי מידע מדעיים של ממשלת ארה"ב והרבה אתרים איכותיים ומהווה למעשה את תרומתה של ארה"ב ל- WorldWideScience.org . 

 איכות החומר תלויה באיכות המאגרים בהם מחפשים מנועי החיפוש. מאחר שהמאגרים המשמשים לחיפוש נבחרים מראש יש להניח שהם איכותיים. חסרון שיכול להיות בחיפוש במנועי-על הוא זמן תגובה איטי מכיוון שלמנועים אין אינדקס משלהם והחיפוש מתבצע בזמן אמת במקורות השונים. ואכן, בחיפוש ב- Biznar כאשר כל המקורות נבחרו, לפעמים זמן התגובה היה איטי.
אבל החומר איכותי, ויש להניח שלא תהיה חפיפה בין תוצאות החיפוש של מנועי חיפוש אלה ובין תוצאות החיפוש של מנועי חיפוש כלליים מאחר שהם מחפשים במאגרי מידע שהם חלק מהרשת הלא נראית. יש לברך על מגמה זו של מנועי-על למידע מדעי, שכן אין ספק שהם מסייעים למשתמש שמחפש חומר מחקרי.

Deep Search: The digital future of findind out

   בתאריך 8.11.08 התקיים בוינה כנס –

 "Deep Search: The digital future of finding out" ,  שנערך על-ידי World-Information Institute, בשפה האנגלית והשתתפות בו הייתה חופשית.

אחת המטרות החשובות ביותר של הכנס הייתה להסביר על מאפייני החיפוש ב-Deep Search, כמו כן לשים דגש על מטרה נוספת, לא פחות חשובה, שקשורה למימד התרבותי  והחברתי של חיפוש מידע.

הכנס דן בהשלכות החברתיות והתרבותיות  של ים המידע הנגיש, שהולך ומתעצם מיום ליום, כגון –  כיצד צריך להראות המידע הדיגיטלי על מנת שיהיה נגיש וקריא? מה תהיינה ההשלכות על התקשורת הדיגיטלית? איך מתרגלים לכמות כה גדולה של מידע נגיש?  – שאלות אלו ואחרות, בהיבט של תרבות, קשורות לסיווג ולהצגת המידע ולא ניתן לפסוח עליהן, כיוון שמה שעומד לבחינה הוא איך אנו, כיחידים או כגופים וחברות, נקבל מידע על הסובב אותנו.

לינקים המובילים למידע נוסף על הכנס:

לתוכנית הכנס

לסרטוני וידאו של הכנס

אתר "עיתונות יהודית הסטורית"

העיתונות היהודית במגוון שפותיה היא מקור מידע ראשון במעלה להיסטוריה ולתרבות של יהודי העולם ושל ארצות מושבם בתקופה המודרנית. האתר "עיתונות יהודית היסטורית" מביא את מהפכת המחשוב לתחום זה, ומציע את האפשרות לבצע חיפוש מלא בכל המלל שפורסם בעיתון מסוים לאורך כל שנותיו. האתר מבקש להעלות על רשת האינטרנט את מרבית העיתונים וכתבי העת היהודיים שיצאו לאור בעבר, כולל עיתונים נדירים ביותר שהגישה אליהם הייתה עד כה בלתי אפשרית.

אתר עיתונות יהודית היסטורית הוקם בשיתוף פעולה בין הצוות של פרויקט דיגיטציה של אוניברסיטת תל-אביב לבין הספרייה הלאומית. הוא כולל גרסאות אלקטרוניות מלאות – ברות חיפוש בטקסט המלא של העתון – של עיתונים יהודים מתקופות ומקומות שונים(לא להתבלבל עם הפרויקט הקודם של הספרייה הלאומית – אתר עיתונות עברית היסטורית).

כרגע באתר 7 עיתונים ובקרוב יצטרף עיתון שמיני – "דבר".

האתר הוא בשלוש שפות: עברית, אנגלית וצרפתית.

ניתן להיכנס לאתר בכתובת http://jpress.tau.ac.il/view-hebrew.asp או דרך רשימת מאגרי המידע באתר הספרייה למדעי החברה ולניהול.