MEDIE – מנוע חיפוש ביו-רפואי סמנטי וכריית טקסט

MEDIEגישה ל-medie הוא מנוע חיפוש ביו-רפואי סמנטי, מעניין, שמשתמש בטכניקות של שפה טבעית וכריית טקסט. כריית טקסט הוא תהליך לגילוי ידע שחבוי באוספי טקסט גדולים – יחסים, מגמות, הקבצות סתירות ותבניות והצגתו בצורה תמציתית.
תהליך ניתוח טקסט זה מבוסס גילוי Discovery Based Analysis מתבסס על מגוון רחב של טכניקות ואלגוריתמים מתוחכמים שלקוחים מתחום האינטליגנציה המלאכותית והסטטיסטיקה.

MEDIE משתמש בטכניקות של שפה טבעית וכריית טקסט על מנת לגלות קורלציות מתוך המאגר הרפואי MEDLINE . מנשק החיפוש הוא בהתאם. המנשק כולל שלוש תיבות חיפוש עיקריות : נושא, פועל ומושא, ויש להזין את השאילתא בהתאם לקשרים שמחפשים. לדוגמה:

•( "What causes colon cancer?" (verb="cause", object="colon cancer"

•( "What does p53 activate?" (subject="p53", verb="activate"

•( "What interacts with CD4?" (verb="interact with", object="CD4"

•( "What does not cause cancer?" (verb="cause", object="cancer", modifier="not"

מנוע החיפוש מתעדכן מדי יום ונכון להיום, כפי שמוצהר באתר, האינדקס שלו כולל 18,490,606 רשומות מ- MEDLINE. מנוע החיפוש, פותח על ידי מעבדת Tsujii שבאוניברסיטת טוקיו שמתמחה ב- Natural Language Processing (NLP) and Computational Linguistics (CL , והוא מוגדר באתר כמערכת דמו.

פרויקט זה מצטרף למספר פרויקטים קודמים, שהשתמשו אף הן בטכניקות של כריית טקסט במאגר הרפואי MEDLINE.

לאתר המנוע

מקורות לחומרי לימוד מקוונים חופשיים – קורסים והרצאות

OpenCourseWare Consortium הוא גוף בינלאומי שמאגד בתוכו למעלה מ- 200 מוסדות להשכלה גבוהה וארגונים קשורים מרחבי העולם שמשתפים פעולה בכל הקשור לפרסום חופשי דיגיטלי של חומרי הוראה על פי מודל משותף. החזון של קונסורציום זה הוא לקדם את החינוך ולהכשיר אנשים ברחבי העולם באמצעות חומרי הוראה אלו. על פי ההגדרה של OCWC
OpenCourseWare – "An OpenCourseWare is a free and open digital publication of high quality educational materials, organized as courses"

באתר של OCWC אפשר לחפש חומרי לימוד מקוונים במתכונת של OpenCourseWare מהרבה אוניברסיטאות ומכללות ברחבי העולם. האינדקס של הארגון כולל נכון להיום 3,681 קורסים מ-45 מקורות ב- 6 שפות, וכמובן שהוא ממשיך לגדול. אפשר להגביל את החיפוש על פי שפה ומקור. תוצאות החיפוש מדורגות על פי רלוונטיות וכוללות מקור, שפה, ומידע נוסף שכולל תגיות, קישור, מחבר, זכויות יוצרים ותאריך פרסום.אפשר גם לדפדף ברשימת הקורסים על פי מקור, ולחלקם יש ערוצי RSS . 

שירות נוסף חופשי להרצאות בפורמטים שונים אודיו, וידאו וטקסט, מאוניברסיטאות ברחבי העולם הוא : Lecturefox. ההרצאות מתמקדות בתחומים: פיסיקה, כימיה, מדעי המחשב, ומתמטיקה. המאגר כולל גם הרצאות מתחומים נוספים: הנדסת חשמל, ביולוגיה, פסיכולוגיה, כלכלה, היסטוריה ופילוסופיה. אפשר לחפש וגם לדפדף בקטגוריות השונות. תוצאות החיפוש כוללות את שם ההרצאה וקישור להרצאה, אוניברסיטה, ומידע האם ההרצאה זמינה בוידיאו/ אודיו.

כדאי לא לשכוח כאשר מחפשים חומרי לימוד גם את Academic Earth ופרויקט פאר הישראלי, שהוזכרו בפוסטים קודמים בבלוג זה. משתמשים המעוניינים בספרים חופשיים יכולים לנסות לחפש ב- online book search שכולל למעלה מ- 35000 ספרים חופשיים במגוון נושאים.

לאתר OCWC
לאתר Lecturefox

תחרות הוידאו לשיווק ספריות

ספרייה ב-  UTS- The University of Technology Sydney , מצאה דרך מקורית לשווק את הספריה.
הספרייה הציעה לסטודנטים להשתתף בתחרות, בה יהיה עליהם ליצור סרט וידאו, שמטרתו  לקדם את שירותי הספרייה ומשאביה, בפני סטודנטים חדשים – בלא יותר משתי דקות!

לצורך הכנת הסרט, סטודנטים יכולים להשתמש במצלמה דיגיטלית, מצלמת וידאו או טלפון נייד, על מנת לצלם בספרייה. הסרטים חייבים להיות בפורמט דיגיטלי ושניתן יהיה להעלותם ליוטיוב.
התחרות היתה פתוחה בפני  סטודנטים רשומים באוניברסיטת UTS. לתנאי התחרות >>

פרס ראשון היה בסך 1000$ פרס שני בסך 600$  ופרס שלישי בסך 200$

בסרטים הזוכים ניתן לצפות:
בערוץ הספרייה ביוטיוב  או  באתר הספרייה