נתונים על התנהגות המשתמש – סוג חדש של "open access"? – נתוני שימוש בקטלוג הספרים של אוניברסיטת Huddersfield חופשיים לכל – מדוע וכיצד?

ניתוח מגמות בהשאלה יכול לסייע לכל הגורמים – סטודנטים, מרצים וספרנים.

מה טוב היה לו סטודנט היה יכול לבצע שאילתה ב-  Online Public Access Catalog -OPACולקבל תוצאות מדורגות על פי קריטריון פופולריות, שנמדד על פי מספר השאלות על ידי עמיתים מקורסים דומים ברחבי העולם. תוצאות כאלו היו יכולות לסייע גם למרצים בבחירת הספרים שהם ממליצים לסטודנטים.

מה טוב היה לו היה קיים כלי לפיתוח אוספים שהיה מתבסס על מגמות השאלה של ספרים במישור האזורי, הלאומי והבינלאומי.

מה טוב היה לו היה קיים שירות של ספריות להמלצות על ספרים, שמתבסס על המלצות של משתמשי הקטלוג – שירות שלידו שירות ההמלצות של Amazon היה נותר חיוור.

על מטרות אלו חשבו באוניברסיטת Huddersfield כאשר זו פתחה לכל תחת רישיון Open Data Commons/cc0 את נתוני ההשאלה של הספריות שלה.

נתוני השאלה אלו כוללים נתונים על 80,000 כותרים שהופקו ממאגר של כ- 3 מיליון פעולות השאלה בתקופה של 13 שנים. ניתן לסווג את הנתונים על פי שני סוגים עיקריים:
• נתוני השאלה – על פי שנים , בית ספר/חוג , וקורסים אקדמיים. נתונים אלו יכולים בראש וראשונה לעניין ספריות אקדמיות אחרות.
• נתונים על המלצות ספרים. הספריות באוניברסיטת Huddersfield הוסיפו מאז 2005 מספר מאפיינים לקטלוגים שלהם לטובת הסטודנטים. אחד המאפיינים המצליחים ביותר (שני בהצלחתו לאחר בודק האיות) הייתה התוספת בסגנון של Amazon – " מי ששאל ספר זה … שאל גם ספר זה" . הנתונים על המלצות הספרים התבססו על מאפיין זה. כמו כן נכללו נתונים על מספר ההשאלות של הספר המומלץ לפני ההמלצה, בזמן ההמלצה ואחריה.

כאמור נתוני ההשאלה שנפתחו לכל הם רק תת קבוצה מכלל מאגר פעולות ההשאלה. הקריטריונים להכללת נתוני ההשאלה במאגר הפתוח הם: מספר השאלות משמעותיים של הפריט, וקיומו של מספר ISBN ברשומת MARC הרלוונטית. הנתונים פורסמו בצורת קובץ XML.

ומה בדבר הפרטיות – הפרטיות נשמרת והנתונים הם אנונימיים.

פרסום נתונים כאלה במסגרת מצומצמת של אוניברסיטה אחת יכול לכל היותר לעזור לקהילה של אותה אוניברסיטה, אבל ככל שמספר הספריות שיצעדו באותה דרך יגדל ויהיה שיתוף פעולה בתחום – כך ניתן יהיה לצעוד בבטחה לקראת המטרות במישור הבינלאומי שהוזכרו לעיל, ויתכן שמלאכתם של הסטודנטים, המרצים והספרנים במישור הלאומי והבינלאומי כאחד תהיה קלה יותר. אוניברסיטת Huddersfield קוראת לאוניברסיטאות נוספות ללכת בדרכה.

פעולה זו של ניתוח נתוני השאלה היא אחת מיני רבות במסגרת ניתוח התנהגות המשתמש למען שיפור שירותים. כמובן, שבנושא זה, מטבע הדברים, חלוקות הדעות. בסדנה שבה הוצגו הנתונים:
'Sitting on a gold mine' – improving provision and services for learners by aggregating and using 'learner behaviour data'
שהתקיימה ב-12 לדצמבר 2008 נדונו היבטיו השונים של הנושא. 

כתבה בנושא

?No News – Good News

אנו מוצפים בחדשות רעות. אין יום בו אנחנו לא נחשפים לידיעות כמו:  רצח על כבוד המשפחה, רקטות קסאם בשדרות, הבורסה יורדת, תאונת דרכים קשה ועוד ועוד. כמה פעמים החלטנו להפסיק להאזין לחדשות מידי שעה, לבטל את המנוי על העיתון עם כותרות הענק המבשרות על שערוריה חדשה ?

בחברת נטקראפט החליטו  להתמודד עם הבעיה ולנסות לשפר לנו את מצב הרוח.
הם הקימו את האתר Good News Bad News , כאן החדשות שנאספות ממספר אתרים נחלקות לשלוש קטגוריות:
 חדשות טובות    חדשות רעות   אתם תחליטו
הגולשים באתר יכולים לסמן ידיעה כטובה או רעה בעזרת הפרצופים שמוצמדים לה, ידיעות שכבר סומנו על-ידי גולשים יופיעו בעמודי החדשות הטובות או הרעות. הגולש יוכל לבחור לעצמו באיזה קטגוריה הוא רוצה לצפות ובאיזה סדר.
לאחרונה הכניסו מקימי האתר כמה שיפורים:

  • * החדשות מתעדכנות בכל פעם שנכנסים לאתר.
  • * ניתן לצפות בחדשות שקרו מ-24 השעות האחרונות.
  • * נוספו אנימציית תזוזה לכל כתבה בהתאם להצבעת המשתמש.
  • * חדשות שהצביעו עבורם לא יופיעו יותר בעמוד "אתם תחליטו".

אתר חדשות נוסף Great News Network  שם לו למטרה להציג רק את החדשות הטובות!
אתר זה הוקם ב-2003 ורואה את אחד מיעדיו העיקריים לספק חדשות טובות לגולשים כדי להחדיר בהם מוטיבציה לפעול ליצירת עולם טוב יותר. האתרים מסווגים על פי אזורים ועל פי קטגוריות: מדע, ארכיאולוגיה,איכות סביבה, סיפורי גבורה ועוד.
לגולשים ניתנת גם האפשרות להזין את האתר בחדשות טובות, לדרג את הידיעות הקיימות ולהציע את ה-TOP STORY למחר.
ניסיתי לבדוק מהן החדשות הטובות שמדווחות מישראל. אחת הידיעות האחרונות התייחסה לחשיפה של מקדש  רומי על ידי ארכיאולוגים ישראליים בציפורי.
האתר מפעיל אתר חדשות נוסף Great News Wire שמטרתו פירסום התפתחויות בתחום: המדע, רפואה, זכויות אדם, חינוך, שלום עולמי, איכות סביבה ועוד.

וכדברי עורך האתר:

"The Great News Network exists to provide that vital piece of the puzzle to the individual – stories of positive change happening here and now." – Ryan Logtenberg, Founder GNN