Power to the librarian – תפקידים של ספריות, דוגמאות וכלים

תפקידים מסורתיים של הספרייה התמקדו בעניינים שנוגעים לרכש, ארגון אוספים , חיפוש ואחזור מידע למשתמשי הספרייה. בעשורים האחרונים עם הגישה האלקטרונית למשאבי המידע ופיתוח מערכות ידידותיות , קל יותר למשתמש לבצע בעצמו את חיפוש המידע ואחזורו. נוכח מצב זה לעתים ישנה תחושה שאחד התפקידים המסורתיים של הספרנים נשמט מידיהם או לפחות כבר אינו נדרש באותה מידה כמו קודם .

מצב זה הוביל את הספריות לחפש תפקידים חדשים ואכן בעשורים האחרונים מדע המידע והספרנות נמצא בשלבים שונים של הגדרת תפקידים מחדש.

סקירה של תפקידים חדשים , דוגמאות ליישומן וכיצד , אפשר למצוא באתר Power to the Librarian של Elsevier. אמנם באתר מוצעים פתרונות וכלים ליישום של  Elsevier, מה שמקנה לאתר קצת אופי פרסומי אבל בכל זאת מעניין לקרוא וללמוד מהניסיון של אחרים וגם להכיר כלים מתאימים .

תפקידים חדשים פוטנציאליים וניסיון של ספריות ביישומן שמתוארים באתר הם:

האתר מתאר בפירוט ולעתים גם בוידאו את ניסיונן של ספריות שונות ביישום תפקידים אלה. הדגש הוא על שיתוף פעולה עם אנשי הסגל, הסטודנטים ומחלקות נוספות באוניברסיטה כגון המחלקה שאחראית על מענקי המחקר , מחלקת השיווק ושירותי התקשורת באוניברסיטה ועוד. ליד כל אחד מתפקידים אלה מוצגים כלים ושירותים של Elsevier שמסיעים בביצוע. מוזכרים מגוון כלים ושירותים כגון:

Elsevier Training Desk

SciVerse ScienceDirect

SciVerse Scopus

SciVal Suite

SciVerse Hub- Patent search

SciVerse Developers Network

Scopus API

Reaxys

GeoFacets

BrainNavigator

Methods Navigator

SciVal Experts

SciVal Strata

ועוד..

ביקור במוזיאון ובספרייה של יד ושם

ביום רביעי, 21.02.12, השתתפתי עם ספרני אוניברסיטת תל אביב בסיור במוזיאון החדש של יד ושם. המוזיאון נמצא במבנה דמוי מנסרה החודר להר מצדו האחד ונפתח מצדו האחר לנוף ירושלים. המוזיאון מספק מידע ומעניק למבקר מפגש חווייתי עם סיפור השואה. התצוגות כוללות חפצים אישיים,תצלומים אותנטיים, חפצי אמנות מקוריים ועדויות וידאו של ניצולים המדגישות את הסיפורים האנושיים הייחודיים של האוכלוסייה היהודית באירופה באותה תקופה. ההדרכה הועברה בצורה מעניינת ומרגשת.

 בהמשך נפגשנו עם גב' ליאת בן חביב מנהלת מרכז הצפייה. מרכז הצפייה הינו ספרייה דיגיטלית של סרטים ומאגר מידע מקיף בנושא שואה וקולנוע. המרכז פועל במסגרת ספריית יד ושם והוא נמצא בלבו של אתר יד ושם. לב העשייה במרכז הצפייה הוא איסוף וקיטלוג סרטים בנושא השואה. האוסף הוא מיזם בצמיחה ובהתפתחות מתמשכת. המרכז אוסף סרטים מכל הזמנים, מרחבי העולם, בכל שפה ובכל ז'אנר (עלילתי, תיעודי, תכניות טלוויזיה, סרטי חובבים וסרטים אישיים, וידאו-ארט ועוד).

בסוף היום ביקרנו בספריית יד ושם ונפגשנו עם מנהל הספרייה. ספרית יד ושם מהווה את אוסף הפרסומים הגדול ביותר בעולם בנושא השואה: היא כוללת למעלה מ-125.000 כותרים ב-54 שפות. מטרתה של הספרייה היא לאסוף את כל החומר המודפס אודות השואה במטרה להעמידו לרשות ציבור הקוראים ולשמרו לדורות הבאים.

 הזכות לבקר ביד ושם טומנת בחובה חובה – לזכור ולא לשכוח.