לו העברנו סקר בקרב משתמשי הספרייה והיינו שואלים : "מה הייתם רוצים שיהיה בספרייה מעבר לספרים ומחשבים?", ניתן להניח שרבים מהנשאלים היו רוצים שיהיה בספרייה מקום בו ניתן לשתות, לאכול, לשבת עם עמיתים וגם אפשרות להתחבר לאינטרנט באמצעות הלפטופ.
אינטרנט קפה, שייצור סביבה בלתי פורמלית בתוך הספרייה, יכול להוות מענה למשאלה זו.
הלובי בספרייה המרכזית שמשמש כיום כאכסניה לתערוכות מתחלפות, יכול להיות מקום מצוין ושינוי מרענן בנוף האקדמי.
קפה אינטרנט ובאנגלית (Cybercafé) והקונספט הומצאו על ידי איוון פופ בראשית 1994. הקונספט שכלל גלישה לאינטרנט מהשולחנות הומצא עבור סוף שבוע (12-13 במרץ), באירוע 'לקראת העתיד של האסתטיקה' של המכון לאמנות בת זמננו בלונדון.
ביוני 1994 נפתח The Binary Cafe, אינטרנט הקפה הקנדי הראשון בטורונטו. במהלך הסימפזיון החמישי של הארגון לאלקטרוניקה ISEA שנערך בהלסינקי באוגוסט 1994, נפתח CompuCafe, שסיפק שירותי אינטרנט ובר עם מלצרים רובוטים. (מתוך ויקיפדיה) .
הקצאת מקום לאיזור של קפה אינטרנט בספרייה, יכול להיות נדבך נוסף בניפוץ התדמית הסטריאוטיפית של ספרייה אקדמית כמקום קודר ומשעמם, שאסור לדבר בו, שלא לדבר על אוכל ושתייה.
על כוס קפה בספרייה ובישיבה על כורסאות נוחות, יוכלו מנחה וסטודנט לקיים פגישה אישית, במקום לקיים את אותה פגישה במשרד שבבניין הפקולטה. כאן גם יוכלו קבוצות של סטודנטים לשבת יחד בהפסקות בין שיעור לשיעור, ותוך כדי גם להתעדכן במייל שלהם.
בעידן של למידה מרחוק, שמבוסס על העיקרון של "בכל זמן ובכל מקום", מתבטל הצורך המסורתי של כתה-מורה -תלמיד, וקפה אינטרנט יכול להוות תחליף הולם.
זאת ההזדמנות עבור הספריות למצב את מעמדן כמרכז האינטלקטואלי והחברתי של האוניברסיטה, ובכך להצטרף לספריות גדולות בעולם שאינטרנט קפה פועל בהן כבר מספר שנים כמו בספריות אוניברסיטת קולומביה, קורנל,ברקלי מישיגן ועוד.
אז אם גם אתם חושבים שראוי לקדם את הרעיון של קפה אינטרנט בספרייה אתם מוזמנים להגיב.
זה בית קפה באוניברסיטת הארוורד שהוקם ב 2006 מה שמלמד שגם הספריות באוניברסיטת הארוורד היו צריכות להתמודד עם שינויים בתפקידה המסורתי של הספרייה,הספריות באוניברסיטת תל אביב חייבות להתאים את עצמם לשינויים המהירים האלו, והרעיון של בית קפה/מרכז חברתי -תרבותי נראים לי מתבקשים.
הקישור לבית הקפה שעליו חנה אילן (תגובה מס' 1) הזכירה הינו http://www.eypaedesign.com/project-harvard_lamont.htm.
אמנם לא העברנו סקר אך מפניות פורמליות וגם בלתי פורמליות עולה הצורך לחדש את פני הספריות ולאפשר גם פעילויות חברתיות בצד הפעילות המסורתית האקדמית.
מבואת הספרייה המרכזית היא מקום מתאים ואנחנו פנינו ופועלים להצבת עגלת קפה ומקומות ישיבה נוספים.
בשנים האחרונות אנו עדים ל"התנחלות" של סטונדנטים ומרצים באיזורי המסעדות באוניברסיטה כאשר הם יושבים שם שעות עם הלפ-טופ ועובדים. מצב זה מעיד כי אכן חסרים בקמפוס מקומות בהם אפשר לשבת לעבוד ותוך כדי גם לשוחח ואולי לשתות קפה. פתיחת הלובי של הספריה למטרה זו – רעיון מצוין. (אולי זה גם יוריד קצת את הלחץ מאיזורי ההסעדה המלאים עד אפס מקום בשעות העומס). לכו על זה וכדאי לחשוב על עוד מקומות בבניינים המהודרים בקמפוס אותם נניתן לנצל למטרה זו.
אני סטודנט שמבלה חלק רב מזמנו בספרית את"א, תוך אקסקורזיות לקפיטריות השונות שברחבי הקמפוס. אני סוחב מחשב נייד וספרים בתיק גב; אין לי בו מקום גם לבקבוק שתייה וסנדוויץ' שלא ימעך. לו יכולתי לשתות ולאכול במבואת הספריה, ועדיף גם יחד עם ספרי הספריה, שמוח אשמח.
אממה, ספרי הספריה מעידים על יחס בלתי אכפתי כלפיהם מצד הסטודנטים. בכל מדורי הספריה המרכזית, ולא רק בלימודית, ספרים רבים מורקרו, דפיהם קופלו כסימניות ומרווחיהם ושוליהם הוערו. לדעתי, הקמת קפיטריה בספריה תהווה מעין אישור לצרף ליחס הקיים גם כתמי קפה ופרורי אוכל. נכון, ממילא ניתן לשאול ספר ולקרוא אותו בזמן נשנוש, אבל למה לתת לסטודנטים את ההרגשה שזה בסדר? אם מחיר שימור הספרים ומאבק בבלאי קריאתם הוא יציאה מהספריה כדי לאכול ולשתות מדי פעם, אז בסדר; לדעתי שווה לשלם אותו.
האם הקמת בית קפה בספריה תחזיר לה את רוח נעוריה? כיום, עיקר ההתרחשות שבספריה הוא לצד המחשבים ולא בין המדפים ושולחנותיהם, פרט לזמן תקופת המבחנים ומעט לפני מועדי הגשת העבודות. האם כריכים בפיקוח ומכונת אספרסו יהפכו את הספריה עצמה למקום שוקק חיים? אין הכרח, אני חושב, שהפעילות שבמבואה תזלג גם לספריה פרופר.
האם קפה וקרואסון לצד הספרים תיצור עניין מחודש בספריה ותהווה מוקד לדיונים שלא מתרחשים גם כך בארומת בית התפוצות, Elite אשר בגילמן ובאזורי הכסאות שמחוץ לאולמות הספריה?
בעולם בו הספרייה נאבקת על מקומה יש מקום לאירגון מחדש. אין ספק ששינוי תדמית והחזרת משתמשים פוטנציאליים, המחפשים רוח אחרת, לספרייה, משתלבים במסגרת כזו. עם זאת, אל לנו לשכוח, שעל "סביבת לימודים אחרת" להשתלב גם ברוח המקום אליו היא שייכת.
כנראה שיש עוד הרבה מה ללמוד… זיו רייך
אני גם חושבת שקפה ואינטרנט זה השילוב המושלם לסביבת למידה.