אחזור מידע רפואי – השוואה בין Pubmed ו- Google Scholar

 המאגר הרפואי Pubmed  ומנוע החיפוש המדעי Google Scholar  שניהם  כלים חופשיים. עם גידול  השימוש בגוגל סקולר גם לחיפושים בתחום הרפואה,  מעניין  לערוך השוואה בין שני הכלים.

 מחקר שתוצאותיו התפרסמו  בגיליון אוגוסט  2013  של כתב העת  Journal of Medical Internet Research   עשה זאת. המחקר השווה את יעילות אחזור המידע של ספרות רפואית קלינית  בין  גוגל סקולר  ו- Pubmed .

 ההשוואה בוצעה על ידי 100  שאילתות מתחום  הנפרולוגיה שבוצעו בשני הכלים. מילות החיפוש לצורך החיפושים סופקו על ידי מומחים בתחום. ההערכה נעשתה על ידי השוואה של ההחזר והדיוק – 2 מדדים שימושים ומקובלים בהערכת מערכות מידע על פי פרדיגמת המערכת. נבדקו 40 תוצאות ראשונות בכל אחת מהמערכות. בנוסף לבדיקת שיעורי ההחזר והדיוק  נבדק  גם אחוז המאמרים  בטקסט מלא מתוך המאמרים הרלוונטיים שאוחזרו בכול אחת מהמערכות.

המחקר מצא שגוגל סקולר אחזר פי שניים מאמרים רלוונטיים מ- Pubmed ופי שלוש  מאמרים רלוונטיים בטקסט מלא.

 בהתחשב בעובדה שנבדקו 40 תוצאות ראשונות , יתכן שהיתרון בשיעורי הרלוונטיות של התוצאות בגוגל סקולר נבע מהאופן השונה של הצגת התוצאות בשתי המערכות ומהעובדה שגוגל סקולר מדרג את התוצאות על פי מידת הרלוונטיות. כאשר נלקחו בחשבון כל התוצאות ולא רק 40 התוצאות הראשונות שיעורי ההחזר היו דומים בגוגל סקולר ו- Pubmed ,  בעוד ששיעורי הדיוק  היו טובים יותר ב-Pubmed .  ממצאים אלה דומים לממצאי מחקרים קודמים בהם נערכה השוואה בין שני הכלים בתחומי רפואה אחרים. שיעורי ההחזר גדולים יותר בגוגל סקולר לעומת שיעורי דיוק גדולים יותר ב- Pubmed .

 בכל מקרה,  בהתחשב בעובדה שבדרך כלל  המשתמש לא בודק את כול התוצאות,  מסקנת המחקר על פיה מתוך 40 התוצאות הראשונות שיעורי המאמרים הרלוונטיים ואלה שנמצאו בטקסט מלא היו גבוהים יותר בגוגל סקולר, משמעותית  למשתמש.

להכללת התוצאות יש צורך  במחקרים דומים בתחומי רפואה נוספים .

 למאמר  המלא

מעבר ל- Google Analytics – כלים לניתוח ולבניית אסטרטגיה שיווקית

היום בעולם ה-Big Data      נשאלת השאלה כיצד אפשר להשתמש בנתונים אלה לבניית אסטרטגיה שיווקית.

אחד הכלים החזקים לניתוח נתונים הוא Google Analytics  הידוע,   אך מעבר ל-Google Analytics  קיימים כלים נוספים שכדאי להכירם.

כתבה שהתפרסמה ב- Search  Engine Watch סוקרת 3 כלים מסוג זה:
Followerwonk –  כלי פילוח חזק שיכול לסייע להשתמש בעוקבים בטוויטר בצורה אפקטיבית

Tag Manager –  כלי לניהול ויצירת תגיות. תיוג מסייע בפלטפורמות שונות – אתרים, ערוצי מדיה חברתית וכו' להבנה טובה יותר של התנהגות המשתמשים .  Tag Manager מאפשר ניהול יעיל יותר של פעולת התיוג וחוסך זמן יקר
Fliptop – כלי ניתוח חברתי שמסייע בשילוב מידע חברתי לצורך פילוח צרכנים פוטנציליים . כפי שמסביר  Dan Chiao סמנכ"ל בחברה  :
"Fliptop helps brands understand who their subscribers are, what the overlap is between their Twitter, Facebook and email subscribers, and who is most engaged socially with their brand,"

פירוט יתר כולל דוגמאות ותיאור מקרים לשימוש בכלים אלו אפשר למצוא בכתבה

ראיון עם שלמה גולדברג, מנהל מחלקת השאלה בספרייה הלאומית בין השנים 1987-2010

ראיון עם שלמה גולדברג, מנהל מחלקת השאלה בספרייה הלאומית בין השנים 1987-2010 . הראיון התקיים בגלי צה"ל בתכנית "ספרים רבותי ספרים" . האזינו לתכנית בתאריך 09.08.13 .

 http://glz.co.il/1390-8287-he/Galatz.aspx

IntegromDB – מנוע חיפוש ייעודי לביולוגיה

IntegromeDB הוא מנוע חיפוש  ייעודי לביולוגיה שמושתת על טכנולוגיות סמנטיות.  הוא מתמקד באחזור מידע שקשור לגנים ופרוטאינים . אחזור המידע מתבסס על מאגרים ציבוריים בווב  ודפי ווב תוך שימוש באונטולוגיות בתחום הביולוגיה.

מאגרי מידע שונים כגון  UniProtGenBank , GenCardsRGD ,  MGD    ורבים אחרים  כוללים מידע על גנים וחלבונים. כיום אין מאגר בודד שיכול לכסות את כול המידע שדרוש לחוקר בנושאים כמו גנים וחלבונים.

IntegromDB  נועד לסייע בפתרון הבעיה. IntegromDB  הוא ניסיון לבנות כלי שיאחזר מידע בנושאי גנים וחלבונים בו זמנית ממקורות מידע רלוונטיים רבים – מלמעלה מ- 1000 מאגרי מידע שנמצאים ברשימת Nucleic acid research ומקורות מידע רבים נוספים כולל PubMed Wikipedia  ומיליוני אתרי ווב שמקושרים ממקורות אלו.

מבחינה טכנולוגית המנוע הוא מנוע אינדקס שכולל זחלן  שסורק אוטומטית מידע ממאגרי מידע ציבוריים , Pubmed  ואחרים .

אפשר לחפש באתר בחיפוש בסיסי ומתקדם שמאפשר את סינון המידע

biologicalבאתר יש קישור ל- BiologicalNetworks –יישום ג'אווה שנועד לנתח מידע ביולוגי

מידע מפורט  על המנוע כולל מידע טכנולוגי אפשר למצוא במאמר שהתפרסם ב- Genomics BMC

למנוע החיפוש

eScholarship – אוניברסיטת קליפורניה מאמצת את מדיניות הגישה הפתוחה

 ב- 24 ביולי 2013 אוניברסיטת קליפורניה  הצהירה על מחויבותה למדיניות  הגישה הפתוחה, ובכך הצטרפה ללמעלה מ- 175 אוניברסיטאות  שאמצו מדיניות דומה. במסגרת מדיניות זו היא מתחייבת שמאמרי המחקר של  אנשי הסגל ב- 10 קמפוסים באוניברסיטה יהיו חופשיים לציבור ללא תמורה.    אנשי הסגל  ב- 10 הקמפוסים באוניברסיטה מונים למעלה מ- 8000 איש ומספר הפרסומים  שלהם נאמד  ב- 40000  פרסומים מדי שנה.

על ידי הענקת הרישיון לאוניברסיטת  קליפורניה לפני הסדר כלשהו עם המולים , אנשי הסגל יכולים לפרסם את מחקריהם, לעשות בהם שימוש חוזר למטרות שונות ולשנותם למחקרים עתידיים.

מאמרי המחקר נגישים דרך הפלטפורמה eScholarship  – שמשמשת את אנשי הסגל של האוניברסיטה כפלטפורמה להוצאה לאור בגישה פתוחה ואת המשתמשים  ברחבי העולם לגישה חופשית לחומרי מחקר.

מאגר המידע כולל מגוון חומרים  מאמרים, ספרים ותזות. מבחינת משתמש הקצה  הפלטפורמה  eScholarship  ידידותית  וכוללת מגוון אופציות של חיפוש ודפדוף, כולל סינון לחומרים שפיטים.

Kadaza – עמוד שער ויזואלי לווב

Kadaza הוא מדריך ששם לו ליעד  לשמש כעמוד שער  לווב  כפי שהגדיר זאת  באתר : "Let's create world's most reliable website encyclopedie".

האתרים במדריך נבחרים על ידי צוות המפתחים  ומסודרים בקטגוריות נושאיות . אפשר לדפדף בקטגוריות השונות גם על פי רשימה אלפביתית. האתרים בכול אחת מהקטגוריות מוצגים בצורה ויזואלית – מוצג הלוגו של כול אחד מהאתרים. בנוסף למנשק הוויזואלי שמקל על הניווט, הקטגוריות מוגדרות  בצורה שמקלה על הדפדוף, כולל הגדרת פונקציות פעולה ולא רק שמות. כך למשל באות "c"   אפשר למצוא create a website" " או "create blog"   ובדפים המקושרים אפשר לראות בצורה ויזואלית יישומים רלוונטיים.

כפי שמוגדר באתר, Kadaza  הוא למעשה תוצאה של מחקר  שמצא שרק חלק קטן מאתרי הווב נמצא בשימוש אינטנסיבי   ואת אותם אתרים בחרו מפתחי המנוע להציג כדי להקל על החיפוש.

כפי שצוין לעיל האתרים הם אתרים נבחרים . למפתחי אתרים יש אופציה לשלוח את  כתובות עמודי הבית שלהם כדי להכלילם במדריך.

מאפיין נוסף של  Kadaza  בהתאם למטרה המוצהרת שלו לשמש כדף שער  ויזואלי לווב היא האפשרות בעמוד הבית לחפש בכול אחד ממנועי החיפוש העיקריים – גוגל, יאהו, בינג וגם ב- Youtube  וב-   Wikipedia.  בנוסף אפשר להגביל את החיפוש לאתרי ווב, וידאו  ותמונות .

קיימת אפשרות גם להתאמה אישית של הדף.

Kadaza אמנם אינו יישום חדש אך  הוא גדל ומתחדש מדי יום , הוא לא כל כך מוכר ואולי כדאי להכירו.

לאתר