מחדשות ה- open access – הצהרת אוניברסיטת בוסטון ודיוק על השקתם של מאגרים פתוחים לכול

Boston University Digital Commonב– 23 באוקטובר 2009 אוניברסיטת בוסטון הודיעה על השקתו של מאגר הפקדה מוסדי פתוח לכול – Digital Common . כיום למעלה מ- 90% מהמו"לים מאשרים פרסום גרסאות של הפרסומים במאגרי הפקדה מוסדיים, ולכן לחלק הארי של הפרסומים במאגר יש גישה חופשית לטקסט המלא.

המאגר כולל אוספים בתחומי דעת מגוונים : אמנויות, תקשורת, הנדסה, רפואה, רפואת שיניים, חינוך, ניהול, בריאות הציבור, עבודה סוציאלית, תיאולוגיה ועוד.. גם אוסף דיסרטציות קיים במאגר.

בעת ההשקה המאגר כלל כ- 1000 פריטים, וצוות הספרייה בשיתוף עם המחלקות השונות באוניברסיטה פועל למען הוספת פריטים נוספים למאגר.

אפשר לדפדף ולחפש במאגר. החיפוש המתקדם מאפשר להגביל את החיפוש לאוספים מסוימים. אפשר לחפש בטקסט המלא של החומרים ואפשר להגביל את החיפוש למספר שדות : כותר, מחבר, שפה ועוד.. אפשר למיין את תוצאות החיפוש על פי רלוונטיות, תאריך וכותר.

ומי שמחפש חומר במשפטים – יוכל לעשות זאת במאגר של בית הספר למשפטים באוניברסיטת דיוק שהצהירה אף היא ב- 19 באוקטובר על השקתו של מאגר במשפטים שכולל למעלה מ- 3000 מאמרים. גם ביוזמה זו בלטה תרומתם של הספריות.

למאגר המוסדי של אוניברסיטת בוסטון
להצהרה על השקת המאגר המוסדי בבוסטון
למאגר המשפטי בדיוק
להצהרה על השקתו של המאגר בדיוק

Manyeyes – כלי חופשי של IBM להצגה וויזואלית של נתונים וטקסטים

פעמים רבות האימרה "תמונה אחת שווה אלף מלים" מוכיחה את עצמה. הצגה ויזואלית של נתונים או של טקסטים יכולה לעזור למשתמש לגלות מגמות שקשה להסיק עליהם מקריאת הנתונים או הטקסט.

Manyeyes הוא אתר חופשי של IBM שמאפשר למשתמשים, לאחר הרשמה חופשית באתר, להעלות קובצי נתונים או קובצי טקסט ולהציגם בצורה ויזואלית.

למשתמש יש מבחר אופציות להצגת הנתונים /טקסט. האופציות השונות מאפשרות לראות קשרים בין הנתונים, להשוות ערכים, לראות מגמות לאורך זמן, חלקים של השלם, לנתח טקסט ולצפות בעולם.

שמו של האתר manyeyes מעיד על אופיו. האתר שיתופי והחומרים שמועלים לאתר הופכים להיות נחלת הכלל – כולם יכולים לראות אותם, והרשומים לשירות יכולים גם להעיר הערות , שכן אחת ממטרותיו של האתר הוא לעורר דיונים בנושאים המוצגים. על פי מה שכתוב בשאלות הנפוצות מי שמעוניין בפרטיות יכול לכתוב למנהלי האתר.

אפשר לחפש באתר – נתונים, תצוגות גרפיות, אנשים והערות.

 

 

 

התפתחויות בספרייה הדיגיטלית HathiTrust

באוקטובר 2008 כתבתי פוסט על HathiTrust – ספרייה דיגיטלית שהיא פרי יוזמה של ספריות בארה"ב להקים מאגר דיגיטלי משותף של האוספים שלהן – ספרים וכתבי עת. ב-13 באוקטובר 2008 הוצהר רשמית על המאגר.

בזמנו עדיין לא היה קיים מנשק חיפוש משותף לכל המאגרים. היום, אפשר לחפש בקטלוג משותף באוסף שגדל בינתיים , בד בבד עם הגידול במספר ספריות המחקר שמשתתפות בפרויקט .

הקטלוג מאפשר חיפוש על פי מספר שדות – כותר, מחבר, נושא, מו"ל, סדרה, שנת הוצאה לאור, מספר ISBN/ISSN. ליד כל אחת מתוצאות החיפוש יש מידע אם פריט המידע נגיש בטקסט מלא או מוגבל לחיפוש בלבד. גם אם ספר מסוים אינו נגיש בטקסט מלא בשל זכויות יוצרים שחלים עליו, אפשר לחפש בתוך הספר כדי לראות כמה פעמים מונח החיפוש מופיע בספר, ובכך להתרשם האם הספר מתאים לצורכי המשתמש. אפשר גם לעדן את תוצאות החיפוש לפריטים שנגישים בטקסט מלא בלבד.

חיפוש בטקסט המלא אפשרי היום דרך מנשק ניסיוני. במחצית נובמבר הקרוב יהיה מנשק מלא לחיפוש בטקסט המלא של קרוב ל-5 מיליון פריטים.
היום משתתפות בפרויקט 25 ספריות מחקר . המאגר כולל 4,448,451 כרכים,
1,556,957,850 עמודים. לפרויקט תוכניות פיתוח נוספות שעליהם אפשר לקרוא ב- http://www.hathitrust.org/objectives. במצב זה, ספרייה דיגיטלית זו, שנוצרה ומנוהלת על ידי ספרנים למען ספרנים, יכולה להוות מקור טוב לחיפוש לא פחות מגוגל ספרים. למעשה, שני המקורות יכולים להשלים אחד את השני. על פי מה שכתוב באתר, ספריות ברחבי העולם יכולות לשלב את הרשומות הביבליוגרפיות של HathiTrust בקטלוגים שלהם ובכך להגדיל את הנראות של החומרים.

לקטלוג המשותף
למנשק הניסיוני של חיפוש בטקסט מלא
לכתבה בנושא
לשאלות נפוצות

OER COMMONS – רשת לחומרי הוראה ולימוד חופשיים מרחבי העולם

OER COMMONS – אתר שמגדיר עצמו כ- " a brave new world of learning"
הוא מקור חופשי עשיר לחומרי לימוד והוראה.

האתר כולל קישורים לסילבוסים, קורסים שלמים וחומרי לימוד אחרים במגוון תחומים – אומנויות, עסקים, מדעי הרוח, מתמטיקה וסטטיסטיקה, מדע וטכנולוגיה ומדעי החברה- עם דגש על מדע וטכנולוגיה.

אפשר לדפדף ולחפש באתר. התרשמתי במיוחד ממנשק החיפוש המתקדם שמציע אפשרויות רבות להגבלת החיפוש ולסינון המידע – על פי נושא, שלבי לימוד, סוגי חומרים ועוד..

האתר הוא אתר שיתופי. אנשים פרטיים ומוסדות יכולים לתרום חומרי לימוד, קורסים, אוספים מקורות ראשוניים ומשניים , על ידי העלאת מידע -על של החומרים.

החיפוש באתר והשימוש בחומרים חופשי במסגרת רישיון גמיש של זכויות יוצרים, ואינו מחייב הרשמה. ביצוע פעולות כלשהן על פריטי המידע כגון: דירוג, תיוג, שמירת חומרים בספרייה אישית, תרומת חומרים וכיוצא בזה אפשרי לאחר רישום חופשי באתר.

מערכת העזרה באתר מצוינת וכוללת פירוט רב על האתר ואופן השימוש בו . מידע רב ועזרה בכל הקשור לשימוש באתר אפשר למצוא גם בוויקי של האתר שכולל גם מדריך חיפוש מפורט

לאתר

DiscoverEd – מנוע חיפוש ייעודי למקורות מידע בתחום החינוך

מקורות מידע בתחום החינוך אפשר למצוא בשפע ברשת האינטרנט. הבעיה היא למצוא את המקורות המתאימים.

מנועי החיפוש הפופולריים משתמשים לרוב לצורך אחזור המידע באינדקס שכולל את הטקסט ובקישורים שנמצאים בדפים. זה עובד היטב לגבי מידע כללי, אבל מחנכים זקוקים לחומרים מסוימים בעלי מאפיינים שונים כגון: קהל יעד של החומרים, זמן השיעור, שלב הלימודים לו מתאימים החומרים וכו'. בשל האופן בו מתבצע אחזור המידע במנועים הכלליים לא תמיד התוצאות למטרות אלו הן רלוונטיות.

אחזור ממידע מובנה – כלומר מידע אליו מוצמד מידע-על – תוויות שמסייעות לתוכנה להבין מה הכוונה – יכול להוות פתרון לבעיה. בעיה נוספת היא הבטחת איכות של תוצאות החיפוש.  הכללתם של מקורות מידע איכותיים בלבד באינדקס מהווה פתרון לבעיה זו.

על כך חשבו ב- ccLearn כאשר פיתחו את DiscoverEd – אב טיפוס של כלי חיפוש ייעודי לתחום החינוך שהאינדקס שלו משלב בין שני אינדקסים – אינדקס שכולל טקסט מלא ואינדקס של מידע-על metadata שנאסף ממקורות שונים שתומכים ב- RSS/Atom feeds ,פרוטוקול OAI-PMH וכו' . – שני האינדקסים נוצרו בצורה ממוכנת על ידי זחלן.

כאמור המידע באינדקס לקוח ממקורות מידע איכותיים כגון: NSDL , OER ומוסדות ששייכים ל- OpenCourseWare Consortium.

תוצאות החיפוש מוצגות עם מידע נוסף הנוגע לזכויות היוצרים, מקור, לאיזה רמת חינוך מתאים פריט המידע , שפה ולרוב גם תגיות נושא. מידע זה מוצג בשדות קבועים שמצורפים לתוצאות החיפוש: License, Curator, Education level, Language, Subject area. יש לציין שלא תמיד השדות המוצגים כוללים מידע.

למנוע החיפוש
דו"ח של ccLearn ובו מידע מפורט על ההיבט הטכנולוגי של DiscoverEd

מפה אינטראקטיבית של סכסוכים בעולם

האתר ConflictHistory, הוא Mashup* מעניין המשלב בין ציר הזמן של מלחמות העולם עם המיקום הגיאוגרפי שלהן, ומציג  את הנתונים על Google Maps
ציר הזמן מתחיל מ-3000 לפני הספירה ומכסה את כל הסכסוכים עד שנת 2005.
כולל סכסוכים כמו: Algerian War משנת 1954, Football War בשנת 1969, Peruvian War of Independence בשנת 1821, 1959 Tibetan uprising ועוד ועוד. מדהים לראות את כמות הסכסוכים בעולם – רק בעשור האחרון.

ניתן להציג נתונים עבור כל תקופה, על ידי  הזזה של סרגל ציר הזמן, שפרוש לאורך החלק התחתון של המפה. הסכסוכים מסומנים בצבע אדום ומופיעים גם בסרגל הצדדי של המפה. לצד כל סכסוך מופיע סימן שהקלקה עליו פותחת חלון עם מידע לגבי הסכסוך (לקוח מתוך הויקיפדיה).
האתר חופשי וקל להתמצאות.

כתובת האתר: www.conflicthistory.com

* מה זה mashup ?

דו"ח חדש של STM על המו"לות האלקטרונית המדעית

אגודת המו"לים המדעיים STM – International Association of Scientific Technical and Medical Publishers פרסמה בספטמבר 2009 דו"ח חדש – "An overview of scientific and scholarly journal publishing" . הדוח של STM מתפרסם אחת לשלוש שנים ומספק תמונה על המצב בעולם בתחום ההוצאה לאור של כתבי עת מדעיים.

הדו"ח השנה שם לו למטרה לספק תמונה כוללת על המגמות הקיימות בתקשורת המדעית. על פי הדו" ח – התקשורת המדעית עדה לשינויים גדולים שמקורם בגורמים טכנולוגיים וכלכליים בעוד המוטיבציה של המחברים לפרסם נשארה קבועה.

מספר נתונים מעניינים בדו"ח: התשואה מהוצאה לאור של כתבי עת מדעיים של STM מוערכת ב- 8 מיליארד דולר ב- 2008 – עליה של 6-7 אחוזים בהשוואה ל- 2007. שוויו של השוק הכולל של המולות של STM מוערך ב- 16 מיליארד דולר. 55 אחוזים מהרווחים הגלובליים של STM – כולל מוצרים שאינם כתבי עת מקורם בארה"ב. מספר המו"לים של כתבי עת ברחבי העולם מגיע ל- 2000. בראשית 2009 היו 25400 כתבי עת מדעיים שפיטים שפרסמו כ- מיליון וחצי מאמרים בשנה. מספר כתבי העת והמאמרים שפורסמו בכל שנה גדל באופן קבוע בשתי המאות האחרונות בסביבות 3 וחצי ו-3 אחוזים מדי שנה בהתאמה. גידול זה ניתן ליחס לגידול במספר החוקרים.

נתונים אלה הם רק חלק מזערי מהדו"ח המקיף שמשתרע על פני 68 עמודים וניתן להורדה חינם

לדו"ח המלא
ההודעה החדשותית בנושא מ- 13 באוקטובר

תערוכת צילומים "שני צלמים – הודו אחת" מוצגת בספרייה למדעי החברה ולניהול

תערוכת צילומים העוסקת בהודו של הצלמים ברוך לביא ועמית בהט מוצגת בספרייה למדעי החברה ולניהול בקומת הכניסה ובקומה התחתונה.

ברוך לביא משלב את הצילום עם אהבתו לתור את הארץ ברגליים ולטייל בעולם. הוא מחפש בצילום את הדרמה האנושית, את המיוחד בתוך המראה הבנאלי, את הצוהר למגוון אורחות חייהם של בני האדם. הצילום, לתפיסתו, מחזק את האהבה לטבע, וחושף בו תופעות שמבט רגיל אינו מגלה.

בטיוליו הרבים בחו"ל מתעד עמית בהט  את חוויותיו בצילום אתרים, טבע, ונוף אנושי מקומי. הוא מרבה לצלם פורטרטים המביעים את רצונו לגשר על הבדלי התרבות, הגזע והגיל, וליצור קשר רגעי עם המצולמים, הנפתחים אליו ואל מצלמתו בהסכמה ובשיתוף פעולה.

למידע נוסף על התערוכה

מדריך חופשי חדש של SPARC – מודלים כלכליים של כתבי עת ב"גישה הפתוחה"

שאלת המפתח עימה מתמודדים מו"לים, מחברים וספרנים היא מי משלם עבור ה"גישה הפתוחה".

מדריך חדש מספטמבר 2009 של SPARC סוקר מודלים כלכליים שתומכים בכתבי עת ב"גישה הפתוחה" ונמצאים עתה בשימוש.

במדריך, שמשתרע על פני 53 עמודים, מתוארים 13 מודלים, שמתחלקים לשתי קטגוריות עיקריות:

  • 9 מודלים על פיהם מימון הוצאות כתבי העת ב"גישה הפתוחה" נעשה בעיקר על ידי יצרני התכנים או באי כוחם.
  • 4 מודלים על פיהם הוצאות כתבי העת ב"גישה הפתוחה" ממומנות על ידי צרכני התוכן או באי כוחם.

המדריך מתאר כל אחד מהמודלים וכולל דוגמאות של כתבי עת שמיישמים אותם.

מטרת המדריך היא  לשרת את המו"לים והספריות כאחד.
אשר למו"לים – המדריך מהווה כלי חשוב לגילוי מקורות הכנסה פוטנציאליים והוא מאפשר למו"לים לבחור את המודל המתאים להם ביותר. נקודת המוצא של המדריך היא שלמו"לים שונים יש צרכים שונים, ולכן גם המודלים שיישמו יהיו שונים. המודל הנכון חייב לקחת בחשבון לא רק את צרכיו של המו"ל לכיסוי הוצאות, אלא גם את מטרותיו ויעדיו של הארגון, גודלו, ניהול משאבים וגורמים נוספים.

אשר לספריות – המדריך יכול לסייע להן להחליט להיכן לנתב את משאביהן הדלים.

למדריך המלא

שבוע ה"גישה הפתוחה" הבינלאומי – 19-23 באוקטובר 2009

שבוע ה"גישה הפתוחה" מתקרב!

לאור ההצלחה של יום ה"גישה הפתוחה" הבינלאומי בשנה שעברה, יערך השנה בפעם הראשונה שבוע ה"גישה הפתוחה" הבינלאומי ב- 19-23 באוקטובר.

מטרתו של שבוע ה"גישה הפתוחה" הוא להגביר את המודעות לתנועת ה"גישה הפתוחה" ברחבי העולם באמצעות מגוון אירועים שישפכו אור על הפוטנציאל העצום הטמון בתנועה.

מספר הארגונים שייטלו חלק באירועים יגדל השנה. בשנה שעברה נטלו חלק ביום ה"גישה הפתוחה" 120 ארגונים ב- 27 מדינות. השנה אמורים ליטול חלק באירועים למעלה מ- 200 ארגונים.

מארגני האירוע SPARC, PLoS, ו-Students for FreeCulture
מברכים על הצטרפותם ותרומתם של גופים חדשים בולטים לאירועי השבוע :eIFL.net , OASIS ו-Open Access Directory.

במסגרת האירועים יהיה אפשר גם להשתתף חינם ב- webinar שיתקיים ב-20 לאוקטובר ויעסוק בהתפתחויות האחרונות של ההוצאה לאור במסגרת ה"גישה הפתוחה". מאחר ומספר המקומות מוגבל ההשתתפות כרוכה בהרשמה מראש. פרטים באתר.

מידע מפורט על השבוע – מארגנים ומשתתפים

LigerCat – כלי מידעני חדש – תצוגה מעניינת של תוצאות החיפוש ב-Pubmed

LigerCat – Literature and Genomics Resource Catalogue הוא מנוע חיפוש מעניין לחיפוש מידע במאגר הרפואי Pubmed שמתבסס על ה-Mesh.

ה- MESH – Medical Subject Heading – כותרי נושא – היא שפה מבוקרת שפותחה ומתוחזקת על ידי הספרייה הרפואית הלאומית של ארה"ב ומשמשת למפתוח ספרות ביו-רפואית.
LigerCat מציג את תוצאות החיפוש בצורת ענן תגיות של כותרי הנושא Mesh שקיבלו תוצאות החיפוש. ענן התגיות משקף את התכיפות בה הופיעו המונחים המבוקרים השונים בתוצאות החיפוש, כאשר מונח מבוקר עם הרבה מופעים מוצג בגדול. באופן זה המשתמש מקבל תמונה ויזואלית על הקשרים בין מונח החיפוש שלו ומונחים אחרים מתוך ה-MESH.

לחיצה על אחד ממונחי ה- MESH שמופיעים בענן התגיות תציג את תוצאות החיפוש ב- Pubmed של מונח זה בהצלבה עם מונח החיפוש. בחירה ביותר ממונח אחד תציג את כל המאמרים ב- Pubmed שתויגו במונחים אלו, כולל מונח החיפוש.

המנוע מאפשר את הגבלת החיפוש לכתבי עת, מאמרים וגנים.

LigerCat פותח במסגרת פרויקט biology of aging של ספריית MBLWHOI

ולמי שמעוניין לצטט כלי זה- עלפי ההנחיות באתר, הציטוט הנכון הוא:
Schenk R, Sarkar IN. LigerCat. Woods Hole (MA): Biology of Aging, MBLWHOI Library, MBL; 2008. Available from: http://ligercat.ubio.org.

מנוע זה מדגיש את חשיבות אופן הצגת התוצאות במרכיביו של מנוע חיפוש כלשהו.

למנוע
  על פרויקט biology of aging במסגרתו פותח LigerCat ושאר היזמות של ספריית MBLWHOI

WIKI – לחיפוש מידע באנציקלופדיות ואתרי וויקי

Wiki הוא מנוע-על מותאם אישית מבוסס גוגל לחיפוש באנציקלופדיות ואתרי וויקי.
בנוסף לחיפוש הכולל בכל המקורות אפשר למקד את החיפוש לאנציקלופדיות, לאתרי וויקי עצמאיים, ולוויקיפדיה.

אין פירוט באתר של רשימת המקורות בהם מחפש המנוע. תוצאות החיפוש של מספר חיפושים שערכתי כללו מידע מתוך מקורות אנציקלופדיים ידועים כגון: בריטניקה, InfoPlease  ,Encyberpedia ווויקיפדיה, וגם מתוך אתרי וויקי פחות מוכרים שדווקא בהם מצאתי חומר רלוונטי ועדכני.

לאתר המנוע