פותחים דלתות לאנשים עם מוגבלות – הנגשת אתרי אינטרנט

ספרניות האינטרנט מהספרייה למדעי החברה ולניהול, הספרייה המרכזית והספרייה למדעי החיים ולרפואה השתתפו ב- 2.6.2008 ביום פתוח שערכו חברת מיקרוסופט, איגוד האינטרנט הישראלי ועמותת נגישות ישראל בנושא הנגשת אתרי אינטרנט לאנשים עם מוגבלות ובני הגיל השלישי.
ישנם כמה סוגים של מוגבלויות שמשפיעים על הגלישה באינטרנט: ליקויי ראיה, שמיעה, מוטוריקה, וליקויי למידה.
הנגשת אתרי אינטרנט לאנשים עם מוגבלות משמעותה התאמת אתרי האינטרנט לשימושה של אוכלוסיה זו, שצריכה לרוב להשתמש בטכנולוגיה מסייעת ובציוד עזר כמו קוראי מסך כדי לגלוש באינטרנט. יש לדאוג לתאימות האתרים לטכנולוגיה מסייעת באופן שיתאפשר למשתמש לעבוד עם קורא מסך ומקלדת. ההנגשה כרוכה באספקת חלופות טקסט לתצוגה הגרפית, בעיצוב צבעוניות מתאימה ומתן אפשרות למשתמש לשלוט בתצוגה של צבעים, פונטים, זמן תגובה ועוד.
קיימות כמה רמות של הנגשה. סטנדרטים לנגישות במישור הבינלאומי פותחו על ידי ארגון ה- W3C ואלה תורגמו על ידי איגוד האינטרנט הישראלי לשפה העברית. בשנת 2002 נוסדה קבוצת משימה שמטרתה קידום הנגשת האינטרנט בישראל לאנשים עם מוגבלות. לקבוצה זו אתר אינטרנט ייעודי http://www.nagish.org.il ובו מידע שימושי, מאמרים וסטנדרטים להנגשת אתרי אינטרנט.

בישראל כ- 25% מהאוכלוסייה סובלים ממוגבלות קשה ו-37% ממוגבלות מתונה. המטרה בהנגשת אתרי האינטרנט היא לאפשר לכולם לגלוש באינטרנט.
השגת מטרה אתית זו כרוכה גם ביתרונות כלכליים שכן הנגשת אתרי אינטרנט מעלה את השימושיות באתר, משפרת משמעותית את קידום האתר במנועי חיפוש, מעלה את כמות הגולשים באתר ומוזילה את עלויות התפעול של הארגון מאחר שגלישה באתר זולה יותר ממענה פרונטלי או טלפוני.
להנגשת אתרים גם היבט משפטי. בחודש מרץ 2005 התקבל בכנסת תיקון לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח – 1998, על פיו הנגישות היא תנאי הכרחי לשוויון וחובת הנגשת השירות והמידע חלה על כל מספקי השירותים לכלל הציבור – מגזר פרטי וציבורי כאחד. מאחר שקיים פער בין המצב כיום, למצב הנדרש על פי החוק, נקבעה החלה הדרגתית של החוק.

היום הפתוח בו השתתפנו היה בהנחיתה של הגב' גילה גרטל מרכזת נושא הנגישות באיגוד האינטרנט הישראלי, וההרצאות בו דנו במגוון נושאים: היתרונות בהנגשת אתרי אינטרנט, בדיקת נגישות, כיצד מנגישים אתרי אינטרנט – כללים וטכניקות, הנגשת אתרים ב- Moss 2007 , וגידי אהרונוביץ, גולש עיוור – איש תמיכת לקוחות בזק בינלאומי, הדגים כיצד הוא גולש באינטרנט בעזרת קורא מסך…
היה מעניין … ונוכחנו לדעת שעוד רבה העבודה שעומדת בפנינו..
מן הראוי לציין שמסכי ה-Web Opac בגרסת אלף 18 כבר תומכים בהנגשה.

קישור למצגות של הכנס

3 תגובות בנושא “פותחים דלתות לאנשים עם מוגבלות – הנגשת אתרי אינטרנט

  1. כתבה חשובה מאוד.

    חשוב להקפיד היום על בניית אתרים נכונה ונגישה לכולם.

  2. הנגשת אתרי אינטרנט ומיקרוספוט לא הולך טוב כל כך ביחד.
    באתר http://ww3.co.il תוכלו למצוא סקירה קצת יותר ביקורתית על יום העיון בנושא נגישות מבית היוצר של איגוד האינטרנט הישראלי.
    עיקר הביקורת מופנה לעצם הכשרת מיקרוסופט בכל הקשור לנגישות אינטרנט וזאת בשל העדר התמיכה בסטנדרטים מקובלים של W3C בדפדפן האינטרנט של החברה – אינטרנט אקספלורר.
    אחד העיקרים בהנגשת אתרי אינטרנט הוא כתיבת קוד על פי סטנדרטים ואת זה מיקרוסופט לא עשתה במכוון עד גרסה 8 (טרם שוחררה בעת כתיבת פוסט זה).

  3. לא מזמן קניתי את הוידאו של חברת לינדה לגבי הנושא של בניית אתרים לבעלי מוגבלות, וידאו מעניין מאוד ומעשיר, לאחרונה אנחנו נתקלים ביותר ויותר בעלי מוגבלויות שגם רוצים לשוטט באינטרנט ולהגיע לחומרים מעניינים באינטרנט ולהעשיר את הידע האישי שלהם.

    ישנה תוכנה שאני יודעת שאפשר להשתמש בה והיא מקריא את הטקסט של כל דף שהדפדפן מגיע אליו, וזה גם מקריא לפי תנועה של העכבר, מאוד שימושי לסיטואציה הספציפית, גם התוכנה הזאת מוזכרת בוידאו של לינדה : Improving SEO Using Accessibility Techniques

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *