זיוה להט – יקירת העיר תל-אביב-יפו לשנת תשס"ט

Ziva Lahatהגב' זיוה להט, המנהלת הראשונה של הספרייה למדעי החברה ולניהול, קיבלה ביום העצמאות את תואר 'יקיר העיר תל-אביב-יפו' לשנת תשס"ט.

זיוה להט נולדה ב- 1931 תבל-אביב שהייתה טבולה בחולות שהצמיחו עצי שקמה ותאנה. למדה בבית -הספר 'הכרמל' (היום: גבריאלי) הסמוך לביתה וסיימה בגימנסיה "הרצליה". חברה לתנועת "צופי הגימנסיה" שקירבה אותה לאימוני חג"ם ול"הגנה" שבה פעלה, עוד בנערותה, בהדבקת כרוזים נגד שלטון המנדט הבריטי ובפרוץ מלחמת העצמאות – בבניית ביצורים ותפקדה כקשרית בחזית שבגבול תל-אביב – יפו.

בסיום מלחמת העצמאות יצאה עם חבריה לתנועה להקמת קיבוץ תל-קציר ממזרח לכנרת, ולאחר שנה (1951-1950) התגייסה לצה"ל, שירתה כסמלת במטה פיקוד ההדרכה.

עם סיום השירות פנתה ללמוד באוניברסיטה בירושלים, שם נקשרה ברומן סוער עם שלמה להט (ציץ'), שהיה  אז סא"ל מבטיח בצה"ל. עם השלמת התואר הראשון במדעי המדינה ולימודי המזרח התיכון היו לזוג נשוי. היא שבה ללימודי המשך באוניברסיטה – בנושאי ספרנות ומידע.עם השלמת התואר הראשון במדעי המדינה ולימודי המזרח התיכון היו לזוג נשוי. היא שבה ללימודי המשך באוניברסיטה – בנושאי ספרנות ומידע.

עם סיום לימודיה (1961) חזרה לתל-אביב ופנתה לאוניברסיטה שאך זה הוקמה, ונמנתה עם הצוות שהקים את ספריות האוניברסיטה. היא מונתה לנהל את הספרייה למדעי החברה ולניהול  ובמשך 35 שנים שימשה כמנהלת הספרייה והייתה אחראית למחשוב הספרייה ולהכנסת טכנולוגיות ממוחשבות בתחום המידע והייתה למובילת מיזם ההקמה של המיבנה החדש לספרייה, לרבות גיוס התרומות שנדרשו לכך.

עם בחירתו של ציץ' לראשות העירייה (1973 עד 1993) המשיכה בעבודתה כמנהלת הספרייה ועם זאת נחשפה לארגונים ולמוסדות חברתיים או תרבותיים בעיר ונענתה לרבים שביקשו את השתתפותה או עזרתה, ובהם: אגודת ידידי אוניברסיטת ת"א והוועד המנל שלה, תיאטרון הילדים, להקת בת-שבע, תחרות רובינשטיין, האופרה, בית התפוצות, ותיאטרון "גשר" מהקמתו.

שיתפה פעולה עם גופים, בהם: אקי"ם, אנוש, בית השנטי, המרכז לנשים מוכות (של נעמ"ת) ואחרים. נסעה בשליחות ויצ"ו לקנדה. נלוותה לציץ' בביקוריו ובמעקב אחרי מיזמים שנבנו בעיר.

אירחה בביתה אלפי אנשים במשך 20 שנות כהונתו כראש העיר ובהם התורמים לעיר באמצעות קרן תל-אביב לפיתוח. כל אותן שנים הייתה פעילה במוזיאון ת"א לאמנות, בוועד המנהל ובאגודת הידידים וקיבלה על כך הוקרה מיוחדת.

גישה חופשית לספרים וחומרי לימוד מקוונים

בשבוע שעבר נכחתי בהרצאתה של עדנה טל-אלחסיד, מהמרכז לשילוב טכנולוגיות בלמידה מרחוק, באוניברסיטה הפתוחה, על הנושא: גישה חופשית לספרים וחומרי לימוד מקוונים.
ההרצאה ניתנה במסגרת סמינר מחקר של מכון נטוויז'ן לחקר האינטרנט באוניברסיטת תל אביב.
האוניברסיטה הפתוחה היא המוסד האקדמי הראשון בארץ, שהצטרף למגמה הכלל עולמית של פתיחת נכסי רוח וחומרי הוראה לתועלת הכלל. כמו כן, הצטרפה האוניברסיטה בשנת 2008 כחברה הראשונה מישראל בקהילה הבינלאומית היוקרתית של תנועת ה – OCW שראשיתה ב-2001 באוניברסיטת MIT.
האוניברסיטה הפתוחה רואה בכך העצמת שליחותה החברתית בהצעת השכלה גבוהה לכל אדם בישראל, בגישה לספרים אקדמיים איכותיים ולחומרי למידה מכל מקום ובכל זמן.

במסגרת המיזם שהושק במאי 2008, פורסמו עד כה ספרים מ-36 קורסים הכוללים 103 כרכים.
האוניברסיטה הפתוחה בארץ היא היחידה שהעלתה לאויר חומרי למידה כמו: ספרי לימוד אקדמיים בפורמט אלקטרוני וחומרי עזר נוספים ,ולא רק הרצאות וסילבוסים, כפי שנוהגים במוסדות אחרים בעולם.
ההרצאה כללה רקע כללי על תנועת OCW, הצגת המיזם, תהליכי פיתוח והטמעה וממצאים ראשונים על "שימושים ומשתמשים" בתום שנה ראשונה להשקתו וכן תכניות להמשך.
סקר המשתמשים שבוצע  ונתוניו נכונים ל-20 באפריל בדק מאפיינים, התנהגות והעדפות המשתמשים.
בין יתר הנתונים אותם הציגה הגב' טל-אלחסיד, יכולנו להתרשם  שמתחילת הפרויקט ביקרו באתר כ-100,000 מבקרים,  37% נשים ו-63% גברים ; 38% בעלי השכלה אקדמית, 53% בעלי השכלה מקצועית ; 59% בטווח הגילאים 22-44, 29% גילאי 45-64.
רוב המשתתפים העדיפו את השימוש בספרים: 54% עיינו בספר אלקטרוני, ורק 12% האזינו לספר קולי. כניסות לאתר נעשו ממדינות שונות ברחבי העולם כמו: אנגולה, אתיופיה קולומביה ועוד.

כתובת אתר פאר:  http://ocw.openu.ac.il

מצגת ההרצאה במלואה