איך נצטט צ'ט עם AI? המדריך לסגנון שיקגו מהדורה 18 כסמל לחדשנות במחקר

איך נצטט צ'ט עם AI? המדריך לסגנון שיקגו מהדורה 18 כסמל לחדשנות במחקר

המדריך לסגנון שיקגו (The Chicago Manual of Style), שנחשב לאחד הכלים החשובים ביותר לכתיבה אקדמית ומקצועית, יצא לאחרונה במהדורתו ה-18. מאז פרסומו הראשון בשנת 1906, המדריך התפתח, וכעת, לא רק שצבעו עודכן מאדום לצהוב (!), אלא שהוא גם, ובעיקר, מציע הנחיות שמותאמות לעידן הדיגיטלי ולעולם שבו בינה מלאכותית (AI) משנה את האופן שבו אנו יוצרים, חוקרים וכותבים. המהדורה החדשה מתמודדת עם שאלה מרכזית: כיצד ניתן לשמור על דיוק, על אמינות ועל הוגנות בעולם שבו טכנולוגיות חדשות משנות במהירות את פני הכתיבה ואת פני המחקר וכיצד יש להגדירם מחדש לאור שינויים אלו?

תוכן העניינים של המהדורה הראשונה משנת 1906 מול תוכן העניינים של מהדורה 18 החדשה 

החידושים המרכזיים במהדורה 18

ארגון המידע

ארגון המידע במהדורה ה-17 כלל הנחיות לאופני ציטוט בשני פרקים נפרדים: פרק 14 – שיטת ציטוט לפי הערה מלאה וביבליוגרפיה (הנהוגה במדעי הרוח ובאמנויות; כאשר במופע הראשון של מקור יצוינו כל פריטי המידע) ופרק 15 – ציטוט לפי שיטת מחבר/תאריך (הנהוגה במדעי החברה; בה רק שם המחבר ושנת ההוצאה לאור מופיעים בסוגריים ברצף הטקסט הראשי). במהדורה ה-18 בוצעה הפרדה בין עקרונות כלליים (פרק 13) לבין הנחיות מפורטות ודוגמאות (פרק 14). בעקבות כך התעדכנו גם מספרי ההנחיות. הדבר מצביע על תפיסה מכילה יותר המכירה בחשיבות מראה המקום כציטוט שלעצמו ושבוחנת את השיטות רק כשתיים שונות לבחירת הכותב/הפרסום/הדיסציפלינה ללא העדפה היררכית ביניהן.
נוסף על כך, בפרק 13 אורגן התוכן באופן המתייחס תחילה להיבטים של פורמטים אלקטרוניים ודיגיטליים, בהתאם להבנת מקומם של אלו בעידן המידענות העכשווי והשימוש התדיר בהם. לעומת זאת, פרק 14 פותח בהסברים לגבי אופן הציטוט מסֶפר וכך נשמר במדריך האיזון וגם הכבוד לפורמטים ה"ישנים".

תוכן פרק 13 המציג תחילה התייחסות למקורות דיגיטליים

שילוב הנחיות לעידן הדיגיטלי

עם המעבר של מידע ומשאבים רבים לפורמטים דיגיטליים, המדריך מציע כבר ממהדורתו ה-17 הנחיות מפורטות ומדויקות לציטוט מקורות דיגיטליים. אלו כוללים לא רק מאמרים/ספרים אלקטרוניים, אלא גם בלוגים ואפילו תגובות קוראים לבלוגים ופוסטים, פוסטים ברשתות חברתיות, פודקאסטים, מדיה אינטראקטיבית ומשחקי מחשב וסרטונים. אלו נתפסים הן כמקורות משניים או ראשוניים לצורך מחקר והן כיצירות בפני עצמן. בכך ניתן לראות את הרחבת המנעד להגדרתו של "טקסט" ואילו סוגי ז'אנרים ומדיות זה מכיל וגם על פתיחות של העולם האקדמי לתכנים אלו כבעלי מעמד שווה למחקר ולציטוט.
דוגמה נוספת היא הוויתור על ציון שם עיר ההוצאה לאור במראה המקום בהערה או על ציון טווח העמודים המלא של מאמר/פרק בספר ברישום בביבליוגרפיה. הדבר מצביע על ההבנה כי במעבר לפורמט דיגיטלי לפריטי מידע אלו אין חשיבות כה רבה כבעבר (בטח לא ביחס ל"יוקרה" שיש לעיר אחת לעומת אחרת) ועל ההקלה על רצף הקריאה תוך סילוק מידע מיותר ומעמיס.

התאמה לעידן הבינה המלאכותית

המהדורה ה-18 מציינת לראשונה הנחיות לשימוש בבינה מלאכותית בתהליך הכתיבה. המדריך מדגיש את החשיבות של שקיפות ושימור מידע מקורי לצורך תיעוד ומציע דרכים להשתמש בכלים כגוןChatGPT ואחרים וכיצד לצטט את השיחוח עמם.

שיפורים בלשון וכתיבה מכילה ובנוחות רצף הקריאה

לאור השינויים התרבותיים והחברתיים בשנים האחרונות, במדריך מושם דגש על גיוון, על שוויון ועל הכלה בשפה. תמצאו בו המלצות לשימוש בשפה ניטרלית מבחינה מגדרית ולכתיבה שמכבדת זהויות מגוונות, כגון התייחסות למקורות שנוצרו בידי אנשי תרבויות הילידים שבצפון אמריקה ועוד.
כמו כן, ניכר שינוי בגישה לפיה הקורא וההקלה על חווית הקריאה והניווט בתוך הטקסט הם בעדיפות הראשונה, ולא המידע עצמו והדקדקנות ביחס למופע מרכיביו. למשל, הוויתור (החל ממהדורה 17) על השימוש ב-ibid מקל על הקורא בהבנה לאיזה מקור מפנה הטקסט – תחת ibid יצוין כעת שם המחבר בלבד (ועמוד רלוונטי אם צריך); או ההנחיה לציון שמות של שני מחברים בלבד (יחד עם et al) כאשר לטקסט שני מחברים ומעלה.

תרומת הספריות להתאמת המדריך לעידן הנוכחי

הספריות, כמרכזי למידה ושירותי מידע, יכולות להוביל את הטמעת השינויים והעדכונים של המדריך, בין אם בסדנאות לסטודנטים ולחוקרים ובין אם ביצירת מדריכים מקוונים. הגרסה בעברית למדריך שיקגו של הספרייה המרכזית על שם סוראסקי כבר עודכנה בהתאם להנחיות במהדורה 18 וזמינה עבורכם לעיון ולשימוש. מהדורה 18 אינה רק עדכון שגרתי. היא מהווה מסר לעולם האקדמיה והעריכה: הכתיבה והמחקר ממשיכים להשתנות, ועלינו לאמץ את השינויים הללו תוך שמירה על סטנדרטים גבוהים של מקצועיות, אמינות וחדשנות.

Pinpoint – עוזר המחקר מבית גוגל

 

 

 

גוגל הרחיבה לאחרונה את הגישה החופשית ל-Pinpoint גם עבור הקהילה האקדמית.

בקצרה, Pinpoint הוא כלי שנועד במקור לסייע לעיתונאים חוקרים בניתוח של גופים גדולים של מידע שמקורו במסמכים, טבלאות, מיילים, קבצי וידאו ואודיו (חשבו על הדלפות בסדר גודל של Enron או מסמכי הפנטגון בוויקיליקס).

כלי זה משלב את מנוע הבינה המלאכותית של גוגל באופן הבא:

  1. לאחר העלאת הקבצים המנוע של Google Document AI, שהוא אחד מכלי ה-OCR המתקדמים ביותר בשוק, מבצע זיהוי תווים אופטי; כך קבצי PDF שנסרקו כתמונה הופכים לחפישים. במקרה של קובץ אודיו או וידאו, מנוע התמלול של גוגל מתמלל את הנאמר, כולל תמיכה בשפה העברית (ניתן גם לתקן את המלל במקרה של טעויות). Pinpoint תומך גם בזיהוי כתב יד (HTR).
  2. לאחר שמסתיים תהליך העיבוד, ניתן לחפש בצורה חופשית בכלל המסמכים/תמלילים.
  3. במקביל, מנוע הבינה המלאכותית של גוגל מחלץ ישויות באופן אוטומטי מתוך המסמכים/תמלילים (NER). כלומר, אם המסמכים מכילים שמות של אנשים, ארגונים או מדינות, התוצאות יוצגו בהתאם בממשק בצורה מרוכזת.
  4. במקרה של טבלאות, ל-Pinpoint יש פונקציה מתקדמת לחילוץ Structured Data. כלומר, ניתן להמיר טבלאות ישירות לקבצי אקסל. הסרטון כאן מרחיב על פונקציה זו.
  5. Pinpoint כמובן הוא חלק אינטגרלי מהאקוסיסטם של גוגל. כלומר, ניתן לקשרו ל-Google Drive ולשתף מסמכים או אוספים עם משתמשי גוגל אחר.
  6. שילוב של Gemini ע"מ לתשאל מסמכים בשפה טבעית. פונקציה זו עדיין נמצאת בבטא, אבל היא מאפשרת סיכום של המסמכים או שאילת שאלות בשפה טבעית, בדומה ל-ChatGPT רק עם Gemini של גוגל.

בתרחישים אקדמיים, לכלי זה הפוטנציאל להוות One Stop Shop (חינמי בשלב זה) עבור פרויקטים מחקריים מסוגים שונים. בפשטות, ניתן להעלות חומרים מסוגים שונים (טקסט/אודיו/וידאו), לקבל OCR או תמלול, לתקן טעויות ולשתף עם משתתפים אחרים בפרויקט. אני באופן אישי ניסיתי אותו עם טקסטים היסטוריים בשפות שונות (ערבית/אנגלית/צרפתית), יחד עם קטע וידאו בעברית מערוץ ה-Youtube של הספרייה, וקיבלתי תוצאות מצוינות.

באופן כללי יותר, הכיוון של גוגל עם Pinpoint גם מצביע על הדרך אליה פונות תוכנות המיועדות לשוק האקדמי. רוצה לומר כלים לניהול בביבליוגרפי כדוגמת זוטרו או מנדלי לא יוכלו להמשיך ולספק רק ניהול הפניות, אלא ייאלצו לשלב גם יכולות OCR ובינה מלאכותית, אחרת יישארו מאחור.

 

אל Pinpoint ניתן להגיע דרך הקישור הבא (נדרש רישום חינמי):

https://journaliststudio.google.com/pinpoint/about/

סרטון הדרכה קצר:

https://youtu.be/Hn9xgSMxawg?si=mT1OwAygrZ_hQBe4

צילום מסך לדוגמה: