הוויקיפדיה במשבר זהות

מאמר שפורסם באקונומיסט  מתמקד במדיניות הכללת ערכים בוויקיפדיה. הוויקיפדיה שכוללת ערכים ב-250 שפות היא האנציקלופדיה הגדולה בהיסטוריה והדוגמה המצליחה ביותר של תוכן שנוצר על ידי המשתמשים. אבל נראה שהוויקיפדיה מתמודדת היום עם משבר זהות כאשר היא נקרעת בין שתי אלטרנטיבות הקשורות למדיניות של  הכללת ערכים. מצד אחד ההשקפה הטוענת שיש לכלול בה את כל  הידע האנושי ולא משנה עד כמה טריויאלי הוא יהיה, ומצד שני ההשקפה שיש למחוק ערכים בנושאים טריויאליים כדי לשמור עליה כעל מקור יעץ מהימן.

לכאורה ניתן לחשוב שכל אחד יכול לכתוב ולתרום בכל נושא שהוא, אך מסתבר שקיימת אליטה של כ-1000 הכותבים האקטיביים ביותר בוויקיפדיה שעל פיהם יפול דבר, והם אלה שמחליטים אילו ערכים ייכללו בוויקיפדיה ואילו יימחקו. כמו כן קיימת וועדת בוררות שמיישבת חילוקי דעות ומכריעה סופית בדבר גורלם של ערכים שנויים במחלוקת. בעליו של ערך  שנועד  למחיקה יכול להגיש ערעור ובדרך כלל יתבקש לספק מידע נוסף. כדי למדוד אם הנושא ראוי להיכלל בוויקיפדיה נקבעו מספר קריטריונים כמו אזכור האתר ודרוגו  בגוגול. כך למשל מייסד הוויקיפדיה עצמו ג'ימי ווילס נפל קורבן למדיניות זו כאשר ערך שכתב על מסעדה בדרום אפריקה, בה ביקר בקיץ שעבר, היה מועמד למחיקה מאחר והמסעדה לא זכתה לדרוג גבוה בגוגול.

אלה שתומכים בהשקפה שיש לכלול בוויקיפדיה כל מידע חוששים שמדיניות הבחירה הקיימת היום תרתיע כותבים פוטנצייאליים, והאכזבה ממחיקת ערכים גורמת להרבה אנשים לעזוב את הפרויקט. ואכן נתונים לא רשמיים מאוקטובר 2007 מצביעים על ירידה בפעילות ומדובר על חשש לחשוף את האמת.גוגול הצהירה בסוף דצמבר 2007 על יוזמת פרויקט האנציקלופדיה החופשית  Knol שתאפשר למומחים לכתוב  ערכים כל אחד בתחומו. יוזמה זו,   גם אם לא תמית את הוויקיפדיה הרי שהיא תגרום לוויקיפדים להרהר מחדש במדיניות הכללת  הערכים בה.

ומה בדבר הוויקיפדיה העברית? מסתבר שהמצב מבחינת בחירת הערכים דומה. מהרצאה מעניינת של החוקרת יפעת בילואוס ששמעתי לאחרונה, עולה שקיימת אליטה של כ-30 וויקיפדים על פיהם יפול דבר. מעניין היה לשמוע את אחד הכותבים בוויקיפדיה שנכח בהרצאה וסיפר על  נסיונו האישי ותלאותיו בהכללת ערך שכתב והיה מועמד למחיקה..

למאמר המלא

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *