אוסף ד"ר יעקב פייטלוביץ לחקר עדת "ביתא ישראל"

אוסף פייטלוביץ ממוקם בספרייה המרכזית של אוניברסיטת תל אביב בקומה ב' ונפתח מחדש לקהל.

בשנת 1974 קבלה אוניברסיטת תל-אביב מעירית תל-אביב את אוספו המדעי של ד"ר יעקב פייטלוביץ. היום האוסף נמצא בספרייה המרכזית באוניברסיטה.

ד"ר יעקב פייטלוביץ נולד בשנת 1881 בלודג' שבפולין ונפטר בשנת 1955 בתל אביב. הוא למד מזרחנות והיה בקיא בשפה העברית, שפות אירופאיות שונות, וכן השפות באתיופיה, כמו: געז, אמהרית, תיגרית ועוד. הוא הקדיש את חייו ליהודי אתיופיה החל משנת 1904, אז הגיע במשלחת מחקר לאתיופיה, ועד לאחרית ימיו. הוא תרם רבות לבניית הזהות העצמית של אנשי "ביתא ישראל". פעילותו היוותה, למעשה, בסיס להעלאת אנשי הקהילה לארץ במסגרת "מבצע משה" ו"מבצע שלמה".

ד"ר פייטלוביץ עסק בעיקר בחינוך ויסד בתי ספר לאנשי "ביתא ישראל". הוא חקר גם את המנהגים הדתיים של אנשי "ביתא ישראל", הצליח להשפיע עליהם להתקרב למצוות היהדות והכיר להם את התלמוד, עד כדי כך, שבהשפעתו שינו בני "ביתא ישראל" את מנהגיהם הדתיים. הוא חיזק את יהודי אתיופיה ונתן להם תקווה בהתנגדותם למיסיונרים, שביקשו לנצרם. לשם כך כתב חמש איגרות: אגרת פלשים, אגרת שלום, אגרת מבשר, אגרת תנחומים ואגרת אחווה, וחילק אותם בכפרים, עם קריאה ליהודים להישאר בדתם היהודית ולא להיכנע ולהתנצר.

האוסף כולל:

• מאות ספרים בנושא קרן אפריקה ואתיופיה.

• כ-40 כתבי יד בשפות אתיופיות.

• ארכיון היסטורי בנושא יהדות אתיופיה.

הארכיון ההיסטורי כולל: כתבי עת, תדפיסים ועיתונים, תצלומים, אלפי מסמכים בשפות שונות, כרוניקות של מלכי אתיופיה ומסמכים היסטוריים אחרים, מסמכים שונים וספרי דת, יומנים שלו, מפות של אתיופיה, מסמכים ומכתבי תנחומים לזכרו, הספדים מהאזכרה של ד"ר פייטלוביץ ועוד.

שעות הקבלה באוסף הם:

יום א' בין השעות 14 – 18.

יום ג' בין השעות 9 – 13.

ראיון עם הסופרת עליזה הרט עם צאת ספרה "שהכול יהיה מסודר"

"שהכול יהיה מסודר" הוא רומן מסע מאת עליזה הרט לשורשי משפחה יהודית-גרמנית, דרך מכתבים אותנטיים אותם כתב סבה של הסופרת, מגרמניה הנאצית לילדיו שהצליחו להימלט לארץ ישראל. הספר מוקדש לסב, בן למשפחה קתולית שהתגייר, שהיה מורה ומנהל בית ספר יהודי בקלן. אדם אציל וכריזמטי שלא בגד בערכיו, לא רצה להפקיר את תלמידיו ומצא את מותו בגטו לודז'.
בספר מובאים מכתבי הסב, כשלכל מכתב צמוד פרק המתקשר אליו, ומתאר אפיזודות מחיי המשפחה, מהעבר הרחוק, דרך העבר הקרוב ועד סיפור מסעה של עליזה הרט לגרמניה כדי לחוש ממקור ראשון כיצד חיו הסב ומשפחתו.
המכתבים הם נהדרים, כתובים בדאגה אבהית רבה, בעדינות ובאיפוק , אך דרך השורות מחלחלת הזוועה שמסביב. הסב עסוק יותר בדאגה לילדיו מאשר בגורלו הוא, וככל שמתקדמות השנים, והמצב בגרמניה מחמיר – כך הופכים המכתבים נואשים יותר וממוקדים יותר בהשגת אשרת הגירה, בהכנות לנסיעה לפלשתינה, בקניית מוצרים שונים שיהיו נחוצים בארץ החדשה, והכול באיפוק מכמיר לב.
המעגל נסגר כשעליזה הרט מגלה שהסב קבור בבית הקברות העתיק של לודז', ומקימה שם מצבה לזכרו ולזכר סבתה ואחות-סבתה, ש'נעלמו'.
זהו ספרה השני של עליזה הרט. ספרה הראשון "והשמש חיממה לנו את הגב" הוא רומן משפחתי המספר על ילדותה אצל דודתה, בתו של הסב, כותב המכתבים.
עליזה הרט עובדת באוניברסיטת תל-אביב.

הספר נמצא בספרייה המרכזית למיקום לחץ כאן

להמשך הראיון שערכתי עם הסופרת עליזה הרט   »