הרבה ספריות אקדמיות נאלצות היום להתמודד עם בעיות תקציביות.
מעבר להידוק החגורה, ספריות רואות במשבר הזדמנות להכניס שינויים באופן בו מתנהלים ענייניהם.
בכתבה מעניינת מצוטטים דברים של אחראים בספריות אקדמיות בארה"ב על אופן ההתמודדות עם בעיות תקציב. מה שמשותף לכל הפתרונות הוא הדגש על שיתוף פעולה בין הספריות, שכן במצב של שיתוף פעולה בין הספריות אפשר למנוע כפילויות בביטולים של שירותים ואוספים. אם מבטלים דבר מה בספרייה אחת, לא מבטלים אותו בספרייה אחרת, ובכך שומרים על הקיים, והמשתמשים לומדים לקבל את צורכיהם בספרייה אחרת ולאו דווקא מהספרייה בקמפוס. זאת ועוד, עבודה בקונסורציום מגדילה את כוח המיקוח מול ספקי המידע והמו"לים. בנוסף לשיתוף הפעולה בין הספריות חשוב לא פחות הוא שיתוף הפעולה בין הספריות והפקולטות השונות.
הדילמה היא במה לחסוך – בשירותי הסטודנטים או באוספים. מהדברים עולה שספריות קטנות מעדיפות להעמיד בעדיפות ראשונה את השירותים לסטודנטים, בעוד שספריות גדולות מעמידות בראש סדר העדיפויות את האוספים.
בין הפתרונות המוצעים – פנייה למקורות מימון פרטיים, שימוש גובר בשירותי השאלה בינספרייתית ודילול נכון של אוספים. דובר על קיצוץ בתקציב למונוגרפיות לטובת כתבי עת ומאגרים, עידוד שימוש בחומרים ב"גישה הפתוחה", דילול זהיר של אוספים על ידי סלקטורים – ספרני נושא, תוך התחשבות במספר קריטריונים שהוגדרו מראש. כך למשל, לגבי כתבי עת נלקחים בחשבון מספר קריטריונים כגון: אימפקט פקטור, מחיר, מספר ציטוטים בתקופה מסוימת ולא פחות חשוב אם לא יותר – דעתם של המומחים בקמפוס.
ועם כל הפתרונות – ברור שקיצוצים כרוכים בכאב, השאלה היא : מי יחוש אותו יותר.
." The question is not whether there will be pain but who will feel it most sharply".
יש לציין שאיגוד ספריות המחקר שמיצג 124 מוסדות בצפון אמריקה עורך החל מאוקטובר 2009 סקר בנושא ספריות ותקציב. מעניין יהיה לקרוא את תוצאותיו שיתפרסמו בעוד כמה חודשים …
לכתבה
הערה: כשקראתי את הכתבה ב- 25.11 הטקסט המלא היה חופשי. היום קיבלתי הודעה שהטקסט המלא הוא למנויים בלבד. הפוסט כולל את עיקרי הדברים בכתבה.