מאוריציו גוטליב, "יהודים מתפללים בבית כנסת ביום כיפור", 1878

הציור שלפנינו, שנעשה בווינה, הוא אחד משלוש היצירות הגדולות בנושאים דתיים שצייר גוטליב, ובולט בוהתמונה מאוריציו גוטליב, "יהודים מתפללים בבית כנסת ביום כיפור", 1878 הקונפליקט האישי של האמן באשר לזהותו כפולני, יהודי או איש תקופת ההשכלה.
הציור מתבסס על זכרונות האמן מבית הכנסת בעיירת הולדתו, דרוהוביץ'.
מבין  עשרים הדמויות שבציור, חמש-עשרה היו אנשים קרובים אליו: הוריו, ארוסתו לאורה ובני משפחתה, ואף דיוקן עצמי המופיע בשלושה גילאים: במרכז התמונה הוא נראה כאיש צעיר בן עשרים ושתיים, כפי שהיה בעת העבודה על הציור; על צווארו תלוי מדליון ועליו מגן דוד וראשי התיבות של שמו בעברית, מ.ג. המדליון הזה מופיע גם על צווארו של גוטליב כילד צעיר, בצד שמאל, כשהוא לבוש בגדי חג ולפניו סידור תפילה פתוח. ובצד ימין הוא נראה כנער מביט מבעד לסידור התפילה. ארוסתו, לאורה, נראית פעמיים – משמאל לעמוד היא עומדת זקופה ובידה סידור סגור, ומימין היא נראית רוכנת ומתלחשת עם אימה.
הציור מצטיין בעושר של אפקטים טכניים, החל בשכבות הצבע, שמקצתן שקופות למחצה ומקצתן אטומות, וכלה באימפאסטו – משיכות מכחול תלת מימדיות וחריטות בצבע, בעזרת קצהו המחודד של המכחול. האריגים והשטיחים מתוארים בפרטי פרטים.
על ספר התורה כתוב, שהוא מוקדש לזכר נשמת המנוח משה גוטליב זיכרו לברכה, ואפשר שהציור מהווה סיכום לחייו ולהשקפת עולמו של מאוריצי גוטליב.

הציור נמצא באוסף הקבוע של מוזיאון ת"א

BioLit – מאגר מידע ביורפואי חדש – דוגמה לניצול טכנולוגיות מתקדמות לטיפול יעיל בספרות Open Access

לחוקרים היום יש מגוון מקורות מידע למחקר – מספר לא מבוטל של מאגרי מידע בנושא מסוים, ספרות ב-open access ומקורות נוספים, וחיפוש מידע מחייב לא אחת חיפוש מפרך במספר מקורות.

BioLIT הוא פרי של פרויקט בתחום הביורפואי אשר מנסה לנצל את היתרונות של ספרות ה-Open Access, טכנולוגיות מתקדמות של עיבוד טקסט ושימוש באונטולוגיות כדי להקל על עבודתם של החוקרים. המאגר כולל את כל המאמרים המחקריים מ- Pubmed Central (הארכיון הדיגיטלי החופשי של כתבי עת ביורפואיים) מתויגים עם מזהים (identifiers) ממאגרי מידע ביולוגים, ומונחים מאונטולוגיות בתחום הביולוגיה. בתוצאות החיפוש המשתמש מקבל את הטקסט המלא של המאמר כאשר המזהים ממאגרי המידע והמונחים מהאונטולוגיות, אשר מופיעים בטקסט, מוארים. לחיצה על המונח המואר מובילה לרשומה במאגר המידע המתאים או למונח באונטולוגיה עם קישורים נוספים קרובים וקשורים. באופן זה נעשה שילוב מוצלח של הספרות ב-open aceess עם מאגרי המידע במטרה להקל על מלאכתו של החוקר.

כל זה התאפשר בזכות תנועת ה-Open Acess אשר מתירה לבצע עיבודים נוספים על הטקסט  ושילובו במקורות אחרים, ובזכות טכנולוגיות וכלים של הווב הסמנטי.
מפתחי הפרוייקט מודים שהם אינם מומחים בשפה טבעית ושיש עדיין מקום לשיפורים טכנולוגיים בתחום כריית טקסט (כמו איתור קשרים בין המזהים של מאגרי המידע והמונחים בטקסט – טכנולוגיה שלא  יושמה בגרסה הנוכחית של המאגר) וקוראים לשיתוף פעולה  בגרסאות הבאות של המאגר.  גם בגרסתו הנוכחית המאגר חשוב בפני עצמו, אבל חשובים עוד יותר הרעיון והטכנולוגיה של שילוב ספרות חופשית ומאגרי מידע כדוגמה לטיפול יעיל בספרות ה-open access.
נקווה שזוהי רק סנונית ראשונה שבעקבותיה יבואו נוספות…

למאגר
למאמר בנושא – Nucleic Acids Research, 2008, Vol. 36, No. suppl_2 W385-W389
לשאלות נפוצות על המאגר

LibraryThing נכנס לספריות

ספקי OPAC למיניהם מנסים כבר שנים להוסיף תכונות Web 2.0  לקטלוגים של ספריות.
אחדים התחילו גם לנסות להכניס Folksonomies .
בסופו של דבר ספריות הן שחקניות שהצטרפו מאוחר למשחק בו Amazon  הוא השחקן הראשי בתחום ביקורת הספרים בידי המשתמשים. קשה להתחרות ב- Amazon.com  כאשר המשתמשים מאמינים כי הוא המקום הראשון והחשוב לחיפוש ביקורות ספרים.
LibraryThing  מספק לספריות פתרון אלגנטי עד שהן יתחילו לעבוד עם קטלוגים מהדור הבא.
LibraryThing מכיל בנוסף למערכת של ביקורות ספרים שנוצרו על ידי משתמשים, אוסף עשיר של user-generated data  על ספרים בפורמט של ענני תגים.
מספר ספריות אקדמיות כגון: San Francisco State University Library כבר הכניסו את LibraryThing  לקטלוגים שלהן.
כמו כן, ניתן להוסיף את LibraryThing  גם לבלוגים על מנת לשתף את קוראי הבלוג בחוויות הקריאה של הבלוגר .ראו דוגמה ב- Baby Boomer Librarian

אולי נוסיף את LibraryThing בבלוגים שלנו?