Open Access: Opportunities and challenges – A handbook הוא פרסום משותף בשפה האנגלית מיולי 2008 של הוועדה האירופית (הזרוע המשפטית של האיחוד האירופי) והוועדה הגרמנית לאונסקו. המדריך בצורת קובץ pdf בן 144 עמודים, שנכתב על ידי מומחים ובעלי עניין בתחום, מספק מידע מקיף בנושא ה-Open Access. המדריך מציג בהרחבה את הניסיון הגרמני בפרט והאירופי בכלל על היבטיו השונים, אך כולל מידע על הנושא גם במישור הבינלאומי.
המדריך כולל :
• הגדרת המונח וסקירה היסטורית
• מבוא לשלושת המודלים:
מודל ה- Open Acess Repository -דוגמת Edoc-Server ב-Humboldt-Universität zu Berlin
מודל כתבי העת האלקטרוניים – דוגמת New Journal of Physics
המודל ההיברידי – דוגמת Springer Open Choice
• יישום המודלים – מימון, זכויות יוצרים, בקרת איכות, ארכוב לטווח ארוך, Open Access והתקשורת האקדמית, עיבוד המידע ואחזורו, אתגרים טכנולוגיים והפצה של פרסומים חופשיים
• פרספקטיבות פוליטיות
נושאים השנויים במחלוקת
Open access בחינוך הגבוה ובמדעים – מדעי הטבע, מדעי הרוח, מדעי החברה והמערכת האקדמית בגרמניה
ספריות ו-Open Access
מו"לים ו-Open Access
Open Access והגנת הצורכן
המדיה ו-Open Access
• Open Access במישור הבינלאומי – יוזמות באירופה, בארה"ב, יוזמות לאומיות מחוץ לאירופה, תמונת מצב בהודו ויוזמות בינלאומיות.
למרות שהמסמך הוא מסמך אירופי הוא דן בנושא גם במישור הבינלאומי ואופיו, כנושא עצמו, הוא אוניברסלי. ומה מקומן של הספריות בנושא?הצהרת IFLA בנושא מצביעה על חשיבותה של רשת גלובלית של שירותי ספרייה למען הבטחת גישה לספרות מדעית מהעבר ההווה והעתיד. Open Access מאפשר לספריות לספק פרסומים אקדמיים רלוונטים בכל עת ובאופן רציף .שקידתם של הספריות למען הנושא מהווה תרומה לחינוך למחקר ולמידע וזוהי דרכן להבטיח את שיתופו וחלקו של כל אחד בידע האנושי. גם בקרב ארגונים ואגודות מחקר והמו"לים קיימת יותר ויותר מודעות לנושא ונכונות לשתף פעולה למען קידומו. דוגמה לכך היא שיתוף הפעולה באוגוסט 2008 בין The Max Plank Society והמו"ל PLos בדבר מימון מרכזי של פרסומי החוקרים השייכים לאגודה והסרת הנטל ממוסדות המחקר הפרטניים. שיתוף פעולה דומה בין כל הגורמים הנוגעים בדבר ויוזמות דומות יקדמו את הנושא לטובת כולם.
למדריך Open Access: Opportunities and challenges – A handbook
הדו"ח מופיע בקטלוג אלף