OpenFDA וחידושים במיזם

OpenFDA הוא מיזם חדש של ה- FDA    מיוני 2014 שפותח בעקבות המגמה להגדיל את המידע הפדראלי החופשי שנגיש לציבור. מטרת המיזם היא להקל  לחוקרים, מפתחים וצרכנים את הגישה למידע ציבורי  בתחום הבריאות . המידע כולל כ- 4 מיליון רשומות משנת 2004-2013

במיזם זה FDA   מציע נתונים בפורמט מובנה שמאפשר חיפוש בנתונים ושליפה כמויות גדולות של מידע.

הכלי תואר כ:

"a platform that can be queried across many datasets and easily redeployed or altered to fit a variety of purposes" – Sullivan, Government Health IT, 6/2.

לאחרונה החל מיולי 2014  FDA    מציע כחלק מהמיזם API   שמאפשר לחוקרים גישה ישירה למיליוני דוחות על תופעות לוואי  של תרופות וטעויות בטיפול תרופתי  שהתקבלו ב- FDA    מאז 2004.

ה-API   נמצא בגרסת ביתא ואינו בשל עדיין  לניסויים קליניים.

תוכנית Assessment in Action – האימפקט של הספריות על הסטודנט והצלחתו

Assessment in Action: Academic Libraries and Student Success”- AiA  – היא תוכנית בת 3 שנים של  ACRL שבא נוטלים חלק 300 מוסדות אקדמיים ומטרתה לבדוק את האימפקט של הספריות באמצעות  הדרכה, יעץ, אוספים, מרחב ועוד.. על תהליך הלמידה והצלחתו של הסטודנט.

הפוסטרים של 75 צוותים שנטלו חלק בפרויקט ותארו את הפרויקטים השונים של הספריות שבוצעו בשנה האחרונה במסגרת התוכנית הוצגו בכנס ALA  2014 שהתקיים ביוני האחרון

אפשר לקרוא על הפרויקטים בתקצירים ב-  poster guide -pdf

הפרויקטים מגוונים ומהם ניתן ללמוד בין היתר על האימפקט של מודלים שונים של הדרכה על אוריינות המידע של הסטודנטים,  הקשר בין שימוש בספרייה והצלחת הסטודנטים ועוד..

פרויקטים אלה יכולים לשמש דוגמה לספריות אחרות שמעוניינות לבצע מחקרים דומים.

לקובץ תקצירי הפרויקטים

שימוש מושכל במאגר הרפואי PUBMED – מגוון מדריכים ועוד…

באתר של הספרייה הלאומית בארה"ב  ישנו דף ובו  עשרות קישורים למגוון גדול של מדריכים  שקשורים לשימוש במאגר הביורפואי Pubmed כולל שימוש ב-MESH ,  שימוש ב- My NCBI,  ושימוש  ב- LinkOut  – גם לספרנים וגם למולים . המדריכים כוללים בין היתר גם כיצד לחפש מידע על    רפואה מבוססת ראיות  ב- Pubmed , מידע על מחלות, מידע תרופתי , מגוון סינונים על פי שדות ועוד.המדריכים הם במגוון פורמטים: PDF , קובצי וידאו ומצגות.

ועוד בהקשר  לשימוש ב- Pubmed כדאי להכיר את הכלי  Mesh on demand כלי זה מאפשר למשתמש שאינו בקי  במונחי ה- MESH להזין טקסט של עד 10000 תווים .   המערכת מנתחת את הטקסט בעזרת התוכנה  NLM Medical Text Indexer (MTI) ומציגה  מונחי MESH     רלוונטיים לטקסט שהוזן.  מידע נוסף על כלי זה אפשר למצוא  ב- NLM Technical Bulletin .

מעבר לגוגל – כלים לחיפוש מידע אקדמי

קיימים ברשת מנועי חיפוש ופורטלים  אקדמיים, חלקם ייעודיים לתחום מסוים שיכולים לשמש למחקר והוראה

רשימות של מנועי חיפוש כאלה התפרסמו בראשית יולי באתר educational technology and mobile learning

האחת – רשימה של  מנועי חיפוש כאלה בתחום המדעים כוללת 6 מנועי חיפוש/פורטלים  בתחום המדעים . מנועי החיפוש /פורטלים אינם חדשים אך לצרכים מסוימים כדאי לזכור אותם:

Biology Browser –  פורטל חופשי של Thomson Reuters שמתמקד במדעי החיים ,לאחרונה כולל גם חומרים מגוונים בתחום מדעי החברה והרוח. מאפשר גישה חופשית למגוון מקורות: אתרי ווב, תמונות, קובצי וידאו, חדשות וגם למקורות ראשוניים, כולל גם  אינדקס לשמות  אוֹרְגָּנִיזְמִים

 

SciCentral ,CERN Document Server, Strategian, Science.gov , Analytical Sciences Digital LibraryWorldWideScience –  כולם פורטלים/מדריכים  ותיקים  למקורות מידע מדעיים

רשימה נוספת שהתפרסמה באתר כוללת  מנועים/ פורטלים בתחום ההיסטוריה .

הרשימות כוללות קישורים ותיאור קצר של כול אחד מהכלים.

מדריך Windows 7 2014 למשתמשי Windows XP

אם החלטתם לשדרג את מערכת ההפעלה מ- Windows XP  ל- Windows 7    יתכן שתמצאו עניין במדריך מקיף בנושא.

במדריך זה אפשר ללמוד על המאפיינים החדשים של Window7    וכיצד להתמודד עם בעיות.

המדריך כולל תיאור של המאפיינים החדשים, טיפים , כיצד להשתמש במראה ובפונקציונאליות של windows XP , מה לעשות במקרים של חומרה או תוכנה לא תואמת, היכן למצוא דרייברים מתאימים  וכיצד להריץ את  window XP –  בתוך ה- virtual machine –  תוכנה שרצה על  Windows 7 ויכולה לארח מערכות הפעלה אחרות כולל  windows XP, ועוד..

המדריך כולל קישורים למקורות מידע נוספים בנושא

למדריך

גידול דרמטי בגישה הפתוחה – יוני 2014

החל משנת 2005 מתפרסמים כל שנה מדי רבעון ( מרץ, יוני, ספטמבר ודצמבר) נתונים, ניתוח ופרשנות על הגידול במשאבי הגישה הפתוחה ב- The Imaginary Journal of Poetic Economics בסדרה Dramatic Growth of Open Access Series

להלן מבחר נתונים  מדו"ח 30   יוני 2014 :

ציון דרך חשוב – למעלה מחצי מיליון מאמרים שממומנים על ידי המוסדות הלאומיים בארה"ב חופשיים בגישה פתוחה.

חל גידול במספר ספקי התוכן ופריטי המידע ב- BASE   . מספר ספקי המידע למעלה מ- 3000     ופריטי המידע  – 62 מיליון.

גידול ניכר חל גם בארכיון האינטרנט –  416  מיליארד פריטי מידע ,ב-  Electronic Journals library כ-45000 כתבי עת חופשיים,ב-  PubMedCentral – למעלה מ- 3 מיליון מאמרים,ב- DOAJ –  כ-1.6 מיליון מאמרים.

הגידול מרשים במיוחד בשירותים חופשיים חדשים יחסית – SCOAP3  ו-  Directory of Open Access Books

גידול נרשם בתקופה האחרונה גם ב- OATP וגם הגידול בצפיות ב-  Peter Suber's MIT Press book Open Access מלמד  על הגידול במגמה

פירוט נוסף בדו"ח

Robot.txt בן 20 שנה – כיצד להימנע מטעויות?

ב- 30 ביוני  2014 מלאו 20 שנה ל- Robot.txt  – The Robots Exclusion Protocol – קובץ שמאפשר לבעלי אתרים לבקש  מהרובוטים של מנועי חיפוש לא לסרוק חלקים מסוימים מהאתר   . הקובץ נוצר בשנת 1994 וכול מנועי החיפוש הגדולים מאז ועד היום תומכים , מכבדים ומצייתים לו.

באותה עת בה נוצר הקובץ רוחב הפס היה מצומצם יחסית להיום וקרה לא פעם שהרובוטים של מנועי חיפוש צרכו את כול רוחב הפס והאתרים קרסו  כתוצאה מכך. הקובץ נוצר גם  כדי למנוע מצבים כאלה ולאפשר שחרור של רוחב פס למשתמשים.

היום גם אם מנועי חיפוש מכבדים פרוטוקול זה קיימים מצבים שבהם גם דפים שנכללו בקובץ  יכולים להופיע בתוצאות החיפוש של מנועי חיפוש בשל העובדה שהסריקה ויצירת האינדקס הם שני מנגנונים שונים.  קיימים מצבים אחרים נוספים שכדאי להכירם כדי להשתמש נכונה בקובץ שכן שימוש לא נכון עלול לפגוע בקידום האתר.

על מצבים אלה וכיצד להימנע מטעיות נפוצות בשימוש  ב-Robot.txt אפשר לקרוא בכתבה מעניינת מ- 29 ביוני 2014.

מאגרים מוסדיים – הצד האפל של הגישה הפתוחה בגוגל ובגוגל סקולר?

מאגרי מידע בגישה פתוחה – מוסדיים או נושאיים , הם  כלי מפתח לגישה פתוחה של חומר מדעי. על פי, OpenDOAR קיימים היום למעלה מ- 2600  מאגרים כאלה. מעניין מה מידת הנראות שלהם בגוגל ובגוגל סקולר שמהווה כלי חשוב היום לחומר מדעי רב תחומי.

מחקרים מעטים חקרו את הנושא בעיקר בכול הקשור לארה"ב . מחקר חדש שהתקבל לאחרונה לפרסום בכתב העת Scientometrics  בדק את מידת  הנראות של מאגרים מוסדיים באמריקה הלטינית בגוגל ובגוגל סולר.

תוצאות מדגם של 137 מאגרים רובם מוסדיים הראו ששיעור הנוכחות של המאגרים המוסדיים באמריקה הלטינית באינדקס של גוגל הוא נמוך , ולמעשה לא קיים בגוגל סקולר.

שיעור נמוך זה של נראות יש ליחס בעיקר  לשימוש בסְכֶמוֹת תאוריות של מידע העל שאינו תואם את גוגל סקולר  ומאפיינים של ארכיטקטורת מידע שאינם מסייעים לרובוטים של מנועי החיפוש לבצע כהלכה את תהליך יצירת האינדקס.

.מסקנת המחקר – גוגל וגוגל סקולר אינם מייצגים נכונה את היקף החומר במאגרים המוסדיים בגישה פתוחה באמריקה הלטינית  ו"תורמים"  לצד האפל של שימוש בחומר מדעי בגישה פתוחה .הפתרונות לבעיות אלה רובם טכניים .  מגבלה מסוימת של המחקר היא גודלו של המדגם  שיש להרחיבו בעתיד כדי להגיע למסקנות  דֶּפִינִיטִיבִיות יותר.

מבחינתנו – המשתמשים –  המסקנה יכולה להיות שימוש במנועי חיפוש נוספים ייעודיים למאגרים מוסדיים כגון  BASE

מידע נוסף בטקסט המלא של המאמר

Animal Experience – בעלי חיים ורגשות – ספר בגישה פתוחה

Animal Experience הוא ספר בגישה פתוחה בעריכתם של  Leon Niemoczynski Stephanie Theodorou  אשר עוסק בחיי הרגש של בעלי חיים. הספר מתמקד בדרכי התקשורת של בעלי חיים  עם יצורים אחרים כולל האדם. על ידי חקר הרגש של בעלי החיים מקווים ללמוד יותר על דרכי האינטראקציה של האדם עם בעלי חיים שמסוגלים לנהל חיים רגשיים.

רגשות שונים כגון צער, בושה, כעס ומבוכה –  כיצד באים לידי ביטוי אצל בעלי חיים , משמעות הרגש והקשר שלו לקוגניציה – על כול אלה בא הספר לענות.

הגישה לחיי הרגש של בעלי החיים בספר היא פלורליסטית מבחינה מדעית ופילוסופית. הספר מציג מחקרים מדיסציפלינות מדעיות שונות – ביורפואה , פרמקולוגיה, מדעי המוח, זואולוגיה ועוד.

הוא כולל ביבליוגרפיה מקיפה שכוללת מקורות ראשוניים ומשניים כולל טקסטים היסטוריים בנושא כגון אלה של   Darwin, Schopenhauer, Descartes

לספר