דרוג מאגרי ההפקדה המוסדיים בעולם על פי Cybermetrics Lab –CSIC

במסגרת הגישה הפתוחה קיימים שני מודלים עיקריים לחומר שפיט:
• מסלול הזהב – גישה חופשית לכתבי עת ללא תשלום למשתמשים ולספריות, והמחברים או המוסדות אליהם הם שייכים שותפים בעלויות ההוצאה לאור.
• והמסלול הירוק – אירכוב עצמי – החוקרים מפקידים את המחקרים שלהם, באתרי ווב, במאגרים נושאיים או במאגרי הפקדה מוסדיים, שהם למעשה התוצרת האינטלקטואלית של מוסד אקדמי אחד או יותר.

תנועת הגישה החופשית צוברת תאוצה, ועימה חל גידול בעולם במספר מאגרי ההפקדה המוסדיים.

המעבדה לסטטיסטיקות ווב של מוסד המחקר הספרדי CSIC , אשר מדרגת מדי שנה, במישור העולמי, את האוניברסיטאות, בתי חולים, בתי ספר לעסקים, מרכזי מחקר ומאגרים במסגרת תנועת הגישה הפתוחה בכלל, דרגה השנה ברשימה נפרדת גם את מאגרי ההפקדה המוסדיים.

על פי מה שמוצהר במדיניות המעבדה, נכללים ברשימת המאגרים רק מאגרים בעלי שמות מתחם (domain) עצמאיים . באתר יש גם רשימה אלפביתית של כל המאגרים עם כתובת הדומיין שלהם.

הנתונים על כלל המאגרים בגישה חופשית נלקחו מרשימת המאגרים בגישה הפתוחה ROAR והמדריך למאגרים בגישה הפתוחה – OpenDOAR . דרוג המאגרים נעשה על פי מספר קריטריונים כגון : גודל המאגר והנראות של המאגר במנועי חיפוש, והנתונים הרלוונטיים נלקחו ממספר מנועי חיפוש Google, Yahoo, Exalead, Live search ו-Scholar.

הרשימות כוללות קישורים לכל אחד מהמאגרים. המאגרים עצמם הם ברי חיפוש. מהמידע על מספר מאגרים אליהם נכנסתי, עולה שהמעורבות של הספריות במאגרי ההפקדה המוסדיים  גדולה.

לאתר
על המתודולוגיה של דרוג המאגרים
רשימת 300 מאגרי ההפקדה המוסדיים בעלי הדרוג הגבוה ביותר