היום הווב מאפשר לקשור בין מסמכים קשורים. באופן דומה הווב יכול לאפשר לקשור בין נתונים קשורים. וזוהי מטרתו של הווב הסמנטי אשר מורכב למעשה מנתונים מקושרים . מטרת הנתונים המקושרים היא לאפשר שיתוף בין נתונים מובנים בווב באותה קלות שניתן היום לשתף מסמכים. הנתונים המובנים יכולים לכלול מידע בנושאים שונים: מדע, בריאות, חדשות, מידע ממשלתי ועוד ..
קטלוג הספרייה כולל כמות גדולה של מידע איכותי מובנה. למרות זאת מידע זה אינו נגיש ליישומים סמנטיים. נייר עבודה מכנס שעסק בנושא דבלין קור ויישומי מידע-על – 2008 , מתאר כלים וטכניקות בהם השתמשו בקטלוג המאוחד בשוודיה – LIBRIS כדי להפוך את הקטלוג לחלק מהווב הסמנטי והנתונים המקושרים (linked data ) . ובכך לחשוף את המידע שבו.
LIBRIS מאחד 175 ספריות וכולל 6 מיליון רשומות.
המטרות ביצירת מנשק וובי חדש ל-LIBRIS הייתה:
• לאפשר באופן שקוף את זמינות המידע , שמוצג היום למשתמש, גם למכונות/לרובוטים של הווב.
• לאפשר הכנסתו לקטלוג של מידע לא אִינְהֶרֶנְטִי לרשומה עצמה כמו הערות משתמש וקישור לרשומות אחרות
• לטפל בחוסר העקביות בקטלוג שהיה תוצאה של שינויים בכללי הקטלוג במהלך השנים.
נייר העבודה כולל סקירה על ההיבט הטכני של המנשק החדש של הקטלוג ומתמקד יותר בקישורים אל ובין מקורות המידע והמכניזם שאפשרו את נגישות הנתונים יותר מאשר בתיאור מלא של מקורות המידע .
במסגרת פיתוח מנשק חדש שיהיה חלק מהווב הסמנטי פותחו מספר מרכיבים שמטרתם הייתה להפוך את מערכת ניהול הספרייה לדוברת RDF . נגישות הקטלוג למערכות מחוץ לקהילת הספרייה מתאפשר בשל שימוש בסטנדרטים מקובלים לתיאור פריטי המידע – Dublin core לתיאור המידע הביבליוגרפי, FOAF לתיאור אנשים וארגונים ו- SKOS לשפות מבוקרות. הכנסת קישורים בין רשומות עם אותו מפתח וקישורים למקורות חיצוניים כגון: Wikipedia ו- DBpedia מאפשרים למשתמש לאתר מידע נוסף על כל אחד מפריטי המידע.
פרטים נוספים בנייר העבודה עצמו
ה-proceeding של הכנס : international conference on Dublin Core and Metadata Applications
כסטודנטית לתואר מתקדם אני חייבת לומר שזה נשמע כמו שיטת קישור נתונים ומסמכים שיכולה להקל מאוד בתהליכי חיפוש המידע, קשירת רעיונות ממקורות מידע שונים ופיתוח בסיס תיאורטי טוב. עד כמה מערכת הנתונים הזו נמצאת בשימוש בספרית אונ' ת"א היום (ושאר האונ' בארץ)? לא נתקלתי בזה עד עכשיו (אולי לא ידעתי איפה לחפש).
שלום
את צודקת ששיטת קישורהנתונים אם הייתה מיושמת בקטלוג היתה מקלה מאוד בתהליך חיפוש המידע. לצערנו בקטלוג שלנו אין עדיין מערכת מפותחת של קישור נתונים כפי שמתוארת כאן. מה שכן קיים , בחלק מהספרים כשנכנסים לרשומה המלאה (לחיצה על מספר הרשומה) יש בחלק מהספרים (תלוי בקיטלוג) בתחתית הרשומה מאפיין של book review שמקשר לספר בגוגל ספרים- שם אפשר להוסיף בקורות, לראות ספרים קשורים, מהדורת אחרות, מקומות שמוזכרים בספר, הפניות לספר מתוך ספרים אחרים, מתוך גוגל סקלר, מונחים וביטויים נפוצים בספר מוצגים בצורת ענן תגיות.
בעתיד הקרוב תהיה מערכת חדשה ויתכן שבה יהיו שיפורים לסטודנט.
בברכה
יפה אהרוני