BioLit – מאגר מידע ביורפואי חדש – דוגמה לניצול טכנולוגיות מתקדמות לטיפול יעיל בספרות Open Access

לחוקרים היום יש מגוון מקורות מידע למחקר – מספר לא מבוטל של מאגרי מידע בנושא מסוים, ספרות ב-open access ומקורות נוספים, וחיפוש מידע מחייב לא אחת חיפוש מפרך במספר מקורות.

BioLIT הוא פרי של פרויקט בתחום הביורפואי אשר מנסה לנצל את היתרונות של ספרות ה-Open Access, טכנולוגיות מתקדמות של עיבוד טקסט ושימוש באונטולוגיות כדי להקל על עבודתם של החוקרים. המאגר כולל את כל המאמרים המחקריים מ- Pubmed Central (הארכיון הדיגיטלי החופשי של כתבי עת ביורפואיים) מתויגים עם מזהים (identifiers) ממאגרי מידע ביולוגים, ומונחים מאונטולוגיות בתחום הביולוגיה. בתוצאות החיפוש המשתמש מקבל את הטקסט המלא של המאמר כאשר המזהים ממאגרי המידע והמונחים מהאונטולוגיות, אשר מופיעים בטקסט, מוארים. לחיצה על המונח המואר מובילה לרשומה במאגר המידע המתאים או למונח באונטולוגיה עם קישורים נוספים קרובים וקשורים. באופן זה נעשה שילוב מוצלח של הספרות ב-open aceess עם מאגרי המידע במטרה להקל על מלאכתו של החוקר.

כל זה התאפשר בזכות תנועת ה-Open Acess אשר מתירה לבצע עיבודים נוספים על הטקסט  ושילובו במקורות אחרים, ובזכות טכנולוגיות וכלים של הווב הסמנטי.
מפתחי הפרוייקט מודים שהם אינם מומחים בשפה טבעית ושיש עדיין מקום לשיפורים טכנולוגיים בתחום כריית טקסט (כמו איתור קשרים בין המזהים של מאגרי המידע והמונחים בטקסט – טכנולוגיה שלא  יושמה בגרסה הנוכחית של המאגר) וקוראים לשיתוף פעולה  בגרסאות הבאות של המאגר.  גם בגרסתו הנוכחית המאגר חשוב בפני עצמו, אבל חשובים עוד יותר הרעיון והטכנולוגיה של שילוב ספרות חופשית ומאגרי מידע כדוגמה לטיפול יעיל בספרות ה-open access.
נקווה שזוהי רק סנונית ראשונה שבעקבותיה יבואו נוספות…

למאגר
למאמר בנושא – Nucleic Acids Research, 2008, Vol. 36, No. suppl_2 W385-W389
לשאלות נפוצות על המאגר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *