מֵעֵבֶר ל- Pubmed – כלים אלטרנטיביים חכמים לחיפוש חומר ביו-רפואי

בעשור האחרון  השילוב של התפתחות  טכנולוגית  והיכולת המחקרית ליצור מידע  בתחום הביו-רפואי  היו אחראים לגידול מואץ בספרות הביו-רפואית ויחד עימו לקשיים באיתור מידע רלוונטי.

 המרכז הלאומי לביוטכנולוגיה בארה"ב    NCBI  מכניס מדי פעם שינויים בשירות הוובי Pubmed  במטרה להשביחו.  במקביל גם גופים אחרים אקדמיים ומסחריים מפתחים כלים ושירותים תוך שימוש בטכנולוגיות סמנטיות מתקדמות וכריית טקסט  במטרה לשפר את אִחְזוּר המידע הביו-רפואי  ואת  חווית החיפוש ב- Pubmed .

 על מספר כלים כאלה  שמושתתים על טכנולוגיה סמנטית  כגון  Quertle , MEDIE  ו-BioLit     כבר כתבתי  בעבר בבלוג.  ב- 2011  התפרסמה רשימה של 28 כלים כאלה. הרשימה כוללת   תיאור כל אחד מהכלים ומאפייניו כולל ההיבט הטכנולוגי ויתרונות החיפוש בו בהשוואה ל-Pubmed . .

כיום מספרם של כלים אלה גדל. רשימה מעודכנת מפברואר  2012  של  37 כלים כאלה אפשר למצוא באתר ייעודי שהוקם במטרה לרכזם במקום אחד, לאפשר מעקב אחר החידושים בתחום  ובכך להקל על המשתמש את איתור המידע  הרלוונטי לו.

 העברת עכבר מעל כל אחד מיישומים אלה פותחת חלון pop up עם מידע כללי על המאגר וכל מאגר ברשימה מקושר ישירות לאתר שלו . כמו כן בצד ימין בדף  אפשר לסנן את המאגרים על פי מאפיינים שלהם ומטרות החיפוש. באתר יש טופס שמאפשר למשתמשים לדווח על כלים נוספים דומים.

 לרשימה המלאה של כלי החיפוש  

Q-Sensei Scholar – מנוע חיפוש מדעי

   בזמנו  כאשר מנוע החיפוש המדעי -Sensei -Q היה עדיין   בשלב ביתא  כתבתי עליו פוסט בבלוג.

מאז חלו שינויים  במנוע  ששינה גם את שמו ל- Q-Sensei  Scholar  .  מנוע חיפוש זה  הוא שירות חופשי שמאפשר היום לחפש בלמעלה מ- 40 מיליון ספרים ומאמרים אקדמיים מספריית הקונגרס, הספרייה הרפואית הלאומיתarXivIngentaConnect , ו- RePEC –  Research Papers in Economics .

באופן זה הוא מהווה נקודת גישה אחת לחומרים  בתחומי מחקר  מגוונים: מדעי הרוח, מדעי החברה, רפואה ומדעים מדויקים.

Q-Sensei  Scholar יוצר באופן דינמי אשכולות מתוצאות החיפוש ובכך מאפשר  לעדן את תוצאות החיפוש על פי סוג מסמך, מילת מפתח, שנה, מחבר, כתב-עת, מו"ל, שפה ומקור.

מאפיין זה שלרוב לא קיים במנועי חיפוש מדעיים אחרים בווב משווה לו אופי של מאגר מידע   ובכך הוא יכול להוות מקור בעל ערך מוסף לחומר מדעי.

 למנוע החיפוש

גידול דרמטי במשאבי הגישה הפתוחה – דוח מ- 12 בדצמבר 2012

 החל משנת 2005 מתפרסמים כל שנה מדי רבעון ( מרץ, יוני, ספטמבר ודצמבר) נתונים, ניתוח ופרשנות על הגידול במשאבי הגישה הפתוחה ב- The Imaginary Journal of Poetic Economics בסדרה Dramatic Growth of Open Access Series

להלן מבחר נתונים  מדו"ח 12 בדצמבר 2012 :

ב- Directory of Open Access Journals   יש   8461   כתבי עת .קצב גידול של  3 כותרים ביום

ב-  Electronic Journals Library     יש 37,609 כתבי עת  . קצב גידול של 15 כתבי עת ביום

ב- OpenDOAR  יש 2,236  מאגרים מוסדיים ונושאיים.  קצב גידול של 1.5 בשבוע.

.Bielefeld Academic Search Engine  – BASE מחפש ב- 40 מיליון מסמכים. קצב גידול של 17,000 מסמכים ביום

ב- Directory of Open Access Books  יש 1,255   ספרים

ב- Social Sciences Research Network יש  370,230  מאמרים בטקסט מלא . קצב גידול של 131 מאמרים ביום

גידול משמעותי נרשם גם במאגרי מידע פתוחים נושאיים:

PubMedCentral, arXiv, , ו- E-LIS

לדו"ח המלא

Citedin – כלי לבדיקת ציטוטים

בהרבה מקרים מאמרים מצוטטים  מסייעים באיתור מאמרים וחומר רלוונטי נוסף. בעולם הווב 2.0 פעמים רבות החומר מצוטט גם בבלוגים , בוויקיפדיה ושאר אתרים חברתיים

 Citedin הוא כלי מחקר שמשלב מאגר מידע בר חיפוש ושירות וובי חינמי לחיפוש ציטוטים בספרות, מאגרי מידע ביורפואיים, בלוגים, ספרים וויקי .

 3 סוגי מקורות נכללים ב- Citedin :

  • מקורות עם שירותי ווב  או API    כגון: Wikipedia, Google Books, Google Blog, Connorea שיש להם את הפונקציונליות  לחפש במספרי המערכת של Pubmed.
  • מאגרי מידע
  • מידע משלים למחקרים שפורסמו – מוספים   עם סטים של מספרי Pubmed identifiers

 באתר יש רשימה פרטנית של מקורות המידע  המידע שכלולים ב-  Citedin. המלצות למקורות נוספים על ידי משתמשים מתקבלים בברכה.

 השירות הוא של המחלקה לביואינפורמטיקה של אוניברסיטת מסצ'וסטס  ופיתוחו נעשה במסגרת של פרויקט לכריית טקסט שמומן על ידי NBIC –  Netherlands Bioinformatics Consortium

 אפשר לחפש על פי  מספר Pubmed Identifier  ואפשר לחפש על פי מילת חיפוש כלשהי ותוצאות החיפוש שמתקבלת היא רשימת מאמרים וליד כל אחד היכן צוטט ברשת.

NMC Horizon Project Short List 2013 – מהן הטכנולוגיות והמגמות העתידיות שישפיעו על ההוראה והמחקר

  Horizon Project הוא פרויקט מחקר איכותני ששם לו למטרה לזהות ולתאר מגמות/ טכנולוגיות שתהיה להן השפעה גדולה ביותר על החינוך, ההוראה והמחקר. הדוח המלא מתפרסם מאז 2002 מדי שנה בחודש פברואר. דוח מקוצר  לשנת 2013 – Horizon Project  Short List 2013   NMC  התפרסם לאחרונה.

הדוח מתאר מגמות /טכנולוגיות  שתעצבנה את אופן העבודה באקדמיה בשלושה טווחי זמן – שנה, שנתיים-שלוש ו4-5 שנים.

על פי הערכות הדוח, ארבע  הטכנולוגיות/מגמות  שתזכינה למעמד דומיננטי בטווח הקרוב של שנה הן:

  • Flipped Classroom – מודל למידה שמארגן מחדש את חלוקת הזמן בכיתה ומחוצה לה באופן שארגון הלימודים עובר מהמרצים לסטודנטים והמרצה הופך למנחה שמתאים עצמו לצורכי הסטודנטים. . על פי מודל זה זמן הלימודים בכיתה מוקדש ללימוד אקטיבי יותר מבוסס פרויקטים שבהם הסטודנטים לומדים יחדיו. .
  • Massively Open Online Courses – MOOC  –  קורסים חופשיים ללא תשלום שפתוחים , בניגוד לקורסים מסורתיים,   למספר רב של משתתפים.
  • אפליקציות לנייד
  • ומחשבי לוח

ארבע הטכנולוגיות שתזכינה למעמד דומיננטי בטווח של 4 שנים הן:

  • Augmented reality מציאות רבודה – טכנולוגיה שמצרפת לעולם האמיתי מידע וירטואלי – תוספת של תוכן ממוחשב לשדה הראיה שלנו, שמוסיף לנו מידע על מה שאנחנו רואים בעין. על פיה באמצעות אביזר כלשהו על העיניים /אוזניים ניתן יהיה "להוסיף" למציאות שאנו רואים דברים נוספים רלוונטיים למה שאנו רואים.טכנולוגיה דינמית זו מאפשרת דרכי הוראה ויזואליים ואינטראקטיביים.
  • למידה מבוססת משחק
  • אינטרנט של אובייקטים- שמהווה את המהפכה האחרונה בתחום האובייקטים החכמים. הכוונה לתקשורת מקוונת בה אובייקטים מסביבנו מתויגים . מדובר על קטגוריה של מכשירים זעירים או שיטות שיאפשרו לתייג באופן ייחודי כל אובייקט כולל זיהוי ומידע על האובייקט – כגון גיל, טמפרטורה וכו' . על פי הפרוטוקול החדש של האינטרנט, לאובייקטים אלה תהיה כתובת IP שתאפשר גישה ,זמינות מידע ומעקב אחר האובייקטים מכל מקום
  • וניתוח למידה – מתייחס לאינטרפרטציה של מידע שנוצר ונאסף על ידי סטודנטים לצורך הערכת ההתקדמות האקדמית ותחזיות לעתיד. תחום מתפתח שיאפשר ניתוח נתונים באמצעות טכנולוגיות מתקדמות למען הבנה טובה יותר של תהליכי הלמידה וההוראה כדי לאפשר להתאים טוב יותר את ההוראה לצרכים האינדיבידואליים של הסטודנטים

ארבע הטכנולוגיות שתזכינה למעמד דומיננטי בטווח של 4-5 שנים הן:

  • הדפסת תלת מימד
  • מסכים  גמישים – מסכי OLED
  • דור שני של בטריות
  • טכנולוגיה ברת לבוש כגון משקפיים, תכשיטים  וכו' שימלאו פונקציות שונות בעלות אופי טכנולוגי.

כל אחת מהטכנולוגיה נסקרה במספר היבטים בהקשר החינוכי :הרלוונטיות ללמידה , הוראה ומחקר , וההיבט הפרקטי – ויישומי הטכנולוגיה בפועל.

לדו"ח

שנת 2012 והגישה הפתוחה – MOOC וספרים אלקטרוניים בגישה פתוחה – מגמות בולטות

אין ספק ש-   MOOC  –  Massive Open Online Courses  היא המגמה  החשובה והמדוברת ביותר בטכנולוגית החינוך השנה.  שני מאפיינים עיקריים של MOOC     הם : הקורסים הם חופשיים ללא תשלום והם פתוחים , בניגוד לקורסים מסורתיים,   למספר רב של משתתפים.

 ציוני דרך  לתופעה זו במהלך שנת  2012  אפשר למצוא בכתבה מעניינת ואינפורמטיבית בנושא, שעוסקת גם בהיבט ההיסטורי , הטכנולוגי,  הפדגוגי,  והדמוגרפי של התופעה .

 השנה החלה בהשקתה של הפלטפורמה  UDACITY  בחודש ינואר 2012, בפברואר היינו עדים ליוזמת MITx , ובחודשים הבאים של השנה ליזמות נוספות  כגון  : CourseraEdXMRUniversity  ולהצטרפותם של מוסדות אקדמיים נוספים ליזמות הקיימות.

 מגמה בולטת נוספת שהיינו עדים לה בשנה החולפת היא ספרים אלקטרוניים בגישה פתוחה.בכתבה מקיפה בנושא אפשר למצוא מידע על מודלים עסקיים  ויזמות חדשות   ומתפתחות בנושא.

 בין היזמות שראויות לציון ושהוזכרו כבר בעבר בבלוג הן:  OAPEN –  יוזמה משותפת באירופה לפיתוח מודל לספרים אקדמיים ב"גישה פתוחה" בתחום מדעי הרוח והחברה. DOAB     –   פלטפורמה חדשה שהושקה ב- 12 באפריל 2012 ושמה לה למטרה לרכז ספרים בגישה פתוחה כדי להגדיל את הנראות שלהם.

יזמות נוספות לעידוד ההוצאה לאור בגישה פתוחה אפשר למצוא גם בפלטפורמות חדשות  ייעודיות להוצאה לאור של כתבי עת בגישה פתוחה כגון : Scholastica

Quest – מנוע חיפוש ייעודי למשפטים

hQuest  הוא  מנוע חיפוש ייעודי  לתחום המשפטים. נבנה על ידי Law.com .  מנוע החיפוש  מחפש בשתי קטגוריות עיקריות של  מקורות מידע:

  • Law.net network – אתרים ברשת Law.net שכוללים מידע מפרסומים ומקורות מידע של ALM Media  כגון:  The National Law Journal, American Lawer
  • Legal Web  – אתרים שכוללים בנוסף לאתרי Law.net    גם מאות נוספים של אתרי ווב ייעודיים לתחום כולל בלוגים, עיתונים ומקורות מידע משפטיים נוספים .

  יש אפשרות להגבלת החיפוש מראש רק  לאתרים ברשת Law.net  .

 בתוצאות החיפוש אפשר לעדן את תוצאות השאילתה על פי אשכולות שונים:  תאריך, מקור, קטגוריות נושאיות, וסוג מקור . האשכולות משתנים בהתאם לתוצאות השאילתה.

 למנוע החיפוש

STELLA 2012 – Science, Technology, and Engineering Library Leaders in Action

מפגש STELLA          התקיים  השנה ב- Brooklyn College Library  בנובמבר 9-10  2012 והשתתפו בארגון גם נציגים מאוניברסיטאות נוספות בארה"ב

במפגש שנערך כבעבר בסגנון של  “unconference-style”   נטלו חלק ספרנים ומידענים בכירים, חוקרים  ו"מכורים"  אחרים לנושא המידע  ונערכו בו דיונים במגוון נושאים מעניינים שמעסיקים את הספריות.

 באתר אפשר למצוא את סיכומי הדברים ודעות שהושמעו  בנושאים השונים:

ספרים אלקטרוניים ומודל ה- PDA ,  גישה פתוחה ותקשורת מדעית ,   שימוש   בתוכנות ביבליוגרפיות,  כתבי עת , ביבליומטריקה ומדדים חדשים להערכה מדעית, עתיד הספריות ועוד.

סיכומי דברים מעניינים אלה בנושאים השונים שפכו אור על ההתנסות של הספריות  עם תוכנות, כלים ומודלים ספרניים,  מהווים מקור טוב למידע  ויכולים  לסייע לספריות אחרות  בקבלת החלטות  שנוגעות באותם נושאים. .

שירות השאלת טכנולוגיות בספרייה למדעי החברה ולניהול

הספרייה למדעי החברה ולניהול מרחיבה את שירותיה ומציעה מגוון טכנולוגיות להשאלה: טאבלטים, מחשבים ניידים, קוראי ספרים אלקטרוניים, נגן DVD נייד, מחשבונים פיננסיים ומקלדות   USB.
כל אחת מהטכנולוגיות המוצעות להשאלה מרחיבה את סל שירותי הספרייה ומאפשרת נגישות מגוונת יותר למשאבי הספרייה.

אנו בודקים עתה טכנולוגיות נוספות לרכישה ונשמח לשמוע מכם במה אתם מעוניינים?

ארכיטקטורה בספריות – 2012

בימים אלה  בהם אנו עסוקים בפרויקטים של שיפוצים בספריות להתאמתם לצרכים המשתנים  של המשתמשים , מעניין  לדעת  אילו פרויקטים נעשו בספריות ב- 2012  בארה"ב .

 בכתבה  ב- Library Journal  מסוף נובמבר 2012 בשם :

Year in Architecture 2012: Waves of the Future    אפשר למצוא מידע על 107 פרויקטים בספריות ציבוריות  ו –  19 פרויקטים  בספריות אקדמיות שבוצעו בתקופה 1 ליולי 2011 – 30 ליוני 2012 .

בכתבה יש קישורים למבחר תמונות  של הפרוייקטים השונים עם הסבר.  כמו כן אפשר למצוא נתונים גם על עלויות , מרחבים ושטחים שהוקצו למשאבים השונים  בפרויקטים בספריות אקדמיות .

WebCite ושימור מקורות אינטרנט אקדמיים

מחברים פעמים רבות מצטטים אתרי ווב ואובייקטים דיגטליים אחרים, שיכולים להיעלם בן לילה.

על פי מחקר שפורסם בכתב העת Science   שלושה עשר אחוזים  מאתרי האינטרנט שצוטטו  במאמרים אקדמיים לא פעילים  כעבור 27 חודשים.

בעיה נוספת היא שהאתרים המצוטטים יכולים להשתנות , כך שהקוראים יכולים לראות תכנים שונים מאלה שהמחבר המצטט ראה.

WebCite  שחברה ב- International Internet Preservation Consortium  באה לתת מענה למצב. WebCite  הינה מערכת לאירכוב  אתרים ודפי ווב או אובייקטים נוספים שנגישים בווב . המערכת מאפשרת למחברים, עורכים מולים של מאמרים מדעיים וספרים ושאר משתמשים להבטיח שחומרי הווב שצוטטו יישארו  בעתיד כמות שהם לקוראים.  היא מספקת כתובת משלה לחומרים שבארכיב , כתובת אותה אפשר להוסיף לפריט המידע  המצוטט . באופן זה הקורא יוכל תמיד להגיע למאמר אליו התכוון המחבר.

כיום מספר גדל והולך של מו"לים מבקשים מהמחברים כאשר הם מצטטים אתר ווב  לשמור את ה- URL    שלו במערכת כמו WebCite   כדי לאפשר לקוראים גישה ישירה לחומר המצוטט.

לכאורה מבחינות מסוימות ובעיקר התוצאה השירות דומה ל- internet archive אבל בשונה ממנו Webcite   הוא כלי שנועד במיוחד למחברים, קוראים , עורכים ומולים של חומר מדעי לשמר "on   demand  " באופן קבוע ציטוטים של מקורות אינטרנט ואקדמיים במיוחד.  ב- 2005  כתב עת ראשון הודיע על שימוש ב- WebCite באופן קבוע . היום כ- 100 כתבי עת משתמשים בו על בסיס קבוע.

לאתר