האם מאמרים מדעיים ב"גישה הפתוחה" מצוטטים יותר?

בעשור האחרון מספר לא מבוטל של מחקרים טוענים שכתבי עת ב"גישה הפתוחה" מצוטטים בשיעור גבוה יותר מאשר כתבי עת מסורתיים .

מאמר שהתפרסם בגיליון נובמבר- דצמבר 2009 של D-LIB Magazine בשם:
"Measuring Citation Advantages of Open Accessibility"
מאושש, במידה מסוימת, טענה זו.

המאמר מתאר מחקר שנעשה ב- Hong Kong University of Science and Technology .
מאז שנת 2003 לאוניברסיטה זו יש מאגר הפקדה מוסדי ב"גישה פתוחה" שהוקם על ידי הספרייה ובו מפקיד סגל האוניברסיטה את מחקריו.

במחקר נבדק מדגם אקראי של 50 מאמרים מדעיים של אנשי הסגל של האוניברסיטה שפורסמו בכתבי עת מדעים, והופקדו גם במאגר ההפקדה המוסדי של האוניברסיטה. נבדק מספר הציטוטים של מאמרים אלו ב-Scopus בתקופה לפני הפקדתם במאגר ההפקדה המוסדי ולאחריה.

מממצאי המחקר: ב- 58% מהמאמרים נמצא שיעור ציטוט גבוה יותר לאחר שהופקדו במאגר ההפקדה המוסדי יחסית לתקופה שקדמה לכך. אך לא נמצא גידול מצטבר לאורך השנים – כלומר למספר השנים שכתב העת היה פתוח לא הייתה השפעה משמעותית על כמות הציטוטים. כמו כן נמצא קשר בין המשתנה תחום המחקר ומספר הציטוטים.

פרטים נוספים ומסקנות במאמר המלא