הרבה מאמרים מכתבי עת מדעיים היום זמינים דרך האינטרנט דרך כתבי עת חופשיים (מסלול ה"זהב") או דרך מאגרים פתוחים (המסלול ה"ירוק").
נשאלת השאלה איזה חלק מכלל כתבי העת המדעיים זמין ב"גישה פתוחה" בטקסט מלא ועד כמה חוקרים מפקידים מאמרים במאגרים פתוחים. תשובות על שאלות אלו יכולות להיות בעלי ערך לאלה שמממנים את המחקרים, למנהלי אוניברסיטאות ולמו"לים.
מחקר שהתפרסם ב- 23 ביוני 2010 ב- PLoS ONE יכול לתת מענה לשאלות אלה.
מטרות המחקר היו – להעריך כמותית את הספרות המחקרית השפיטה בכתבי עת שזמינה ב"גישה פתוחה", לבדוק את התפלגות הספרות על פי שני המסלולים – מסלול ה"זהב" והמסלול ה"ירוק" וגם על פי תחום מחקר.
נבדק מדגם אקראי של 1837 כתבי עת חופשיים בטקסט מלא ונעשה שימוש במנוע חיפוש. מתוך מאמרים שיצאו לאור ב- 2008 , 8.5% היו חופשיים באתרי המו"לים. 11.9% נוספים שנמצאו דרך מנועי חיפוש מגדילים את האחוז ל- 20.4%.
התפלגות הפרסומים בגישה פתוחה על פי תחום מחקר מלמדת שמדעי האדמה תופסים את המקום הראשון – 33%, וכימיה את המקום האחרון – 13%. מבחינת מסלול הפרסומים נמצא שברפואה, ביוכימיה וכימיה הפרסום בכתבי עת ב"גישה פתוחה" שכיח יותר. בכל שאר התחומים ההפקדה במאגרים פתוחים הוא יותר דומיננטי.
תוצאות המחקר מלמדות שלגישה הפתוחה יש השפעה על הזמינות של ספרות מדעית ושקיימים פערים בין תחומי המחקר השונים. שיטות המחקר וכלי המחקר שפותחו יכולים לשמש בסיס טוב למחקרים נוספים אורכיים ( לונגיטודינליים) .