FindZebra – מנוע חיפוש ייעודי למחלות נדירות

FindZebra  הוא מנוע חיפוש ייעודי  לאבחון מחלות נדירות שפותח על ידי חוקרים ב-Technical University of Denmark  .  על פי מה שנכתב באתר קיימים כ- 7000 מחלות נדירות    שהוכרו ככאלו על ידי  ארגונים למחלות נדירות.  מנוע החיפוש מתמקד במקורות ייעודיים למחלות כאלה כגון: Online Mendelian  Inheritance in Man,  the Genetic and Rare Diseases Information Center,ו-   Orphanet וסורק נכון להיום למעלה מ- 31000 מאמרים שמתמקדים במחלות נדירות ומחלות גנטיות.  על פי מה   שמוצהר באתר  הוא מיועד בעיקר  לאנשי מקצוע במטרה לסייע להם באבחון מחלות קשות לאבחון, ומכאן גם שמו כפי שנכתב באתר:

The term "zebra" is a medical slang for a surprising diagnosis. Physicians are taught since medical school to concentrate on the more common diseases: "when you hear a gallop, you should think about a horse, not a zebra". FindZebra is designed to help in those cases when the equine turns out to be a zebra

לאתר

למידע נוסף

לכתבה בנושא

RSP ומאגרים מוסדיים באנגליה – תמונת מצב

RSP   –  The Repositories Support Project  הוא  יוזמה של JISC   – גוף שאחראי באנגליה על הטכנולוגיה הדיגיטלית למחקר וחינוך.  מטרתו של הפרויקט הוא לקדם את החזון של רשת אינטראופרבילית של מאגרים  מוסדיים למאמרי מחקר, חומרי למידה, ונתוני מחקר  באנגליה.

 למרות שישנם מוסדות שנמצאים בשלבים מתקדמים של הקמת מאגרים מוסדיים מנוהלים היטב  עדיין יש   מוסדות שחסרים  את הניסיון המשאבים והביטחון לקדם את הנושא ללא תמיכה ועידוד חיצוניים.

 לכן  למרות שקיימים עדיין תחומים מעניינים למחקר תיאורטי בתחום המאגרים המוסדיים המטרה העיקרית של RSP   היא לקדם את  נושא הקמת המאגרים המוסדיים על ידי הגשת תמיכה מעשית  בשלבים השונים של המאגרים עם דגש על עניינים אופרטיביים שקשורים להתקנה , יישום ופריסה של המאגרים המוסדיים.

 במסגרת הפרויקט נבנה  ויקי ייעודי שמטרתו לעודד מנהלי מארגים מוסדיים, ספקי תוכנה ואחרים שלשתף מידע וניסיון בכל הקשור למאגרים המוסדיים .  הוויקי כולל 3 מדורים עיקריים:

 מאגרים מוסדיים –  מנהלי מאגרים מוסדיים מתבקשים לספק מידע על המאגרים אותם הם מנהלים , חדשות על התפתחויות ויזמות מקומיות. לכל מוסד חינוכי שחפץ בכך מסופק דף וויקי משלו.  מדור זה כולל גם מידע על מוצרי תוכנה.

 פתרונות של מיקור חוץ – לא כל מוסד מעוניין להקים ולתחזק לבדו את המאגר המוסדי שלו . מדור זה מיועד לחברות ולארגונים שיעשו את העבודה על בסיס חוזי

 EThOS  –  מדור שמתאר את שירות התזות  של אנגליה, שמהווה נקודת גישה אחת לחוקרים מרחבי העולם לתזות  של המוסדות האקדמיים שחברים בשירות.

 במדור של המאגרים המוסדיים  אפשר למצוא את דפי הויקי של כל אחת מהספריות המשתתפות עם מידע על הניסיון שלה בהקמת המאגר. המידע כולל כתובת המאגר, תוכנה, כוח אדם, מדניות, תכנים ועוד.

כמו כן אפשר למצוא נתונים מסכמים מעניינים:  התפלגויות שימוש על פי תוכנות שבשימוש, נתונים על כוח אדם, מדיניות – האם המאגר כולל טקסט מלא או גם רשומות ביבליוגרפיות, האם קיימת מדיניות שמחייבת את החוקרים להפקיד את הפרסומים שלהם במאגר, סוגי פרסומים במאגר

בקרת איכות האם מקבלים רק חומר שפיט ?

מדיניות כלפי הפקדת תיזות

האחריות על המאגר בידי מי? האם המאגר משולב במערכות ניהול הידע  של האוניברסיטה ?

 להלן מקצת מהנתונים הבולטים:

 התוכנה הפופולרית ביותר לניהול המאגרים המוסדיים היא EPrints – 53.46%  משתמשים בתוכנה זו .

ביחס למדיניות הקשורה לתכנים של המאגר – טקסט מלא או גם רשומות ביבליוגרפיות – 76.1% תומכים במאגרים היברדיים של טקסט מלא ומידע-על.

 ב-43.8% מהמוסדות העלאת החומרים למאגרים המוסדיים היא חובה. ב- 76.4% מהמוסדות קיימת מדיניות של הפקדת תזות  והנתון המעניין –ב- 81.91%  מהמקרים הספריות הן האחראיות העיקריות על המאגרים המוסדיים.

 תמיד אפשר ללמוד מניסיונם של אחרים  ומבחינה זו ויקי זה עונה על המטרה.

 לנתונים נוספים

שרות לקוחות ברשתות חברתיות – הרצאתו של יואב פרידור יזם ומנכ"ל משותף של חברת Buzzilla

אתמול התקיימה בספרייה למדע"ח ולניהול הרצאה מרתקת של יואב פרידור, יזם ומנכ"ל משותף של חברת Buzzilla, בנושא שירות לקוחות ברשתות חברתיות.

אנשים מדברים באינטרנט כל הזמן. השיח הצרכני המתנהל ברשתות החברתיות כגון פייסבוק, טוויטר, פורומים שונים, יכול לסייע רבות לארגון במעקב אחר השיח אודותיו.

השיח במדיה החברתית מהווה עבור הארגון כלי חדש בהבנת הצרכים והרצונות של הלקוחות הקיימים ומסייע באיתור לקוחות פוטנציאליים.

קיימות טכנולוגיות מתקדמות לסריקת המידע המופיע ברשת כדוגמת שרות ההתראות של גוגל GOOGLE ALERTS .

טכנולוגיות אלה עוזרות בניטור המידע, ניתוחו ומחקרו ומאפשרות לארגון לקבל מידע שיסייע לו בתהליך קבלת ההחלטות.

למצגת ההרצאה

עתיד ההוצאה לאור ותנועת הגישה הפתוחה

לאחר שנים ארוכות  של פרסום  בדפוס, תעשיית ההוצאה לאור המדעית  נמצאת  בעולם של מחשוב עננים, crowd sourcing   ושיתוף. אחד המודלים העולים הוא מודל הגישה הפתוחה.

גיליון  מיוחד של    כתב העת nature  ממרץ 2013 מוקדש לעתיד ההוצאה לאור המדעית. אחת הכתבות המעניינות בגיליון זה  עוסקת  בכיצד להאיץ ולעודד את תנועת הגישה הפתוחה. בכתבה מובאים דבריהם של 3 חסידי התנועה  בנושא.

ALMA SWAN    מי שעומדת בראש SPARC      מדגישה את הצורך בתיאום מדיניות בנושא. אוניברסיטאות וגופים מממנים חייבים לשתף פעולה כדי לישר מדיניות בכל הקשור לתקופת האמברגו לגישה  לחומרים במאגרים מוסדיים, ובנושא  שימוש במענקי מחקר לרכש   גישה לכתבי עת בגישה פתוחה.

מדיניות הועידה האירופית  ברורה בנושאים אלו. על פי מדיניות זו החל מינואר 2014  יהיה חובה להפקיד מאמרים במאגרים מוסדיים מיד עם פרסומם או קבלתם. תותר  תקופה של 6 חודשים אמברגו  בתחומי מחקר של מדע וטכנולוגיה הנדסה ורפואה ו- 12 חודשים במדעי החברה והרוח. על פי מדיניות זו יותר השימוש במענקי מחקר להוצאות פרסום.  הועידה האירופית  הביעה תקוותה שמדינות אירופה יאמצו קו זה בתחום הגישה הפתוחה ואכן  נראה שמתהווה הרמוניה בתחום אך יש להתמקד בפתוח מדיניות אחידה בקרב הגופים המממנים

MATTEW COCKERILL    מנהל ב-BIOMED Central     דיבר על התופעה של עיכוב בהכנסת חומרים בגישה פתוחה במאגרי מידע. על שירותי מפתוח אלה להכליל חומרים מכל כתב עת חדש שעונה על סטנדרטים בסיסיים כדי לאפשר את הנראות שלו וציטוטו .ניתן להשמיט מהאינדקס  כתבי עת שימצאו לאחר מכן כלא ראויים מבחינת מספר ציטוטים או סטנדרטים של עריכה.

DOUGLAS SIPP    ממרכז RIKEN      לביולוגיה התפתחותית ביפן דיבר על מחסום השפה במדינות שאינן דוברות אנגלית והדגיש את הצורך בתרגום חומרים לשפות מקומיות.

לכתבה המלאה

דרוג eBizMBA – פופולריות של מנועי חיפוש ואתרים בתחומים שונים – אפריל 2013

 eBizMBA Rank הוא  דרוג שמהווה ממוצע  הדרוג הגלובלי  של  Alexa  והדרוג של ארה"ב   בהסתמך על Compete Quantcast.

על פי דרוג זה 15 מנועי החיפוש הפופולריים ביותר אפריל 2013 הם:

Google     bing  Yahoo! Search  ask  Aol Search  MyWebSearch blekko  Lycos  Dogpile  WebCrawler  Info  Infospace  Search  Excite  GoodSearch

 נראה שלא חלו בדירוג זה שינויים מהדרוג של שנת 2012

באתר יש מידע  רב נוסף על 15 אתרים פופולריים בתחומים שונים:

בריאות, שיתוף קבצים, גדג'טים, תמונות , אתרי יעץ , אתרי מדע, סימניות חברתיות, רשתות חברתיותאתרי ווב 2.0  , מסחר אלקטרוני, חדשות ועוד.

בתחום אתרי היעץ- Wikipedia  נמצאת במקום ראשון. כמו כן בולטת הפופולריות של אתרי שאלות ותשובות  כמו Yahoo! Anwers , Answers, AllExperts

לאתר

כנס מולטי ידע 2013 ומהפכת השיווק בספריות

כנס מולטי ידע 2013 – כנס קהילת המידע השנתי  התקיים השנה ב- 27-28 בפברואר 2013. אחד המושבים  המעניינים בו היה מהפכת הפרסום והשיווק בספריות.

לא השתתפתי בכנס ולשמחתי קיבלתי דיווח מהספרנית ורד רובין ממכללת בית ברל  על כמה הרצאות בכנס וביניהן 2 הרצאות מעניינות ממושב זה:

הרצאתה של ד״ר רחל קדר, אוניברסיטת בר אילן

"פנים אל מול פנים" – שיווק אישי

והרצאתה של  שרית חיים, מתן יעוץ ושירותי מידע

רשתות חברתיות בשירות הספריה

להלן מספר ציטוטים מהדוח של ורד

מהרצאתה של ד"ר רחל קדר:

"יש לשנות את התדמית של הספרייה : הספרייה אינה עוד מחסן מידע ומספקת של שירותי השאלה.

יש לעורר מודעות בקרב הלקוחות (סטודנטים וסגל) לספרנים, לספריה (שלב קוגניטיבי).

למצוא דרכים  למשוך עניין וביקוש (שלב רגשי).

ולבסוף:  לעורר לפעולה. להפוך את הביקור בספריה להרגל חשוב בחיים האקדמאיים. (שלב התנהגותי).

האמצעים העומדים לרשות מנהל הספריה:  רשתות חברתיות, תערוכות, פרסום.

חשוב להגדיר מסמך שיהווה מסמך חזון של הספריה. מבוסס על ערכים. ידובר בו על העתיד: איפה נעמוד בעוד עשר שנים.

הספרייה האקדמית חייבת להיות ממוקדת לחלוטין בציפיות המשתמשים"

מהרצאתה של שרית חיים :

"לרשת החברתית עוצמה רבה. חברות עושות שימוש ב"פייסבוק" לשיווק. מסתבר ש-70% מן השיווק בעולם כיום נעשה דרך הרשתות החברתיות. שם מצוי קהל היעד.

גם בספריה יש צורך לקחת את "פייסבוק" בחשבון. יש לבנות עמודים עסקיים

בספריה המטרה היא: בניית קהילה סביב תחום עניין.

האמצעים:

דיבור עם הלקוחות

המלצות על ספרים

סיכום השנה בספריה

תוצאות סקרים

אירועים בספריה

לדוח המלא – תודה לורד רובין על  תקצירי ההרצאות