כתבה מעניינת מ- 17 באוגוסט 2015 כוללת תיאור מצב של שוק הספרים האלקטרוניים ומתמקדת במצב באירופה. ספרים אלקטרוניים נחלו הצלחה בקנדה, ארה"ב ואנגליה. המכירות של ספרים אלקטרוניים היום בארצות אלה מהוות כרבע עד שליש משוק צריכת הספרים ובשנת 2018 צופים שיהוו את פלח שוק הספרים המכניס ביותר.
המצב באירופה שונה. בשנת 2014 הספרים הדיגיטליים הוו רק 8% משוק הספרים בצרפת, פחות מ- 4% בגרמניה ואיטליה ו- 1% בשוודיה ונורבגיה.
סביר להניח שיש לכך שתי סיבות עיקריות:
- הסטיגמה התרבותית שספרים אלקטרוניים ישחקו את שוק הספרים בפורמט המודפס
- השיעור של מס ערך מוסף שלעתים גבוה בלמעלה מ- 20% בהשוואה למס על הפורמט המודפס. הסיבה העיקרית לכך שהאיחוד האירופי רואה בספרים האלקטרוניים שירות ולא מוצר. בינואר 2015 הנציבות האירופית (the european commission) קבעה שמס ערך המוסף יקבע על פי המיקום של הקונה ולא של המוכר. כך למשל – באנגליה שיעור המס על ספרים אלקטרוניים הוא 20% בגרמניה 19% בספרד 21% ובאיטליה 4%
בכמה מדינות כגון פולין, בה שיעור מס ערך מוסף על ספרים בפורמט המודפס הוא 5% לעומת 23% על ספרים אלקטרוניים , מנסים להילחם במערכת המס הנוכחית והשאיפה להגיע לשוויון במס לשני הפורמטים – המודפס והדיגיטלי. מדינות אחרות פועלות בצורה רדיקלית אף יותר והשאיפה להגיע לשוק אירופי אחד לספרים אלקטרוניים.
מס גבוה על ספרים אלקטרונים באירופה מעכב את תעשיית ההוצאה לאור הדיגיטלית והמצב מוצא ביטוי בבתי הספר ובספריות שעדיין משתמשות לרוב בפורמט המודפס.
בארה"ב לעומת זאת על פי ידיעה שהתפרסמה באוגוסט 2015 בניו יורק משתפים פעולה עם אמזון על תוכנית לספק ספרים אלקטרוניים ל – 1800 בתי ספר ציבוריים, וצופים שהתוכנית תאושר ותצא לפועל כבר במהלך החודש הקרוב..
אשר למצב בישראל – פלח שוק הספרים האלקטרוניים מהווה רק 1% משוק הספרים, והסיבה היא לא המחיר אלא המצב היום קיים למרות המחיר הנמוך יחסית . באשר לעתיד – ימים יגידו…
בארץ ספרים אלקטרונים לא ממש תופסים בעיקר, לדעתי, בשל האוכלוסייה שומרת המסורת שהם קריינים רציניים אולם בשישבת לא יכולים לקרוא במדיה דיגיטלית, ולכן עם הספר ישאר לרוב עם ספרים מודפסים. והאמת שספרי קריאה נוח יותר לקרוא באופן מודפס.
כמו כן סטודנטים רבים אומרים שנוח להם לקרוא יותר ספר מודפס כיוון שכך הם יכולים לעיין בו ולכתוב עבודה למשל מבלי לצאת ממסך העבודה.