אוניברסיטת תל אביב פותחת תכנית לימודים חדשה ללימודי תרבות האינטרנט

אוניברסיטת תל אביב פותחת  תכנית לימודים חדשה ללימודי תרבות האינטרנט. התכנית תועבר במסגרת לימודי ה – BA הכללי  בפקולטה למדעי הרוח. מדובר ביוזמה של מכון נטווויז'ן לחקר האינטרנט, הפקולטה למדעי הרוח וביה"ס לתקשורת ע"ש קיסריה.

תוכנית הלימודים תעסוק בנושאים כמו מהפכת המידע, סוציולוגיה של הרשת, פוליטיקה ועסקים באינטרנט. בנוסף, יוכלו הסטודנטים לבחור בקורסים חיצוניים לתוכנית העוסקים גם הם בנושאים הקשורים לאינטרנט.  את התוכנית ירכז ד"ר משה אלחנתי ובין המרצים בתוכנית יהיו ד"ר עופר נור, ד"ר יובל דרור ויעל לבנון.

בשנה הבאה מתכננים שלושת הגופים לפתח את ההקבץ ולהכניס נושאים הנוגעים לתחום של כלכלה ועסקים באינטרנט. בנוסף שוקלים באוניברסיטה להקים תוכנית מלאה בלימורי אינטרנט לתואר ראשון.

מידע על תכנית הלימודים החדשה ללימודי תרבות האינטרנט 

VADLO – מנוע חיפוש ייעודי למדעי החיים – נולד באקדמיה למען האקדמיה

VADLO הוא מנוע חיפוש ייעודי חדש למדעי החיים, שמאפשר למשתמשים לחפש על פי חמש קטגוריות: פרוטוקולים, כלים מקוונים שמסייעים למחקר, סמינרים ומצגות powerpoint, מאגרי מידע ותוכנות.. חומרים אלו חשובים לחוקרים לא פחות ממאמרים וספרי לימוד, שכן דרכם יגיעו לטיפים ולחומרים שיוכלו לחסוך להם זמן, מאמץ ומשאבים של המצאת הגלגל מחדש. באתר גם קישור למאגר קריקטורות בתחום. בעתיד כאשר האינדקס של המנוע יגדל יתכן שיתווספו לו קטגוריות נוספות.

מנוע החיפוש הוא חופשי ואינו מחייב הרשמה קודמת באתר. האינדקס של המנוע כולל אף הוא חומרים חופשיים בלבד וכאלה שאינם מחייבים הרשמה קודמת. כיום VADLO תומך בחומרים שכתובים בשפה האנגלית בלבד, אינו כולל קישורים שמתחילים ב-ftp או https. אנשי אקדמיה ומדע מתבקשים לתרום לאינדקס ולשגר מידע על מקורות מתאימים שעומדים בדרישות הנ"ל. השימוש בחומרים שמציע המנוע אסור למטרות מסחריות.

משמעות השם VADLO כפי שמוסבר באתר הוא עץ תאנה שגדל אופקית למימדים גדולים ומאפשר לילדים ולציפורים ליהנות מצילו ומפירותיו, ואכן כאותו עץ תאנה, גם מנוע חיפוש זה אמור להשתבח עם הזמן ככל שהאינדקס שלו יגדל, ועם גידולו תגדל גם ההנאה של הקהילה האקדמית מפירותיו..

אל אתר המנוע
אודות המנוע

"אינטרנט קפה" או סביבת לימודים אחרת

לו העברנו סקר בקרב משתמשי הספרייה והיינו שואלים : "מה הייתם רוצים שיהיה בספרייה מעבר לספרים ומחשבים?", ניתן להניח שרבים מהנשאלים היו רוצים שיהיה בספרייה מקום בו ניתן לשתות, לאכול, לשבת עם עמיתים וגם אפשרות להתחבר לאינטרנט באמצעות הלפטופ.

אינטרנט קפה, שייצור סביבה בלתי פורמלית בתוך הספרייה, יכול להוות מענה למשאלה זו.
הלובי בספרייה המרכזית שמשמש כיום כאכסניה לתערוכות מתחלפות, יכול להיות מקום מצוין ושינוי מרענן בנוף האקדמי.

קפה אינטרנט  ובאנגלית (Cybercafé) והקונספט הומצאו על ידי איוון פופ  בראשית 1994. הקונספט שכלל גלישה לאינטרנט מהשולחנות הומצא עבור סוף שבוע (12-13 במרץ), באירוע 'לקראת העתיד של האסתטיקה' של המכון לאמנות בת זמננו בלונדון.
ביוני 1994 נפתח The Binary Cafe, אינטרנט הקפה הקנדי הראשון בטורונטו. במהלך הסימפזיון החמישי של הארגון לאלקטרוניקה ISEA שנערך בהלסינקי באוגוסט 1994, נפתח CompuCafe, שסיפק שירותי אינטרנט ובר עם מלצרים רובוטים.  (מתוך ויקיפדיה) .
הקצאת מקום לאיזור של קפה אינטרנט בספרייה, יכול להיות נדבך נוסף  בניפוץ  התדמית הסטריאוטיפית של ספרייה אקדמית כמקום קודר ומשעמם,  שאסור לדבר בו, שלא לדבר על אוכל ושתייה.
על כוס קפה  בספרייה ובישיבה על כורסאות נוחות, יוכלו מנחה וסטודנט לקיים פגישה אישית, במקום לקיים את אותה פגישה במשרד שבבניין הפקולטה. כאן גם יוכלו קבוצות של סטודנטים לשבת יחד בהפסקות בין שיעור לשיעור, ותוך כדי גם להתעדכן במייל שלהם.

בעידן של למידה מרחוק, שמבוסס על העיקרון של "בכל זמן ובכל מקום", מתבטל הצורך המסורתי של כתה-מורה -תלמיד, וקפה אינטרנט יכול להוות תחליף הולם.

זאת ההזדמנות עבור הספריות למצב את מעמדן כמרכז האינטלקטואלי והחברתי של האוניברסיטה, ובכך להצטרף לספריות גדולות בעולם שאינטרנט קפה פועל בהן כבר מספר שנים כמו בספריות אוניברסיטת קולומביה, קורנל,ברקלי מישיגן ועוד.

אז אם גם אתם חושבים שראוי  לקדם את הרעיון של קפה אינטרנט בספרייה אתם מוזמנים להגיב.

סיכום הדרכה על דפדפן INTERNET EXPLORER 7

השבוע התקיימה בכיתת המחשבים בספרייה הדרכה בנושא דפדפן INTERNET EXPLORER 7. ההדרכה הועברה ע"י נציג חברת ג'ון ברייס והיא כללה מספר נושאים:

• חידושים ב INTERNET EXPLORER 7  – המראה של הדפדפן  עוצב   מחדש, השינוי אינו  רק אסתטי אלא גם  מספק יותר פונקציות  נחוצות.

• פונקצית  TABBED BROWSING , גלישה באמצעות Tabs ,פונקציה זו מאפשרת לפתוח מספר אתרי אינטרנט  בחלון אחד.  הקשה על QUICK TABS  מאפשרת לראות תמונות ממוזערות של כל הלשוניות הפתוחות בתצוגה אחת.  כמו כן ניתן לקבץ מספר לשוניות בקבוצה אחת ולשמור אותה כאתר מועדף.

• בסרגל הכלים שולב מנוע חיפוש כך שניתן לבצע חיפושים ישירות ממסגרת הדפדפן.  יש אפשרות להגדיר את ספק החיפוש המועדף כברירת מחדל וישנה תיבת חיפוש מהיר.

• פונקצית FEEDS  – תמיכה מובנית בעדכוני RSS.  אינטרנט EXPLORER 7יכול להציג את העדכונים האחרונים מאתרי האינטרנט המועדפים. ניתן להירשם כמנוי לערוצי RSS באמצעות IE7  ולקבל הזנות מידע מותאמות מערוצי מידע שונים.

• אבטחה משופרת ב- Explorer 7 – הדפדפן מתריע על ניסיונות גניבת זהות / סיסמא (phishing). ניתן לקבל מידע על כל אתר שנכנסים אליו ולדעת עד כמה הגלישה בו בטוחה.

ההדרכה היתה מעניינת, כן ירבו הדרכות מסוג זה.

למידע נוסף על INTERNET EXPLORER 7 :
http://www.microsoft.com/israel/windows/products/winfamily/ie/default.mspx