JISC – "Libraries of the Future" documentary

לאחר קמפיין של שנה,  JISC מפרסמת סרט וידאו מענין בן 10 דקות, כחלק מרב שיח בנושא: Libraries of the  Future.
הסרט מנסה להצביע על ההשפעה העצומה שיש לטכנולוגיות של תקשורת ומידע (ICT) על תפקידן ומעמדן של הספריות האקדמיות במאה ה-21.
בסרטון  מוצגים ראיונות עם ראשי אוניברסיטאות, חברי סגל וסטודנטים, שמביעים דעתם לגבי עתידה של הספרייה האקדמית.
ישנה הסכמה לגבי החשיבות שיש לנושא זה לא רק לגבי עתיד הספריות – עתידנו, אלא למען עתיד החברה בה אנו חיים, מכיון שלספריות באופן מסורתי היה תפקיד במתן גישה חופשית ודמוקרטית לידע.

As Sarah Porter, head of innovation at JISC, explains

To move from the present library to what is required in the future will be an immense challenge.  JISC will use the outcomes from the debate to guide institutions in how to plan their futures 

 

JISC  פועל באנגליה, כגוף ציבורי-ממלכתי האחראי לקידום תשתיות התוכן  הדיגיטאלי של  הפרויקטים הדיגטאליים ולפיתוח עתידי של תחומי התקשוב הלאומי.

על היוזמה של JISC, ניתן לקרוא בפוסט של יפה אהרוני: "Libraries of the Future" – רב שיח בנושא עתיד הספריות בעולם המידע המשתנה

תנועת ה"גישה הפתוחה" מנקודת מבטו של מו"ל – Biomed Central, אגודות מלומדות מקצועיות ותנועת ה"גישה הפתוחה"

הרבה אגודות מלומדות שוקלות מחדש את אסטרטגיות ההוצאה לאור שלהן לאור הלחצים בכל הקשור למנויי ספרייה. מודל ה"גישה הפתוחה" הופך להיות יותר ויותר מודל אטרקטיבי להרבה אגודות מלומדות – תנועת ה"גישה הפתוחה" מספקת מודל פיננסי כלכלי בר-קיימא לכתבי העת שלהן, ומסייעת בהגדלת הנראות של המחקר בתחומים שנתמכים על ידן.

Biomed Central- מו"ל שמתמחה בכתבי עת מדעיים בתחום הביו-רפואי בעיקר, ובעל ניסיון בתחום, משתף פעולה עם למעלה מ- 30 אגודות, שלהן כתבי עת חדשים ב"גישה פתוחה" או הסבו את כתבי העת שלהן ממודל מסורתי למודל ה"גישה הפתוחה".

כדי להבטיח שהעובדות בכל הקשור ל"גישה הפתוחה" ידועות ומוכרות לאגודות אלו, Biomed Central קיים לאחרונה סדנה לקבוצת יועצים שמייעצים לאגודות. הסדנה התמקדה בהיסטוריה ובפעילות הנוכחית של ה"גישה הפתוחה" ב- Biomed Central, עם דגש על אופן פעילותו עם האגודות, והתסריטים בהם ה"גישה הפתוחה" עובדת היטב.

בפוסט שהתפרסם בבלוג של Biomed Central ב- 14 ביולי 2009 אפשר למצוא את המצגות שהוצגו בסדנה. המצגות מעניינות ושופכות אור על פעילות Biomed Central בפרט, ועל תנועת ה"גישה הפתוחה" בכלל. המצגות כוללות מידע בנושאים מגוונים, מהם נושאים המתייחסים ספציפית ל- Biomed Central כגון:

• תאור עשר שנות פעילותה של Biomed Central במסגרת תנועת ה"גישה הפתוחה" , החל מכתב העת הראשון בשנת 2000 ועד היום כאשר ל- Biomed Central יש 199  כתבי עת  שכוללים 50000 מאמרים שפיטים
• רכישת Biomed Central על ידי Springer ומשמעותה. הודגש שמדיניות ה"גישה הפתוחה" של המו"ל Biomed Central לא תשתנה בעקבות רכישתו על ידי Springer הוא יישאר יחידה עצמאית, יתירה מזאת, התשתית הגלובלית של Springer והנוכחות שלה בשוק תאפשר ל- Biomed Central להרחיב את פעילותו
• ערוצי שיווק
• סטטיסטיקות שימוש
• העבודה עם האגודות המקצועיות- הסיבות למעבר של האגודות המקצועיות ל- Biomed Central ובראשם החיפוש אחר שירות מו"לות טוב יותר.
• הדירוג של כתבי העת ב"גישה הפתוחה" ב- SJR.

חלק מהנושאים שהועלו במצגות כלליים ושופכים אור על תנועת ה"גישה הפתוחה" בכלל כגון:
• המודלים הכלכליים עסקיים של תנועת ה"גישה הפתוחה"
• מקורות רווח
• הגידול במספר המו"לים הפועלים במסגרת ה"גישה הפתוחה"
• איגוד המו"לים הפועלים ב"גישה הפתוחה" – OASPA ותפקידיו
• תהליך העריכה וההוצאה לאור וההבדלים בין הוצאה לאור מסורתית וה"גישה הפתוחה"

מספר עובדות חשובות שעליהן ניתן דגש במצגות:
מספר מדדים בהם נמדדת איכות כתבי העת מאפיינים את הפרסומים ב"גישה הפתוחה" – כתבי העת במסגרת הגישה הפתוחה "שפיטים", מתאפיינים ב"נראות" טובה, ובמהירות ההוצאה לאור, ואם נסתמך על הסקר של מחברים על פיו הם מאמינים שהורדת מאמרים הוא מדד אמין יותר מאשר ציטוטים מסורתיים וש"הורדות" נחשבות בעיני חוקרים יותר מאשר ציטוטים, הרי ספרות ב"גישה הפתוחה" עולה מבחינה זו על הספרות ב"גישה המסורתית".

לכתבה ולמצגות