כלי עזר חברתיים לארגון המידע באתרים חברתיים ולהגדלת המוניטין

רשתות חברתיות הפכו לחלק אינטגרלי  מהאסטרטגיה השיווקית .  פוסט או ציוץ  בפרופיל  בכלים החברתיים  מגיעים בסופו של דבר לקהל יעד רחב.  למרות  קלות העברת המידע , בשל ריבוי  ערוצי המידע  החברתיים המלאכה  עלולה להיות מתישה.

לשם כך  כדאי להיעזר בכלים ושירותים  חינמיים   שמקלים על המלאכה. בפוסט שהתפרסם ב- 25 בינואר ב- search engine journal   מתוארים 5 כלים כאלה  והאופן בו הם יכולים להקל על המלאכה

הכלים הם:

  Hootsuite  – יישום זה מאפשר הרשמה למספר פרופילים ברשתות חברתיות (עד 5)  ביניהם:  טוויטר, פייסבוק, גוגל+ , וורדפרס  לינקדאין  . הרשמה זו מקלה על מלאכת הפצת המידע שכן די בעדכון במקום אחד כדי שכל הפרופילים יעודכנו. יתרון נוסף של הכלי הוא האפשרות לקבוע מועד רצוי בעתיד  להופעת המידע ברשתות השונות.

  •  InboxQ ו-  Commun.it    כלים  יעילים  לזיהוי לקוחות פוטנציאליים שיוצרים קשר ראשוני של התעניינות ברכישת שרות או מוצר
  • Topsy ו- Social mention – מנועי חיפוש חברתיים שמאפשרים להגדיל את המשובים החיוביים על החברה באמצעות איתור משובים חיוביים ושליליים במנועים חברתיים אלה ותגובה הולמת.

 מידע נוסף בפוסט

Portico – למעלה מ- 90 הוצאות לאור אוניברסיטאיות משתמשות בשירותי portico לשימור ספרים דיגיטליים

בזמנו כתבתי פוסט על בעיית הארכוב והשימור של אוספים אלקטרוניים ועל  השירות של Portico    בתחום זה.

עם הגידול באוספים האלקטרוניים מתעוררות שתי בעיות עיקריות:
א. בעיית ה- Perpetual access – כיצד להבטיח גישה קבועה לארכיב. בעוד שבמדיה המודפסת יש לנו תמיד גישה לארכיב של החומרים עליהם היינו מנויים הרי במדיה האלקטרונית הדבר אינו מובן מאליו. כך למשל, במקרה של ביטול מנוי לכתב-עת אלקטרוני מסוים קיים חשש שלא תהיה עוד גישה לגיליונות קודמים של כתב העת, עליהם היינו מנויים.

ב. בעיית ה- Long-term Preservation – כיצד להבטיח את הגישה לחומרים האלקטרוניים לדורות הבאים. במדיה האלקטרונית שינויים טכנולוגיים עלולים ליצור מצב שקבצים בפורמטים שונים שקריאים היום, עקב שינויים טכנולוגיים לא יהיו קריאים בעתיד

Portico מספק  שירות ארכיב (dark archive) קבוע של צד שלישי לכתבי עת, ספרים ושאר חומרים דיגיטליים.

במסגרת שירות זה  מתאפשרת גישה קבועה לארכיב רק בעת הצורך והדגש הוא על שימור לטווח רחוק. מבחינה טכנית על פי פתרון זה נשמרים בארכיב הקבצים המקוריים doc, xml – וכו' ופעולות הקשורות לשימור לטווח רחוק כגון הגירת קבצים בטוחה.

בזמנו בעת כתיבת הפוסט מספר המו"לים שהשתמשו בשירות זה היה קטן. כיום מספר המו"לים שמשתמשים בשירות גדל. על פי מה שנכתב באתר למעלה מ- 90 הוצאות לאור אוניברסיטאיות ב- 6 מדינות משתמשו בשירותי השימור של Portico  ביניהן ההוצאה לאור של אוניברסיטת קיימברידג', Books at JSTOR,   UPCC Collections, וההוצאה לאור של אוניברסיטת אוקספורד.

הספריות  הולכות בעקבות ההוצאות לאור ולמעלה משני שליש ספריות אוניברסיטאיות במוסדות של ההוצאות לאור האוניברסיטאיות שמשתמשות בשירותי Portico  משתמשות אף הן בשירותים אלו.

שירות שימור  הספרים האלקטרוניים של Portico כולל למעלה מ- 170000 כותרים מיועדים לשימור. באתר מפורטים המקרים שמשמשים כטריגר לגישה  לחומרים.כאשר מתקיים טריגר  לגישה לספרים האלקטרוניים הם נגישים לכלל השותפים בשירות שימור הספרים.

למידע נוסף בנושא

SpringerOpen וספרים בגישה פתוחה

בזמנו כתבתי  פוסט על השקתה של  SpringerOpen  ביוני  2010  – פלטפורמה  לכתבי עת חופשייים שכוללת את כל התחומים של STM .  מאז המערכת התרחבה. היא כוללת היום כ- 100 כתבי עת בגישה חופשית בכל התחומים. לאור ההצלחה והדרישה לחומרים בגישה פתוחה,    באוגוסט 2012   הוחלט להרחיב את המערכת  גם לספרים  בגישה פתוחה. המערכת מציעה למחברים בכל תחומי המדעים את האופציה להוציא לאור ספרים בגישה פתוחה. איכות הספרים מובטחת שכן כולם עוברים תהליך שיפוט  – pee review.

זכויות היוצרים נשמרות למחברים  במסגרת הרישיון  Creative Commons Non-Commercial -CC BY-NC.  על פי רישיון זה אפשר למטרות שאינן מסחריות לעשות שימוש חוזר בספרים תוך ייחוס העבודה למחבר .  ההוצאה לאור של הספרים היא על פי מודל article-processing charge-  APC  על פיו מחברים נדרשים לשלם עבור  ההוצאה לאור תשלום  בראשית התהליך. מחברים  שהמוסדות   שלהם  חברים ב- SpringerOpen  זוכים להנחה של 15%. כיום יש ל- Springer Open   426 חברים מ- 50 מדינות ובתוכם גם מכון ויצמן שלנו.

הספרים נגישים דרך SpringerLink  ומופיעים גם במדריך לספרים בגישה פתוחה  DOAB . הם נכללים אוטומטית גם ב-  Springer's eBook Collections  ובכך מובטחת  להם נראות מכסימלית.  כיום יש  9 ספרים כאלה  והמערכת רק בראשית דרכה. מידע נוסף למחברים אפשר למצוא בדף השאלות הנפוצות באתר.

אוניברסיטת קורנל – הארכיון הגדול של קולות בטבע פתוח לציבור

ספריית  Macaulay  שבמעבדה לאוֹרְנִיתוֹלוֹגְיָה (חקר העופות) באוניברסיטת קורנל  הודיעה ב-17 לינואר 2013 על השלמת הדיגיטציה של ארכיון ההקלטות האנלוגיות של קולות בטבע  שלה . האוסף  מאז 1929  נמצא היום בפורמט דיגיטלי בפורמט של קובצי אודיו ווידאו ופתוח כולו לציבור הרחב  בכתובת:  www.MacaulayLibrary.org . כבר ב- 2006  האוסף נפתח לציבור הרחב  . מאז האוסף גדל והוא כולל היום 150000 הקלטות אודיו של כ- 9000 מינים. הדגש הוא על קולות של ציפורים אבל הוא כולל גם קולות של פילים, צפרדעים, לויתנים, פרימטים  ועוד.

 האוסף הוא אוסף מחקרי ומהווה מקור טוב  למחקר הוראה  ולמידה על התנהגות בעלי חיים. עתה  לאחר השלמת הדיגיטציה של אוסף ההקלטות האנלוגיות  הדגש הוא על הוספת חומרים חדשים לאוסף מחובבנים ואנשי מקצוע ברחבי העולם .

 באתר יש מנוע חיפוש בו  אפשר לחפש הקלטות של קולות על פי מינים. הכוונה היא  לפתח בעתיד  את יכולות החיפוש באתר ולפתח גם כלים שיאפשרו העלאת חומרים ישירות לארכיון .

 לאתר

דוח CLIR – "תכנון השתתפותי" בספריות אקדמיות -שיטות , ממצאים ויישומים

דוח מעניין של  CLIR –  Council on Library and Information Resources  בשם :

"Participatory Design in Academic Libraries Methods, Findings, and Implementations"

התפרסם באוקטובר 2012. הדוח משתרע על פני  92 עמודים והוא נכתב על ידי ספרנים ומומחים  בטכנולוגיות מידע מ- 12 אוניברסיטאות ומכללות בארה"ב ומתאר פרויקטים שונים בספריות אקדמיות:  חללים בספריות, שירותים וכלים שבתכנונם השתתפו באופן פעיל המשתמשים של אותם פרויקטים.

 פרויקטים אלה נעשו תוך אימוץ גישת ה"תכנון ההשתתפותי"  – על פיה הקמת חללים, שירותים וכלים  מתבצעת תוך השתתפות פעילה ברעיונות ובתכנון  של האנשים שנועדו להשתמש בהם.  במקרה של ספריות מדובר ביצירת דרך לשתף את הסגל והסטודנטים לתרום מהידע הספציפי שלהם לתהליך. .

הידע הספציפי במקרה זה הוא מידע על  הפעילות והצרכים שלהם. בעזרת מידע כזה  ארכיטקטים ומפתחי תוכנה  יוכלו לפתח מוצרים שיתמכו בצרכים של המשתמשים ובכך  לתרום באופן יעיל לפעילות האקדמית.

 התקשורת בין המשתמשים ואנשי המקצוע  שבונים חללים, מעצבים שירותים ומפתחים תוכנות לצורך הבנת הצרכים ואיסוף המידע על צורכי המשתמשים  נעשתה באמצעות ראיונות, סדנאות, ופעילות שכללה שימוש במגוון אמצעים  כגון מפות, שרטוטים וכו'

 בפעילויות אלה נאסף מידע על העבודה המעשית של הסגל, הסטודנטים, סגל הספריות והצרכים של כל משתמשי החללים, השירותים והכלים  השונים.

 הדוח מתמקד בעיקר בשיטות השונות לאיסוף מידע מהמשתמשים  לבחינת הצרכים שלהם, הממצאים והפקת לקחים לשיפור השירות והתאמתו לצרכים ויישומם .

 מטרת הדוח לעודד פרויקטים דומים נוספים דומים ברוח של שיתוף מגוון רחב של  "מומחים"  בפיתוח חללים, שירותים וטכנולוגיות   שיוכלו להפוך את העבודה בספרייה  לאפקטיבית יותר .

 המידע הרב שמתואר בדוח על שיטות איסוף המידע על צורכי המשתמשים והלקחים והמסקנות יוכלו להיות לספריות אחרות לעזר.

 לדוח

מנוע החיפוש בינג וחיפוש חברתי

חיפוש במנועי חיפוש מאחזר מידע  רלוונטי למשתמש אבל לעתים  המשתמש זקוק לאנשים שהוא בוטח בהם כדי  לקבל החלטות .  תובנה זו  עומדת מאחורי העדכונים האחרונים עליהם הודיע  בינג ב- 17 לינואר 2013  – שילוב מידע רב יותר  בסרגל צדדי מהתכנים של  החברים בפייסבוק  – כולל מידע מסטטוסים, עדכונים, קישורים משותפים, הערות ותמונות .  שילוב זה של מידע חברתי החל ביוני 2012  . אז המידע  התבסס על ה- likes , תמונות ומידע מהפרופיל.  בעדכון האחרון המידע כולל גם עדכוני סטטוס, קישורים משותפים והערות.

מידע חברתי זה מעשיר את תוצאות החיפוש. כך למשל אם מתכננים טיול לניו-יורק כאשר משתמשים בבינג מקבלים לא רק מידע על העיר  אלא מידע מחברים בפייסבוק שחיים בעיר או ביקרו בעיר זאת בנוסף לדעות מומחים מטוויטר, foursquare,  , quora ,  Klout , Google+    ועוד.

על פי מה שנכתב בהודעה בינג מכבד את הפרטיות  של החברים על פי ההגדרות שלהם בפייסבוק.

חיפוש  במידע החברתי  כרוך בהתחברות לפייסבוק  (מתוך המסך של בינג בגרסה של ארה"ב ).

עדכון זה   הוא במסגרת המגמה  המתגברת של חיפושים  חברתיים  כפי שבאה לידי ביטוי במנועים ייעודיים  כגון  Trove  ומאפיינים חדשים במנוע החיפוש של  פייסבוק

להודעה

Open access.net – פורטל לגישה פתוחה

בפוסט קודם כתבתי על  GOAP – Global Open Access Portal – יוזמה של אונסק"ו פורטל בנושא הגישה הפתוחה שמספק  מידע על מצב התנועה בעולם כולו.

יוזמה נוספת דומה היא הפלטפורמה Open access.net.   Open access.net  היא פלטפורמה שנוסדה על ידי מספר אוניברסיטאות במדינות דוברות גרמנית שמטרתה להוות מקור למידע בנושא הגישה הפתוחה ופורום לדיונים  ולשיתוף ניסיונות בנושא.

בפורטל זה יש מידע כללי על הגישה הפתוחה, סקירה על כלים  לחיפוש חומרים בגישה פתוחה, מידע על מאגרים מוסדיים וכתבי עת בגישה פתוחה על פי תחום מחקר, שאלות נפוצות, בלוגים וקישורים לספרות בנושא הגישה הפתוחה.

 לפורטל יש שני מנשקים: באנגלית ובגרמנית.

Graph Search – מנוע חיפוש חברתי חדש בפייסבוק

Graph Search  שירות חדש בפייסבוק עליו הודיע השבוע Mark Zuckerberg  –  אמור לספק אופציות  חיפוש נוספות  ולעודד משתמשים לשתף יותר

 Graph search   יאפשר למשתמשים להקליד בנוסף לשם בודד או קבוצה כפי שקיים היום גם שאילתה מורכבת יותר בשפה טבעית כגון :

"Friends who like Star Wars"

"Mexican restaurants in Palo Alto my friends have been to"

או "Photos of my friends in New York"

 והתוצאה לא קישורים בהם ימצאו התשובות  אלא תשובה ישירה :  רשימה של חברים שאוהבים את הסרט Star Wars  או שורה של מסעדות שעונות על השאלה או תמונה של החברים בניו-יורק.  התוצאות יוצגו ע פי מידת החשיבות שלהן כך למשל מסעדה עם מספר גבוה יותר של  "like"   תופיע בראש הרשימה.

 פיתוח המנוע החל כבר באביב 2011 . גרסה ביתא של המנוע הושקה במחצית ינואר 2013 כאשר הוא  נמצא עדיין בשלביו הראשונים.  כיום מנוע חיפוש זה מסוגל לטפל רק בשאילתות שקשורות לאנשים, תמונות, מקומות ותחומי עניין ופתוח למספר מוגבל של משתמשים. התוצאות לקוחות מתוך  הנתונים של פייסבוק שכן המנוע  אינו  מנוע חיפוש וובי שסורק את הווב אלא מנוע שמאנדקס את הנתונים מפייסבוק, על פי דברי האחראים ייקח עוד זמן רב  כדי לאנדקס את המפה השלמה של הגרף.

 מכול מקום  מנוע חיפוש מסוג זה מרמז על הכיוון העתידי של  החיפוש.

OpenEdition – הפורטל לעידוד הוצאה לאור אקדמית בגישה פתוחה ממשיך להתפתח

OpenEdition  הוא פורטל שמציע כיום לקהילה האקדמית 3 פלטפורמות  במדעי החברה והרוח :  Revues.org  לכתבי עת,  Calenda לאירועים  ו- Hypotheses- לבלוגים מחקריים אקדמיים.

Revues.org  שנוסדה  ב- 1999  כוללת היום למעלה מ- 350 כתבי עת ו- 75000  מאמרים בגישה פתוחה. Calenda שנוסדה בשנת 2000 פרסמה עד כה 20000 הודעות על אירועים בתחום מדעי הרותח והחברה,  Hypotheses שנוסדה בשנת 2008  מארחת כיום למעלה מ- 500 בלוגים מחקריים  שכוללים 350000  פוסטים  בתחומי המחקר במדעי הרוח והחברה.

בתכנון פלטפורמה חדשה  OpenEdition books  שתכלול בשלב ראשון כ- 1000 ספרים בכל תחומי המחקר במדעי הרוח והחברה  כאשר המטרה היא להגיע עד סוף 2020  ל- 16000 ספרים.

מטרתו של הפורטל שכולל עשרות אלפים של  פריטי מידע מדעיים בגישה פתוחה לעודד הוצאה לאור אקדמית בגישה פתוחה.

במסגרת זו מוצע  Freemium   OpenEdition   מודל כלכלי   חדש בתחום ההוצאה לאור בגישה פתוחה  בעל אופי היברידי.  מודל זה משלב גישה פתוחה למידע ושירותים נוספים בתשלום שהרווחים מהם יושקעו בסופו של דבר  בפיתוח  הוצאה לאור בגישה פתוחה.

ספריות שיהיו מנויות על Freemium   OpenEdition  יוכלו ליהנות בנוסף לגישה הפתוחה לקובצי html   גם לגישה חופשית והורדה של  קובצי pdf  ו- ePub  של מאמרים מכתבי עת שאמצו את המודל ולמגוון שירותים נוספים כגון: הדרכה ותמיכה, ,שילוב אוטומטי של הרשומות במערכות השונות לניהול האוספים,  סטטיסטיקות של שימוש, מידע על עדכונים ופיתוח הפלטפורמות וחברות בוועדת משתמשי  OpenEdition .

לפורטל

מגמות בניידות אקדמית במישור הבינלאומי

מחקר שהתפרסם לאחרונה בדק מגמות בניידות מדעית ושיתוף פעולה בין חוקרים  במישור הבינלאומי.

המחקר של חוקרים מ- Elsevier התבסס על נתוני Scopus   בשנים 2000-2012 .קבוצת המחקר כללה 100830 מחברים מ- 17 מדינות ביניהן מדינות מתפתחות ומפותחות.

 נמצא שבמספר מדינות כגון איראן, מלזיה ותיאלנד יש שיעורים גבוהים של הגירה  זמנית , כלומר אנשי המדע שבים למולדתם לאחר תקופת שהייה בארצות אחרות.  לעומת זאת ההגירה מגרמניה, הודו, יפן וארה"ב היא יותר קבועה באופייה. במדינות כגון אוסטרליה ברזיל וסין נמצא יותר איזון בין ההגירה הזמנית והקבועה.

 בארה"ב ובסין נמצאו שיעורים נמוכים של הגירה קבועה, ושתי המדינות משמשות יעדים חשובים לחוקרים מחו"ל. שיעורי הגירה גבוהים לארה"ב נמצאו במדינות: אוסטרליה, ברזיל, קנדה, סין, הודו ואנגליה. שיעורי הגירה גבוהים לסין נמצאו במדינות אוסטרליה , קנדה, יפן סינגפור דרום קוריאה טיוואן  וארה"ב.

 המחקר מצא עוד שתופעות הניידות והמחברים השותפים הן שתי תופעות שונות שמונעות על ידי גורמים שונים.

 כך למשל נמצא ששפה משותפת וקרבה גיאוגרפית הם גורמים שמשפיעים על שיעורי הניידות יותר מאשר על תופעת המחברים השותפים.  כמו כן נמצא שמתחים פוליטיים משפיעים פחות על הניידות מאשר על שיתוף הפעולה בין מחברים.

 למחקר המלא

Figshare ושיתוף מידע מחקרי

Figshare  – הוא שירות שמאפשר לחוקרים לפרסם את תוצאות המחקרים שלהם בקלות באופן שמאפשר שיתוף, ציטוט וגילוי. השירות תומך בפורמטים רבים כולל קובצי וידיאו

השירות  משתמש ברישיון creative Commons. השטח הציבורי שמוקצה למשתמש אינו מוגבל. השטח לשימוש אישי פרטי הוא 1GB.

לאחר הרשמה חופשית באתר אפשר להעלות קבצים מסוגים שונים במגבלה של  250  MB  לקובץ . אפשר לדפדף באתר בכל המאגר או על פי קטגוריות נושאיות: אסטרונומיה, ביולוגיה, כימיה , מדעי המחשב, מדעי האדמה, הנדסה, מדעי הרוח, מתמטיקה, פיסיקה , פסיכולוגיה ,אפשר לדפדף בפריטי המידע על פי מידת העדכון, הצפייה והשיתוף.  אפשר להגביל את החיפוש על פי סוג מסמך ולמיין את הצגת פריטי המידע על פי מידת עדכניות, שיתוף וצפייה.

אפשר גם לחפש באתר בחיפוש בסיסי ומתקדם. בחיפוש המתקדם קיימת אופציה לחפש על פי סוג פריט, להגביל על פי תאריך ולבחור למיין את  תוצאות החיפוש על פי העדכני, המצוטט, המשותף או הנצפה ביותר

בתוצאות החיפוש מקבלים כותר, מחבר, סוג מסמך ותאריך.

לאתר

ScienceWatch.com ומגמות בולטות במחקר המדעי

Thomson Reuters   השיק מחדש ב-13 בדצמבר  2012  את ScienceWatch.com  מקור מידע חופשי שכולל מידע על מגמות במחקר המדעי בהסתמך על נתונים ביבליומטריים.

מאז 1989 האתר סיפק לקהילה האקדמית ולאנשי מדיה מקצועיים נתונים על אנשים, מקומות ונושאים בחזית המדע. בדמותו החדשה  הוא  יספק  חווית משתמש מותאמת אישית.

האתר המחודש  כולל מערכת תיוג חדשה לשיפור והתאמה אישית של תוצאות החיפוש . הוא מסתמך על נתונים מ- Web of Knowledge  וכולל  את מרבית המקורות החופשיים הפופולריים של Thomson Reuters   כולל  Global Research Reports , Citation Laureats -תחזיות על זוכי פרס נובל,  ו- Sci-Bytes – מבט קרוב על נושאי מחקר ואנשי מדע  בולטים.

מאפיינים נוספים באתר הם דעות ופרשנות של מומחים בנושאים  שנמצאים בחזית המדע.

מנשק חדש זה של ScienceWatch.com   יסייע למשתמשיו בקבלת החלטות  וישמש מקור בעל ערך לאנשי תקשורת  שיוכלו להתוודע דרכו למגמות בולטות במחקר המדעי

 לאתר

להודעה על השקתו של האתר